Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis atmeta JT rezoliuciją dėl gyvenviečių ir pliekia Baracką Obamą

Izraelis užsipuolė JAV prezidentą Baracką Obamą (Baraką Obamą) dėl penktadienį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos priimtos rezoliucijos, kuria reikalaujama sustabdyti žydų gyvenviečių plėtrą palestiniečių teritorijoje, ir pažadėjo jos nesilaikyti. „Izraelis atmeta šią gėdingą antiizraelietišką rezoliuciją ... ir nesilaikys jos sąlygų“, – sakoma premjero Benjamino Netanyahu biuro pareiškime.
Barackas Obama paskutinį kartą kaip prezidentas įžiebė pagrindinę JAV Kalėdų eglę
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Obamos administracija ne tik negynė Izraelio nuo šio puolimo Jungtinėse Tautose – ji užkulisiuose slapta bendrininkavo, – sakoma pareiškime. – Izraelis laukia, kai galės imtis darbo su išrinktuoju prezidentu (Donaldu) Trumpu ir visais savo draugais Kongrese – ir respublikonais, ir demokratais, kad būtų panaikintas žalingas šios absurdiškos rezoliucijos poveikis.“

Izraelis taip pat paskelbė, kad imsis atsakomųjų diplomatinių žingsnių Senegalo ir Naujosios Zelandijos, buvusių tarp keturių valstybių, inicijavusių balsavimą dėl šios rezoliucijos, atžvilgiu. Su kitomis dviem valstybėmis – Malaizija ir Venesuela – Izraelis diplomatinių santykių nepalaiko.

JAV per penktadienio balsavimą susilaikė ir taip sudarė sąlygas priimti pirmą nuo 1979 metų JT rezoliuciją, kuria Izraelis smerkiamas dėl savo nausėdijų politikos.

Tekstas buvo priimtas parėmus visoms kitoms Tarybos narėms.

Šis reikšimingas 15-os narių Saugumo Tarybos žingsnis buvo žengtas nepaisant intensyvių lobistinių Izraelio ir D.Trumpo pastangų blokuoti rezoliuciją.

Izraelio gyvenvietės yra laikomos didele kliūtimi taikos pastangoms, nes yra statomos žemėse, kurias palestiniečiai laiko savo būsimos valstybės dalimi.

Prezidento B.Obamos administracija pastaraisiais metais reiškė vis didesnį pyktį dėl nesiliaujančios žydų gyvenviečių ekspansijos ir buvo spėliojama, kad jis prieš baigdamas savo kadenciją gali pritarti tokios rezoliucijos priėmimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius