Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis atvėrė prekėms skirtą sienos su Gazos Ruožu perėją

Izraelis trečiadienį atvėrė vien prekėms skirtą sienos su Gazos Ruožu perėją, reaguodamas į palyginti ramų laikotarpį pasienyje po pastaraisiais mėnesiais vykdytų atakų, dėl kurių liepos 9-ąją buvo sustabdytas daugumos prekių gabenimas per perėją.
Gazos Ruožas
Gazos Ruožas / „Scanpix“/AP nuotr.

Vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė, kad dešimtys sunkvežimių su įvairiomis prekėmis, įskaitant kurą, per Kerem Šalomo prekių perėją pradėjo važiuoti į islamistų judėjimo „Hamas“ kontroliuojamą Gazos Ruožą.

Tiek Izraelio, tiek palestiniečių pareigūnai patvirtino, kad prekių perėja vėl veikia. Kerem Šalomo perėja yra itin svarbi Gazos Ruožo gyventojams ir jų pakrikusiai ekonomikai.

Be to, Gazos Ruožo laivams į pietus nuo anklavo vėl bus leidžiama žvejoti devynių jūrmylių (16,7 km) pločio priekrantės zonoje. Šiaurinėje dalyje, besiribojančioje su Izraeliu, nustatyta šešių jūrmylių (11 km) pločio priekrantės zona.

Liepos 9-ąją Izraelis paskelbė, kad stabdo daugumos prekių gabenimą per perėją dėl pastaraisiais mėnesiais vykdytų atakų, kai Gazos Ruožo palestiniečiai leisdavo į Izraelį padegamuosius aitvarus ir balionus, kurie sukeldavo daug pasėlių gaisrų žydų valstybės pusėje.

Kerem Šalomo prekių perėja buvo atvira maisto produktų ir vaistų siuntoms, tačiau degalų tiekimas buvo visiškai sustabdytas.

Šis draudimas dar labiau apsunkino elektros krizę Gazos Ruože, kurio gyventojai dažnai lieka be elektros ir dauguma atvejų naudojasi generatoriais.

Protestai ir susirėmimai Gazos Ruožo pasienyje įsiplieskė kovo 30-ąją, o kelis mėnesius šiame regione besitęsiantis smurtas vėl sukėlė būgštavimų dėl galimo karo.

Per pastaruosius mėnesius nuo Izraelio ugnies žuvo mažiausiai 169 palestiniečiai. Per tą patį laikotarpį buvo nušautas vienas žydų karys.

„Hamas“ ir Izraelis nuo 2008 metų kariavo triskart.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius