-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Izraelis: Europos pagalbos lėšos keliavo palestiniečių kovotojų grupuotei

Izraelio vidaus saugumo tarnyba „Shin Bet“ ketvirtadienį pareiškė, kad Europos šalių vyriausybių lėšos, skirtos humanitarinei pagalbai palestiniečiams, atiteko vienai kovotojų grupuotei.
Palestinos vėliava
Palestinos vėliava / „Scanpix“ nuotr.

Šveicarijos, Vokietijos, Nyderlandų, Jungtinės Karalystės, Belgijos, Švedijos, Ispanijos ir Europos Sąjungos skirtos lėšos atiteko Palestinos išvadavimo liaudies frontui (PFLP), kurį kelios Vakarų valstybės yra įtraukusios į teroristinių organizacijų sąrašą.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs Izraelio pareigūnas žurnalistams sakė, kad PFLP galėjo gauti milijonus eurų.

„Shin Bet“ nurodė, kad įtariamoji šioje byloje yra Ispanijos pilietybę turinti Juana Rashmawi.

Pasak saugumo tarnybos, tyrimo metu nustatyta, kad „didelės sumos pinigų, gautų iš oficialių valdžios institucijų Europoje, buvo nukreiptos PFLP organizacinei ir teroristinei veiklai Vakarų Krante finansuoti“.

„Shin Bet“ jokių konkrečių skaičių nepateikė.

„Nė viena iš vyriausybių nežinojo, kur keliauja pinigai“, – sakė minėtas Izraelio pareigūnas ir pridūrė, kad „mirksinčios raudonos šviesos“ visgi galėjo įspėti Europos donorus.

„Shin Bet“ sakė, kad pagalbos grupės, bendradarbiaujančios su PFLP, donorams apgauti naudojo išgalvotus projektus, išpūstas sąskaitas faktūras, suklastotus bankų dokumentus ir išpūstas algas.

Ketvirtadienį Izraelio kariniame teisme Vakarų Krante J. Rashmawi buvo pareikšti oficialūs kaltinimai. Ji, be kita ko, kaltinama priklausymu uždraustai organizacijai ir pinigų pervedimu šiai organizacijai.

„Shin Bet“ taip pat identifikavo dar tris įtariamuosius – jie visi yra iš Vakarų Kranto ir dalyvavo pilietinės visuomenės grupių veikloje.

Šie asmenys suteikė „išsamios informacijos, atskleidžiančios PFLP institucijų sukčiavimo, įvykdyto Europos šalių atžvilgiu, mastą“, nurodė saugumo tarnyba.

Minėtas Izraelio pareigūnas sakė, kad tyrimas buvo pradėtas prieš maždaug dvejus metus. Anot jo, aptikti dokumentai rodo, kad „pinigų plovimas“ buvo vykdomas nuo 2014 metų, tačiau tam tikrų atvejų būta jau 2006-aisiais.

Izraelio užsienio reikalų ministerija pranešė iškvietusi „susijusių Europos valstybių ambasadorius“, o „Izraelio diplomatai Europoje susitiko su tų šalių užsienio reikalų ministerijų atstovais“ ir pateikė jiems įrodymų.

Anot URM, Izraelis pareikalavo nedelsiant įšaldyti toms pagalbos grupėms pervedamas lėšas ir paragino šalis donores pradėti dialogą, siekiant užtikrinti geresnę kontrolę ir lėšų, pervedamų palestiniečių nevyriausybinėms organizacijoms, stebėseną.

PFLP, praėjusio amžiaus 8-ame dešimtmetyje vykdęs lėktuvų užgrobimus, kad atkreiptų pasaulio dėmesį į palestiniečių siekius, kol kas jokių komentarų nepaskelbė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius