Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Izraelis įšaldė prieštaringai vertinamą gyvenviečių įstatymą

Izraelio Aukščiausiasis Teismas įšaldė įstatymo, kuriuo legalizuojamos dešimtys žydų gyvenviečių privačiose palestiniečių žemėse ir kurį Jungtinės Tautos pavadino peržengiančiu „storą raudoną liniją“, įgyvendinimą.
Izraelio nausėdija Vakarų Krante
Izraelio nausėdija Vakarų Krante / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Teismo dokumentai, kuriuos penktadienį matė naujienų agentūra AFP, rodo, kad teisėjas Nealas Hendelis ketvirtadienį paskelbė neterminuotą draudimą, kuriuo suspenduojamas parlamento priimtas įstatymas dėl virtinės gyvenviečių okupuotame Vakarų Krante legalizavimo atgaline data.

Sprendimas buvo priimtas reaguojant į 17 palestiniečių vietos tarybų, kurių teritorijose yra minimos gyvenvietės, pateiktą peticiją. Prie jos prisidėjo ir izraeliečių bei palestiniečių teisių gynimo grupės.

N.Hendelis savo sprendime rašė, kad generalinis prokuroras Avichai Mandelblitas paprašė jo paskelbti tokį draudimą. Sprendime laiko limitas nenurodomas, tačiau reikalaujama, kad Izraelio parlamentas – Knesetas – iki rugsėjo 10-osios pateiktų savo atsakymą, o A.Mandelblitas iki spalio 16-osios – savo nuomonę.

Pats A.Mandelblitas perspėjo vyriausybę, kad šis įstatymas gali būti nekonstitucinis ir gali sudaryti sąlygas Izraelio tarptautiniam persekiojimui už karo nusikaltimus.

Vasario mėnesį priimtas vadinamasis legalizavimo įstatymas iškart buvo pasmerktas visame pasaulyje. Pagal tarptautinę teisę visos gyvenvietės yra neteisėtos, bet Izraelis jas skiria į tas, kurias sankcionuoja, ir tas, kurių nesankcionuoja, vadinamuosius avanpostus.

Pats A.Mandelblitas perspėjo vyriausybę, kad šis įstatymas gali būti nekonstitucinis ir gali sudaryti sąlygas Izraelio tarptautiniam persekiojimui už karo nusikaltimus.

JT pasiuntinys Artimųjų Rytų taikos procesui Nikolajus Mladenovas po Kneseto balsavimo vasarį sakė, kad šiuo įstatymu bus nustatytas „labai pavojingas precedentas“.

„Tai pirmas kartas, kai Izraelio Knesetas leidžia įstatymus okupuotose palestiniečių žemėse ir, ypač, nuosavybės klausimais, – tuomet naujienų agentūrai AFP sakė jis. – Tuo peržengiama labai stora raudona linija.“

Izraelis stato nausėdijas Vakarų Krante
Izraelis stato nausėdijas Vakarų Krante

Įstatymu Izraeliui leidžiama nusavinti privačias palestiniečių žemes, kuriose naujakuriai statėsi nežinodami, kad tai privati žemė, ar valstybei leidus tai daryti.

Savininkai palestiniečiai, kurių žemė buvo paimta naujakuriams, gautų kompensacijas grynaisiais arba sklypus kitur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius