Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis Jom Kipuro dienomis uždraudė įvažiavimą iš palestiniečių teritorijų

Izraelio valdžia prieš antradienį vakare prasidedantį Jom Kipurą – svarbiausią žydų religinę šventę – uždraudė patekti į šalį palestiniečiams iš okupuoto Vakarų Kranto ar Gazos Ruožo. Toks draudimas dažnai įvedamas per svarbias žydų šventes. Tačiau šiuo metu Izraelio saugumo pajėgose paskelbta padidinta parengtis po sekmadienį Jeruzalėje palestiniečio įvykdyto išpuolio, nusinešusio dvi gyvybes.
Izraelio kariai
Izraelio kariai / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Šventė Izraelis

Tūkstančiai žydų per Jom Kipurą – atpirkimo ir apsivalymo dieną – aplanko Raudų sieną Rytų Jeruzalės senamiestyje. Jom Kipuras baigsis trečiadienį vakare.

Antradienį ir trečiadienį galiosiantis draudimas įvažiuoti į Izraelį bus taikomas tik palestiniečiams. Jis negalios maždaug 400 tūkst. žydų naujakurių, gyvenančių Vakarų Krante.

Gazos Ruožui blokada taikoma visada, tačiau paprastai leidžiama patekti į Izraelį darbo ar sveikatos priežiūros tikslais.

Kariškiai nurodė, kad Jom Kipuro metu humanitariniais tikslais ar skubiais atvejais, susijusiais su sveikata, taip pat bus leidžiama patekti į šalį.

Jom Kipuro metu Jeruzalėje budės daugiau nei 3 tūkst. policininkų.

Kariškiai antradienį taip pat pranešė, kad Vakarų Kranto Nabulaus mieste sugriovė kalėti iki gyvos galvos nuteisto palestiniečio namus. Jis buvo nuteistas už tai, kad pernai prisidėjo prie žydų sutuoktinių poros nužudymo jų vaikų akivaizdoje.

Amjado Aliwi būstas trečiajame namo aukšte buvo sugriautas praėjusią naktį panaudojus sprogmenis, nurodė palestiniečių policija.

Izraelio kariuomenės teigimu, A.Aliwi priklausė islamistų judėjimo „Hamas“ kuopelei, kuri suplanavo ir 2015 metų spalio 1 dieną įvykdė išpuolį prieš žydų naujakurių porą Vakarų Krante.

Kariuomenė taip pat kaltino jį nupirkus šautuvą, kuriuo buvo nušauti sutuoktiniai.

Po šio nužudymo ėmė dažnėti palestiniečių išpuoliai panaudojant šaunamuosius ginklus, peilius ir automobilius.

Nuo tada besitęsianti smurto banga nusinešė jau 232 palestiniečių , 36 izraeliečių ir dviejų amerikiečių gyvybes; taip pat žuvo po vieną Jordanijos, Eritrėjos ir Sudano pilietį, rodo naujienų agentūros AFP statistika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius