-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis koronavirusą bando pažaboti sekdamas piliečius, nerimaujama dėl privatumo

Izraelio vyriausybė ėmėsi itin griežtų priemonių bandydama sustabdyti koronaviruso plitimą: seka piliečių judėjimą pagal mobiliuosius telefonus ir įspėja, jei jie galėjo turėti kontaktą su užsikrėtusiais asmenimis. Pilietinių laisvių gynėjai nerimauja, kad tokiomis drakoniškomis priemonėmis pažeidžiamas privatumas ir atrišamos rankos saugumo tarnyboms, rašo „The Washington Post“.
Izraelis koronaviruso pandemijos metu
Izraelis koronaviruso pandemijos metu / „Scanpix“ nuotr.

Trečiadienio naktį 400 Izraelio gyventojų gavo trumpąsias žinutes iš Sveikatos apsaugos ministerijos: jose rašoma, kad, remiantis skaitmenine jų judėjimo analize, jie galėjo susidurti su asmeniu, kuriam jau nustatytas koronavirusas.

Žinutėje taip pat nurodoma nedelsiant izoliuotis 14-ai dienų ir taip „apsaugoti šeimos narius ir visuomenę“.

Gyventojai, kuriems jau nustatytas koronavirusas, žinutėmis buvo informuoti, kad jų mobiliųjų telefonų užfiksuoti duomenys bus panaudoti įspėti kitus, su kuriais užsikrėtusieji galėjo turėti kontaktą.

Žinučių gavėjai negalėjo pasirinkti, ar nori būti sekami. „The Washington Post“ prognozuoja, kad, tęsiantis protrūkiui, ir daugiau asmenų gaus tokias žinutes.

Ši sekimo programa supriešina du labai svarbius dalykus: visas įmanomas priemones sukontroliuoti pandemiją ir pilietinių laisvių demokratinėje šalyje išlaikymą.

Ketvirtadienį Izraelio Aukščiausias Teismas lakinai leido sekti tik tuos, kuriems jau nustatytas koronavirusas.

Taikoma ir kitose šalyse

Net atsidūrusiems skaitmeniniame valdžios taikiklyje sunku pasakyti, kaip išlaikyti balansą.

„Tai nėra malonu, tačiau manau, kad galiu suprasti, kodėl jie tai daro“, – sakė vieną iš tokių žinučių gavęs ir šiuo metu izoliacijoje esantis 37 metų Omeras iš vidurio Izraelio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turgus Jeruzalėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turgus Jeruzalėje

„Mano pagrindinis nerimas yra dėl proceso, kaip vyriausybė priėmė šį sprendimą. Manau, kad tai padaryta siekiant gero, todėl, turbūt, galiu tai palaikyti. Tačiau norėčiau matyti geresnį sprendimų priėmimo procesą imantis tokių ekstremalių priemonių“, – sakė jis „The Washington Post“.

Kai kuriose Azijos šalyse bandant pristabdyti viruso plitimą taip pat buvo pasitelkti skaitmeniniai įrankiai.

Pavyzdžiui, Pietų Korėjos vyriausybė skelbia informaciją apie pacientų judėjimą prieš nustatant covid-19. Tam pasitelkiama mobiliojo telefono GPS imtuvo registruojama informacija, kredito kortelės duomenys ir stebėjimo kamerų vaizdo įrašai.

Singapūre sukurtas tinklalapis, kuriame skelbiamas užsikrėtusiųjų amžius, lytis ir profesija, taip pat nurodoma, kur pastaruoju metu jie keliavo.

Akylai savo piliečius sekantis komunistinis Kinijos režimas kovai su viruso plitimu pasitelkia veidų atpažinimo technologijas, vietiniai Komunistų partijos komitetai akylai seka užsikrėtusiųjų judėjimą, taiko karantiną ir kitas priemones.

Kritika dėl pilietinių teisių

Ši programa – dalis premjero Benjamino Netanyahu vyriausybės siekio kovai su koronavirusu pasitelkti sekimo įrankius, kurie paprastai taikomi kovai su nusikalstamumu ar terorizmu.

Anksčiau šią savaitę vyriausybė leido Izraelio vidaus saugumo tarnybai „Shin Bet“ pasitelkti kibernetinį sekimą, kad būtų pasiekti įtariami viruso nešiotojai, taip pat stebėti tuos, kuriems turi būti taikoma izoliacija. Vyriausybė neatskleidė tikslių kriterijų, kurie buvo pasitelkti sprendžiant, ką įspėti.

VIDEO: Faktai ir mitai apie koronavirusą: kas padeda apsisaugoti ir kas nėra veiksminga?

Izraelio vyriausybė jau pritaikė griežtus ribojimus gyventojams – jie daugiausia palieka namus tik tam, kad nusipirktų maisto ar gautų medicininę priežiūrą.

Pilietinių teisių gynėjų grupės ir politinės opozicijos lyderiai pasmerkė mobiliųjų telefonų sekimo iniciatyvą – vadino drakonišku privatumo pažeidimu. Esą tai – nebūtina, nes jau taikomi griežti ribojimai.

Nors bet kokie vieši susirinkimai – uždrausti, sekimo programos oponentai suorganizavo protesto karavaną. Šimtai automobilių su plakatais ir juodomis vėliavomis pajudėjo Jeruzalės link, tačiau pranešama, kad policija karavaną sustabdė miesto prieigose.

„Tie 400 įspėjimų rodo, kad kiekvienas Izraelio pilietis gali būti sekamas bet kurią kiekvieną minutę pažeidžiant teisę į privatumą ir orumą. Saugumo tarnybų rankos dabar atrištos“, – sakė advokatė Suhad Bishara, dirbanti centre „Adalah“, teikiančiame teisinę pagalbą ir ginančią arabų mažumos, gyvenančios Izraelyje, teises.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestas Jeruzalėje
„Scanpix“/AP nuotr./Protestas Jeruzalėje

Opozicijos lyderis Benjaminas Gantzas tviteryje rašė, kad „išskirtiniais laikais“ reikia imtis išskirtinių priemonių, jog būtų išsaugotos gyvybės, tačiau negalima atsisakyti skaidrumo.

Sekimo programos gynėjai tikina, kad koronaviruso pandemija riboja visų asmenų tradicines privatumo teises.

„Šios ligos užkrečiamumas reiškia, kad žmonių laisvė ir pilietinė laisvė paveikia kitus. Paprastai einame į lauką ir ten niekam nekenkiame, tačiau šioje situacijoje – galime pakenkti. Paprastai mūsų mobiliajame telefone privačiai laikoma informacija niekam nekenkia.

VIDEO: Mobiliame Kauno COVID-19 mėginių paėmimo punkte – pirmasis lankytojas

Tačiau jei nešiojame virusą ir Sveikatos apsaugos ministerija negali susisiekti su tais, kuriuos galėjote užsikrėsti, tai yra pavojinga“, – sakė Eugene'as Kontorovičius, tyrimų centro Jeruzalėje „Kohelet Policy Forum“ direktorius ir teisės profesorius George'o Masono universitete JAV.

Viešojo saugumo ministras interviu Izraelio žiniasklaidai sakė, kad valdžia surinktą informaciją naudos tik įspėti tuos, kurie gali būti užsikrėtę tam, jog laikytųsi karantino. Jis sakė, kad surinkti duomenys vėliau bus sunaikinti.

Penktadienį Izraelyje užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 705.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius