Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis: mes pradėjome karą! (nuotraukos, video, atnaujinta 18.30 val.)

Izraelio karo lėktuvai trečią dieną iš eilės bombarduoja „Hamas“ valdomą Gazos ruožą ir prie sienos sutelkė tankus. Kaip praneša CNN, per antskrydžius jau žuvo 318 žmonių, dar beveik pusantro tūkst. sužeista.
Per Izraelio oro atakas žuvo mažiausiai 300 žmonių.
Per Izraelio oro atakas žuvo mažiausiai 300 žmonių. / „Scanpix“ nuotr.

Siekia nuversti „Hamas“ lyderius

Izraelio vykdomu intensyviu Gazos Ruožo bombardavimu siekiama nuversti „Hamas“ lyderius, pareiškė pirmadienį per televiziją Izraelio minstro pirmininko pavaduotojas Haimas Ramonas.

„Operacijos tikslas – nuversti „Hamas“, – sakė H.Ramonas, kuris jau seniai reikalauja, kad sausumos kariuomenė perimtų Gazos Ruožo kontrolę iš „Hamas“ judėjimo.

Tuo tarpu iš Gazos pranešama, kad pirmadienį per vieną Izraelio aviacijos ataką buvo sugriautas aukšto „Hamas“ karo vado namas, žuvo septyni žmonės, bet paties vado ten nebuvo.

Ginkluotos grupuotės, pasivadinusios „Izz el Deen al Qassam“ brigadomis, vadas Maheras Zaqoutas antpuolio metu namie nebuvo. Tarp žuvusiųjų yra ir keli jo artimieji, sakė palestiniečių medikai ir vietiniai gyventojai. Dar apie 20 žmonių sužeista.

Gazos ruožo pasienį paskelbė uždara karine zona

Izraelio armija pasienio rajonus aplink Gazos ruožą pirmadienį paskelbė uždara karine zona, pranešė atstovas.

Tai reiškia, kad šios zonos keliai uždaromi visiems, išskyrus ten gyvenančius žmones, nurodė atstovas.

Izraelio armija pasienio rajonus aplink Gazos ruožą pirmadienį paskelbė uždara karine zona, pranešė atstovas.

Žurnalistams taip pat draudžiama patekti į 2-4 kilometrų pločio buferinę zoną, nustatytą palei sieną su Gazos ruožu.

Tačiau draudimas tarptautinės žiniasklaidos darbuotojams patekti į apžvalgos taškus taip pat gali padėti Izraeliui surengti netikėtą sausumos ataką, jeigu būtų nuspręsta žengti tokį žingsnį.

Pasirengusi tartis dėl paliaubų

Izraelio gynybos ministras Ehudas Barakas pirmadienį pareiškė, kad jo šalis pradėjo karą prieš judėjimą „Hamas“. Po šio pareiškimo „Hamas“ vadovas Khaledas Maschalis pareiškė, kad jo vadovaujama organizacija pasirengusi su Izraeliu tartis dėl paliaubų. Apie tai, kad „Hamas“ pasirengusi tartis su Izraeliu dėl paliaubų, K.Maschalis pasakė telefonu kalbėdamas su Senegalo vadovu.

Tuo tarpu Izraelio gynybos ministras E.Barakas pareiškė, kad Izraelis neturi „nieko prieš Gazos ruožo gyventojus“, tačiau bombardavimai teritorijoje bus tęsiami. Izraelis tikina, esą čia įsikūrė „Hamas“ kovotojai, todėl prieš juos panaudotas „visas valstybės turimas karinis potencialas“.

Izraelio karo lėktuvai trečią dieną iš eilės bombarduoja „Hamas“ valdomą Gazos ruožą ir pasirengė galimai invazijai. Nuo sekmadienio prie Gazos ruožo sienos telkiami Izraelio tankai.

Pirmadienio naktį Izraelio oro pajėgos bombardavo Gazos ruože esantį universitetą, laikomą „Hamas“ simboliu. Per antskrydį buvo sunaikintas universiteto laboratorijos pastatas, į jį pataikė mažiausiai penkios raketos, kilo gaisras. Izraelio armija nurodė, kad universiteto laboratorija „Hamas“ naudojosi ginklams ir sprogmenims gaminti.

Karo lėktuvai atakavo ir „Hamas“ valdomą Vidaus reikalų ministeriją, rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC interneto svetainė.

Izraelis paskelbė 6500 rezervinės armijos karių mobilizaciją ir neatmeta sausumos invazijos galimybės.

Okupuoti nesiekia, bet karo veiksmai tęsis

Izraelio užsienio reikalų ministrė Tzipi Livni, kuri tikisi po vasario rinkimų tapti premjere, tikino, kad Izraelis neturi tikslo okupuoti Gazos ruožą.

„Mūsų tikslas nėra vėl okupuoti Gazos ruožą“, – sakė ji NBC laidai „Meet the Press“. Į „Fox News“ klausimą, ar Izraelis ketina nuversti „Hamas“ valdžią Gazos ruože, Tz.Livni atsakė: „Ne dabar.“ Izraelio premjero Ehudo Olmerto atstovas Markas Regevas sakė, kad karo veiksmai vyks iki to laiko, kol Pietų Izraelio gyventojai „nebegyvens apimti siaubo ir baimės dėl nuolatinių apšaudymų raketomis“.

Ši operacija „gali trukti daug dienų“, – sakė kariškių atstovas Avi Benayahu.

Tuo tarpu „Hamas“ ir toliau laikosi išdidžiai, o jo atstovas Fawzi Barhoumas paragino palestiniečių grupuotes naudoti „visas prieinamas priemones, įskaitant kankinystės operacijas“ – mirtininkų išpuolius Izraelio teritorijoje.

Izraelio premjero Ehudo Olmerto atstovas Markas Regevas sakė, kad karo veiksmai vyks iki to laiko, kol Pietų Izraelio gyventojai nebegyvens apimti siaubo ir baimės dėl nuolatinių apšaudymų raketomis.

Izraelis operaciją „Išlydytas švinas“ prieš islamistų judėjimą „Hamas“ pradėjo šeštadienį ryte, kai maždaug 60 karo lėktuvų vos per kelias minutes atakavo daugiau kaip 50 taikinių.

Sekmadienį karo veiksmus pasmerkė popiežius Benediktas XVI. Jungtinių Tautų saugumo taryba taip pat išplatino pareiškimą, kuriuo paragino nutraukti atakas ir paprašė sudaryti sąlygas humanitarinei pagalbai pristatyti.

„Hamas“ atsakas

JT Palestinos pabėgėlių agentūros atstovas teigė, kad per Izraelio bombardavimus žuvo mažiausiai 57 civiliai, tarp jų – 21 vaikas.

Mirčių sąrašą neseniai papildė penkių sesučių žūtis. Mergaitės, kurioms buvo nuo ketverių iki 17 metų, žuvo per oro antskrydį, kuriuo buvo taikyta į prie jų namų Džabalijoje esančią mečetę, pranešė medikai.

Gazos Ruožo medikai nurodė, kad nuo šeštadienio per Izraelio lėktuvų atakas žuvo mažiausiai 318 palestiniečių ir daugiau kaip 1400 buvo sužeistas.

„Hamas“, ignoruodamas Izraelio antskrydžius, pirmadienį į jo teritoriją iššovė apie 40 raketų.

Vienas sviedinys pataikė 13 km į šiaurę nuo Gazos sienos Aškelono mieste statomą namą – žuvo Izraelio arabas ir dar aštuoni asmenys buvo sužeisti.

Vakarų remiamas Palestinos savivaldos prezidentas Mahmoudas Abbasas, kuriam ištikimas pajėgas „Hamas“ išvarė iš Gazos Ruožo 2007-ųjų birželį, kreipėsi į tarptautinę bendruomenę, kad padėtų nutraukti smurtą.

„Mes kreipiamės į visą pasaulį veikti, kad agresija būtų nedelsiant nutraukta“, – sakė jis.

Turkija, viena stipriausių Izraelio sąjungininkių musulmonų pasaulyje, paskelbė stabdanti pastangas surengti taikos derybas tarp Izraelio ir Sirijos.

„Derybų tąsa šiomis sąlygomis, žinoma, neįmanoma“, – sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Ali Babacanas žurnalistams po susitikimo su savo kolega Egipto UR ministru Ahmedu Abdul Gheitu.

„Kariauti Izraelio ir Palestinos kelyje ir siekti taikos Izraelio ir Sirijos kelyje – šie du dalykai kartu neįmanomi“, – pažymėjo jis.

Jordanijos, kuri yra viena iš dviejų arabų šalių, pasirašiusių taikos sutartį su Izraeliu, parlamentas reikalauja, kad vyriausybė „persvarstytų“ savo santykius su žydų valstybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius