Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis migrantams iš Afrikos: duodame pinigų ir išvykstate arba kalėjimas

Izraelio vyriausybė trečiadienį paskelbė, jog tūkstančiams šalyje nelegaliai gyvenančių migrantų iš Afrikos sumokės, kad jie išvyktų. Bet jei tokie atvykėliai bus sulaikyti po kovo pabaigos, jie keliaus į kalėjimą, skelbia „Reuters“.
Nelegalūs imigrantai iš Afrikos Izraelyje
Nelegalūs imigrantai iš Afrikos Izraelyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Premjeras Benjaminas Netanyahu po ministrų kabineto susitikimo pažymėjo, kad tvora ties Izraelio siena su Egiptu, kurią statyti užbaigta 2013 metais, iš esmės sustabdė „nelegalių infiltratorių“ srautą iš Afrikos. Prieš tai per dykumą į šalį esą pateko per 60 tūkst. nelegalių imigrantų.

Daugelis atvykėlių – iš Eritrėjos ir Sudano. Beveik visi jie teigė bėgantys nuo karo ir persekiojimo, tačiau Izraelis laiko juos ekonominiais migrantais.

O šią savaitę paskelbta apie planą, pagal kurį migrantams iš Afrikos bus sumokama po 3,5 tūkst. JAV dolerių ir įteikiamas nemokamas lėktuvo bilietas namo ar į „trečiąsias šalis“ – Ruandą ir Ugandą.

„Iš šalies išsiuntėme apie 20 tūkst. žmonių, o dabar mūsų misija yra – išsiųsti ir visus kitus“, – teigė B.Netanyahu.

Vienas šalies imigracijos pareigūnas „Reuters“ teigė, kad skaičiuojama, jog Izraelyje šiuo metu nelegaliai apsistoję per 38 tūkst. migrantų. Dar apie 1,4 tūkst. gyvena dviejuose sulaikymo centruose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nelegalūs imigrantai iš Afrikos Izraelyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nelegalūs imigrantai iš Afrikos Izraelyje

„Skaičiuojant nuo kovo pabaigos, tie, kurie išvyks savanoriškai, gaus daug mažiau pinigų, o išmoka su laiku ir toliau mažės, be to, bus pradėta taikyti reikalingas priemones“, – paaiškino pareigūnas, kuris omenyje turėjo įkalinimą.

Dalis nelegalių imigrantų Izraelyje gyvena jau kelerius metus ir dirba prasčiausiai apmokamus darbus, kurių patys izraeliečiai vengia. Prieglobstį Izraelis yra suteikęs mažiau nei 1 proc. migrantų, kurie jo yra paprašę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nelegalūs imigrantai iš Afrikos Izraelyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nelegalūs imigrantai iš Afrikos Izraelyje

Žmogaus teisių gynėjai kaltina Izraelį specialiai vilkinant afrikiečių prašymus suteikti prieglobstį. Tačiau B.Netanyahu teigia, kad migrantai yra „grėsmė Izraelio socialinei sandarai ir žydiškam gyvenimo būdui“, o vienas ministras migrantus yra pavadinęs „vėžiu“.

29-erių prieglobsčio prašytojas iš Eritrėjos Teklitas Michaelas, gyvenantis Tel Avive, naują Izraelio planą dėl migrantų išsiuntimo į gimtąsias šalis pavadino prilygstančiu „prekybai žmonėmis ir nelegaliam žmonių gabenimui“.

„Mes nežinome, kas mūsų laukia Ruandoje ir Ugandoje, – teigė T.Michaelas. – Žmonės jau geriau sėdės kalėjime Izraelyje.“

B.Netanyahu trečiadienį teigė, kad didelis migrantų iš Afrikos skaičius skurdžiuosiuose Tel Avivo kvartaluose verčia jaustis nesaugiai „ilgalaikius gyventojus“ – turimi omenyje izraeliečiai.

„Tad šiandien mes vykdome pažadą atkurti ramybę, saugumo ir tvarkos jausmą pietinio Tel Avivo gyventojams“, – pridūrė premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius