-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis nekomentuoja JAV pareiškimų dėl smūgio irakiečių kovotojams Sirijoje

Izraelis antradienį atsisakė komentuoti savaitgalį suduotą aviacijos smūgį irakiečių sukarintų pajėgų bazei Rytų Sirijoje, nors JAV užsiminė, kad jį įvykdė izraeliečiai.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Smūgis Hario bazei Irako pasienyje buvo suduotas sekmadienį vakare, nepraėjus nė parai po Izraelio premjero Benjamino Netanyahu pareiškimo, kad jo šalis smogs Irano „įgaliotiniams“ bet kurioje Sirijos vietoje.

Irako sukarintų pajėgų „Hashed al Shaabi“ nariai – daugiausia Irane parengti šiitų kovotojai – atliko svarbų vaidmenį Sirijoje ir Irake kovojant su sunitų ekstremistais, priklausančiais judėjimui „Islamo valstybė“ (IS).

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hashed al Shaabi“ pajėgos
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hashed al Shaabi“ pajėgos

Tačiau jų buvimas išprovokavo konfrontaciją ir su Vašingtonu, kuris remia kurdų vadovaujamą aljansą, kontroliuojantį kitas Rytų Sirijos dalis, ir su Izraeliu, nuogąstaujančiu dėl galimų Irano įkvėptų atakų prieš jo pajėgas okupuotose Golano Aukštumose.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad per minimą smūgį žuvo mažiausiai 52 kovotojai.

Sirijos pareigūnai ir Irako sukarintos pajėgos kaltino Vašingtoną, bet JAV neigė savo dalyvavimą ir užsiminė, kad smūgį surengė Izraelis.

„Turime priežasčių manyti, kad tai buvo Izraelio smūgis“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas JAV pareigūnas, nesutikę skelbti savo pavardės.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

Izraelio kariškiai atsisakė įsitraukti į aiškinimąsi. „Mes nekomentuojame užsienio pranešimų“, – nurodė atstovė.

Izraelio pajėgos anksčiau yra sudavusios smūgių iraniečių taikiniams Sirijoje, bet dauguma jų buvo gerokai arčiau paties Izraelio ar jo okupuotų Golano Aukštumų.

Praėjusį mėnesį Izraelis surengė didelio masto ataką prieš, pasak jo, iraniečių taikinius Sirijoje. Ši operacija pakurstė nuogąstavimus dėl galimos didelės konfrontacijos.

Izraelio teigimu, šie smūgiai buvo suduoti Iranui iš Sirijos paleidus raketų izraeliečių pajėgų Golano Aukštumose link.

Izraelis dar prieš tai buvo kaltinamas dėl virtinės smūgių Sirijoje, per kuriuos žuvo iraniečių, bet pats viešai jų nepripažįsta.

Sekmadienį ryte per vyriausybės posėdį Jeruzalėje B. Netanyahu pakartojo savo poziciją, kad „Iranui reikia pasitraukti iš visos Sirijos“.

„Mes imsimės veiksmų – ir jau imamės veiksmų – prieš Irano ir jo įgaliotinių pastangas dėl karinio dalyvavimo Sirijoje, ir prie sienos, ir toli Sirijos teritorijoje, – sakė premjeras. – Mes veiksime prieš šias pastangas bet kur Sirijos teritorijoje.“

Izraelis didelę Sirijos Golano Aukštumų dalį užėmė per 1967 metų Šešių dienų karą, o vėliau ją aneksavo. Tarptautinė bendrija šio žingsnio nepripažįsta.

Iranas artimas Sirijos režimo sąjungininkas buvo maždaug keturis dešimtmečius ir drauge su Rusija yra svarbus jo rėmėjas 2011 metais kilusiame pilietiniame kare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius