-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis nesutinka grįžti prie 1967 metų sienų

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ketvirtadienį pareiškė, jog įgyvendinus JAV prezidento Baracko Obamos viziją įkurti Palestinos valstybę su 1967 metų sienomis, žydų valstybė gali tapti „neapginama“.
Benjaminas Netanyahu ir Barackas Obama
Benjaminas Netanyahu ir Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po B.Obamos kalbos, kurioje jis išdėstė savo strategiją dėl Artimųjų Rytų, B.Netanyahu sakė, jog tikisi, kad Vašingtonas bet kokioje taikos sutartyje su palestiniečiais leis Izraeliui pasilikti didelius žydų nausėdijų kompleksus, esančius okupuotame Vakarų Krante, kitapus 1967 metų sienos ribos.

„Gyvybinga Palestinos valstybė negali būti kuriama Izraelio egzistavimo sąskaita“, – sakoma Izraelio lyderio pranešime, kuris buvo paskelbtas prieš B.Netanyahu išskrendant į Vašingtoną, kur jis penktadienį dalyvaus derybose su B.Obama.

Dėstydamas Artimųjų Rytų taikos susitarimo principus, B.Obama dar kartą patvirtino, kad Jungtinės Valstijos liks įsipareigojusios padėti užtikrinti Izraelio saugumą.

Jis paragino sudaryti taikos sutartį, pagal kurią tarp abiejų kaimyninių valstybių – Izraelio ir Palestinos – būtų nustatytą siena, atitinkanti tą, kuri egzistavo prieš žydų valstybei užgrobiant Vakarų krantą per 1967 metais Artimuosiuose Rytuose vykusį karą.

Be to, abi šalys įvykdytų „abipusiai sutartą apsikeitimą teritorijomis“, pridūrė JAV vadovas.

B.Netanyahu pareiškė, jog „tikisi išgirsti pakartotinį prezidento Obamos patvirtinimą dėl JAV įsipareigojimų Izraeliui, paskelbtų 2004 metais“. Premjeras turėjo omenyje tuomečio JAV prezidento George'o W.Busho laišką, kuriame užsimenama, jog Izraelis, pasirašydamas bet kokią taikos sutartį su palestiniečiais, galėtų pasilikti didžiąsias nausėdijas.

„Šiuose įsipareigojimuose nurodoma, kad Izraelis neturi atsitraukti iki 1967 metų ribų“, – sakė B.Netanyahu, pridūręs, kad priešingu atveju jo šalies sienos taptų „neapginamos“.

B.Obamos atviri pareiškimai apie būtinybę nutraukti Izraelio vykdomą arabų teritorijų okupaciją tikriausiai taps pagrindine diskusijų tema per derybas su B.Netanyahu.

„Demokratinės žydų valstybės svajonė negali būti įgyvendinta nuolatine okupacija“, – pabrėžė B.Obama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius