-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis padedant JAV išbandė Irane kompiuterinį kirminą, praneša spauda

JAV ir Izraelio žvalgybos tarnybos drauge sukūrė žalingą kompiuterinį kirminą Irano pastangoms branduolinio ginklo gamybos srityje sabotuoti, šeštadienį pranešė „The New York Times“.
Kompiuteris
Kompiuteris / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Savo internetinėje versijoje laikraštis cituoja žvalgybos ir kariškių ekspertus, sakiusius, kad Izraelis išbandė kirmino „Stuxnet“ veiksmingumą ir kad šis kirminas, kaip manoma, lapkričio mėnesį sustabdė penktadalį Irano branduolinių centrifugų, kurį laiką padėdamas sutrukdyti Iranui įgyti gebėjimą pasigaminti pirmuosius branduolinius ginklus.

Išbandymas įvyko Negevo dykumoje esančiame ir itin saugomame komplekse „Dimona“, kuriame vykdoma vienintelė, nors ir nedeklaruojama, Artimųjų Rytų branduolinių ginklų programa.

Ekspertai ir pareigūnai minėtam laikraščiui sakė, kad pastangos sukurti „Stuxnet“ buvo JAV ir Izraelio projektas, kuriam padėjo – sąmoningai ar ne – Didžioji Britanija ir Vokietija.

„Kad patikrintum kirminą, turi išmanyti tas mašinas, – sakė vienas JAV ekspertas. – Priežastis, dėl kurios kirminas buvo veiksmingas, yra ta, kad jį išbandė izraeliečiai“.

Daug kas kalbėjo, kad „Stuxnet“, kuris atakavo kompiuterius Irane, yra izraeliečių darbas, o Teheranas žydų valstybę ir Jungtines Valstijas kaltino lapkritį ir sausį nužudžius du branduolinėje srityje dirbusius mokslininkus.

Minimas „The New York Times“ pranešimas pasirodė po to, kai Iranas paskelbė, kad prieštaringai vertinama jo urano sodrinimo programa „labai smarkiai“ progresuoja, ir vos kelios dienos prieš tai, kai turi įvykti Irano ir šešių pasaulio valstybių susitikimas dėl Teherano branduolinės programos.

Ir Jungtinės Valstijos, ir Izraelis neseniai paskelbė manantys, kad Irano branduolinė programa buvo užvilkinta keleriems metams. JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton akcentavo virtinę sankcijų, kurias nuo 2009 metų birželio taiko Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba ir atskiros šalys.

Kirminas „Stuxnet“, regis, yra sudarytas iš dviejų didelių dalių, kurių viena turėjo padaryti Irano branduolines centrifugas nevaldomas. Kita dalis slapta įrašė normalias operacijas toje branduolinėje gamykloje, o tada transliavo tą įrašą gamyklos operatoriams, kad viskas per tą sabotažo operaciją atrodytų įprastai, rašo „The New York Times“.

„Stuxnet“ atakuoja kompiuterių kontrolės sistemas, kurias yra pagaminusi vokiečių gigantė „Siemens“ ir kurios paprastai naudojamos valdant vandens tiekimą, naftos gręžinius, elektrines ir kitus svarbius infrastruktūros objektus.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius