Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis pasmerkė Marine Le Pen už komentarus apie žydų gaudynes

Izraelis pirmadienį pasmerkė Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų kandidatę į prezidentus Marine Le Pen už tai, kad ji neigia savo šalies atsakomybę už vadinamąsias Žiemos velodromo (Vel' d'Hiv) žydų gaudynes Antrojo pasaulinio karo metu, po kurių tūkstančiai jų buvo pasiųsti į nacių koncentracijos stovyklas.
Marine Le Pen
Marine Le Pen / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

M.Le Pen sekmadienį pareiškė: „Aš nemanau, kad Prancūzija yra atsakinga už „Vel d'Hiv“.

Ji turėjo galvoje 1942 metais nacių karininkų nurodymu surengtas gaudynes, per kurias buvo sulaikyti ir į Paryžiaus centre esantį Žiemos velodromą suvaryti daugiau nei 13 tūkst. žydų.

„Smerkiame Marine Le Pen pareiškimą, kuriame teigiama, kad Prancūzija nėra atsakinga už žydų deportaciją iš jos teritorijos per Holokaustą“, – rašoma Izraelio užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime.

„Šis pareiškimas prieštarauja istorinei tiesai, kurią išreiškė Prancūzijos prezidentai, pripažinę šalies atsakomybę už Prancūzijos žydų, žuvusių per Holokaustą, likimą“, – pažymima jame.

Kalbėdama prieš balandžio 23 dieną vyksiantį pirmąjį prezidento rinkimų, kurių baigtį sunku prognozuoti, turą, M.Le Pen sakė: „Manau, kalbant apskritai, atsakingais galėtų būti laikomi žmonės, tuo metu buvę valdžioje. Ne Prancūzija.“

„Twitter“ nuotr./Prancūzijos policija 1942 metais suvarė tūkstančius žydų į Žiemos velodromą
„Twitter“ nuotr./Prancūzijos policija 1942 metais suvarė tūkstančius žydų į Žiemos velodromą

Charles'is de Gaulle'is, Laisvosios Prancūzijos pajėgų vadas, Antrojo pasaulinio karo metais, kai Prancūzijos Vichy režimas kolaboravo su nacistine Vokietija, gyveno tremtyje Londone.

Naujausios viešosios nuomonės apklausos rodo, kad kova tarp keturių favoritais laikomų kandidatų į Prancūzijos prezidentus darosi vis labiau įtempta.

Lyderių M.Le Pen ir centristo Emmanuelio Macrono populiarumas kiek sumenko, o konsevatorius Francois Fillonas žengia koja kojon su kraštutinių kairiųjų stovyklos kandidatu Jeanu-Lucu Melenchonu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius