Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis perėmė antrą aktyvistų laivą, mėginusį pasiekti Gazos Ruožą

Izraelio karinės jūrų pajėgos sulaikė su Švedijos vėliava plaukiojantį aktyvistų laivą, mėginusį pralaužti jau ilgiau kaip dešimtmetį vykdomą Gazos Ruožo blokadą, šeštadienį pranešė kariškiai.
Aktyvistai, kovojantys prieš Gazos Ruožo blokadą
Aktyvistai, kovojantys prieš Gazos Ruožo blokadą/Asociatyvinė nuotr. / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Toks incidentas buvo jau antras per trumpesnį nei savaitės laikotarpį.

„Laivas buvo stebimas ir perimtas laikantis tarptautinių įstatymų“, – sakoma kariuomenės pranešime. Vėliau laivas „Freedom for Gaza“ (Laisvę Gazai) su 12 žmonių įgula buvo nuplukdytas į Izraelio uostą Ašdodą.

Kariuomenė „išaiškino laivo keleiviams, kad jie pažeidžia teisėtą jūrinę blokadą ir kad bet kokie humanitariniai kroviniai gali būti nugabenti į Gazą per Ašdodo uostą“, sakoma pranešime.

Laive buvę žmonės „toliau apklausiami“.

„Freedom for Gaza“ – antrasis laivas iš vadinamosios Laisvės flotilės, sulaikytas, kai mėgino „pralaužti blokadą“, paskelbta palestiniečių pajūrio anklavui, sakė akcijos organizatoriai.

Kaip pranešama, laivas gabeno medicinos priemones.

Gegužės viduryje iš Skandinavijos išplaukė keturi laivai pakeliui užsuko į 28 uostus. Vėliausia jų stotelė buvo Palermo uostas Italijos Sicilijos saloje.

Praeitą sekmadienį Izraelio karinis laivynas sulaikė su Norvegijos vėliava plaukiojantį aktyvistų laivą, priklausantį šiai flotilei.

Izraelis nuo 2008 metų triskart kariavo su Gazos Ruožą valdančiu palestiniečių islamistų judėjimu „Hamas“ ir sako, kad anklavo blokada yra būtina, kad kovotojai negautų ginklų ir kitokių medžiagų, kurios galėtų būti panaudotos kariniams tikslams.

Jungtinių Tautų pareigūnai ragina atšaukti blokadą ir argumentuoja, kad humanitarinės sąlygos Gazos Ruože nuolat blogėja. Šioje „Hamas“ valdomoje teritorijoje apie 80 proc. iš 2 mln. gyventojų yra priklausomi nuo humanitarinės pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius