-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 02 /11:14

Izraelis sudavė aviacijos smūgių taikiniams Gazos Ruože

Izraelis anksti ketvirtadienį sudavė aviacijos smūgių taikiniams Gazos Ruože, o palestiniečių kovotojai į tai atsakė raketų paleidimais.
Izraelio „Geležinio kupolo“ raketa numuša iš Gazos Ruožo paleistą teroristų raketą.
Izraelio „Geležinio kupolo“ raketa numuša iš Gazos Ruožo paleistą teroristų raketą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusios nakties atakos, kurias Izraelio kariuomenė patvirtino 2 val. 41 min. (ir Lietuvos laiku) paskelbtu pareiškimu, buvo surengtos kelios valandos po to, kai kariuomenė numušė iš šios palestiniečių teritorijos paleistą raketą.

Nei Izraelio, nei palestiniečių gelbėjimo tarnybos apie nukentėjusius žmones kol kas nepranešė.

Kaip sakė vietos saugumo šaltiniai ir liudininkai, mažiausiai septyni smūgiai buvo suduoti palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ sukarinto sparno – Ezzedine'o al Qassamo brigadų – mokymo centrui al Magazio pabėgėlių stovykloje centrinėje Gazos Ruožo dalyje.

Taip pat buvo suduota smūgių į pietvakarius nuo Gazos miesto esančiam Ezzedine'o al Qassamo brigadų mokymo centrui.

Izraelio armijos pareiškime sakoma, kad naikintuvai „smogė cheminių žaliavų gamybos ir saugojimo objektui, ir ginklų gamybos objektui, priklausantiems „Hamas“. Taip pat nurodoma, kad tai buvo atsakas į trečiadienį iš Gazos Ruožo paleistą raketą.

Po smūgių naujienų agentūros AFP reporteriai ir liudininkai matė, kaip iš Gazos Ruožo vėl buvo leidžiamos raketos. Maždaug 3 val. 15 min. vėl girdėjosi sprogimai Gazos mieste.

Kruvinas reidas

Neramumai kilo po to, kai praėjusią savaitę iš Gazos Ruožo buvo pradėtas apšaudymas raketomis, keršijant už kruviną Izraelio reidą okupuotame Vakarų Krante, o penktadienį prie sinagogos aneksuotoje Rytų Jeruzalėje per išpuolį buvo nušauti septyni civiliai.

Šis per žydų šabą įvykdytas išpuolis, kurį šventė daugelis palestiniečių Gazos Ruože ir Vakarų Krante, kur kraujo liejimas taip pat intensyvėja, yra daugiausiai aukų pareikalavusi ataka prieš Izraelio civilius gyventojus per daugiau nei dešimtmetį.

„IMAGO“/„Scanpix“/Izraelio raketos Gazos ruože
„IMAGO“/„Scanpix“/Izraelio raketos Gazos ruože

Praėjusią savaitę Izraelio pajėgos nužudė 10 žmonių iš Džanino pabėgėlių stovyklos – tai daugiausiai aukų pareikalavęs reidas Vakarų Krante per beveik du dešimtmečius.

Izraelis teigė, kad operacijos taikinys buvo „Islamo džihado“ kovotojai.

Nuo 2007 metų, kai Gazos Ruože į valdžią atėjo „Hamas“, šią palestiniečių teritoriją, kurioje tankiai gyvena 2,3 mln. žmonių, Izraelis blokuoja.

Palestinos išlaisvinimo liaudies frontas (PFLP) – pasaulietinė ginkluota palestiniečių grupuotė – ketvirtadienį po antskrydžių pareiškė, kad „atsakydama į sionistų agresiją Gazos Ruože“ paleido „raketų ugnį“.

Kariuomenės duomenimis, Sderote, pietiniame Izraelio mieste, esančiame netoli Gazos Ruožo, pasigirdo įspėjamosios sirenos.

„Jerichono apgultis“

Izraelio nacionalinio saugumo ministras Itamaras Ben-Gviras anksčiau trečiadienį teigė, kad naujausias apšaudymas raketomis buvo surengtas dėl jo sprendimo uždaryti dvi laikinas kepyklas, kurias Izraelio kalėjimuose valdė palestiniečių kovotojai.

Kepyklas jis pavadino dalimi nepagrįstų „lengvatų teroristams“.

„Paleidimas iš Gazos nesusilpnins mano ryžto toliau dirbti siekiant pakeisti žudikų teroristų vasaros stovyklos sąlygas“, – sakė ministras.

Stiprėjantis smurtas paveikė didžiąją Vakarų Kranto dalį. 2022-ieji buvo daugiausiai aukų pareikalavę metai nuo 2005-ųjų, kai Jungtinės Tautos pradėjo fiksuoti žuvusiųjų skaičių šioje okupuotoje teritorijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Itamaras Ben-Gviras (viduryje)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Itamaras Ben-Gviras (viduryje)

Praėjusiais metais Izraelio ir Palestinos konflikte žuvo maždaug 235 žmonės, beveik 90 proc. jų – palestiniečiai, rodo naujienų agentūros AFP duomenys.

Vien sausio mėnesį Izraelio pajėgos nužudė 35 palestiniečius, įskaitant užpuolikus, kovotojus ir civilius, o per penktadienio išpuolį Rytų Jeruzalėje žuvo šeši izraeliečiai, įskaitant vaiką, ir vienas ukrainietis.

Palestiniečių Jerichono regiono gubernatorius trečiadienį apkaltino Izraelį, kad po šeštadienį įvykusio šaudymo restorane, per kurį žmonės nenukentėjo, Jerichonas – turistų lankoma vieta netoli Jeruzalės Vakarų Krante – yra „apgultas“.

„Jerichono apgultis tęsiasi jau penktą dieną“, – AFP sakė gubernatorius Jihadas Abu al Assalas.

Izraelio kariuomenė AFP nurodė, kad padidino savo pajėgas tame rajone ir „sustiprino patikrinimus prie įvažiavimų į miestą ir išvažiavimų iš jo“.

„SIPA“/„Scanpix“/Palestiniečių protestas prieš Antony Blinkeno vizitą
„SIPA“/„Scanpix“/Palestiniečių protestas prieš Antony Blinkeno vizitą

AFP korespondentas sakė, kad prie įvažiavimų į miestą susidarė automobilių spūstys, o patikrinimai dažnai užtrunka kelias valandas.

Raginimai atkurti ramybę

Neseniai apsilankęs regione ir susitikęs su Izraelio bei palestiniečių vadovais JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas paragino abi šalis imtis „skubių veiksmų“ ramybei atkurti.

Vašingtonas nepalaiko jokių ryšių su „Hamas“ ir laiko šį judėjimą teroristine organizacija.

„Islamo džihadas“ pranešė, kad ketvirtadienį Egipto kvietimu į Kairą atsiųs delegaciją, kuriai vadovaus grupuotės lyderis Ziadas al Nakhala.

Delegacija susitiks su Egipto žvalgybos tarnybos vadovu ir aptars, „kaip atkurti ramybę, ypač po pastarojo konflikto paaštrėjimo, įskaitant agresiją prieš kalinius“, sakė „Islamo džihado“ aukšto rango narys Gazos Ruože Daoudas Shihabas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius