Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis uždarė savo migrantų sulaikymo centrą

Izraelis uždarė šalyje veikiantį migrantų sulaikymo centrą, įgyvendindamas prieštaringai vertinamą savo planą iš šalies išsiųsti tūkstančius nelegaliai atvykusių Eritrėjos ir Sudano piliečių, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Imigracijos tarnybos atstovė Sabine Haddad naujienų agentūrai AFP sakė, kad Holoto sulaikymo centras pietinėje šalies dalyje buvo uždarytas praėjusią popietę.

Sausio mėnesį ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu paskelbė pradedantis migrantų iškeldinimo programą, suteikdamas galimybę jiems išvykti savo noru arba neribotam laikui patekti į kalėjimą, o paskui būti deportuotiems.

Nuo to laiko dalis Holoto centro gyventojų buvo perkelta į netoliese esantį Saharonimo kalėjimą.

Kiti, iki sausio 1 dienos spėjusieji pateikti prieglobsčio prašymą, buvo paleisti, kol nagrinėjami jų prašymai, pranešė laikraštis „Haaretz“.

Pasak S.Haddad, dar 300 imigrantų įsipareigojo patys išvykti iš žydų valstybės ir buvo išleisti.

Paleistiesiems draudžiama gyventi arba dirbti septyniuose didžiausią migrantų populiaciją turinčiuose miestuose, tarp jų ir Tel Avive, Jeruzalėje bei Raudonosios jūros Elato kurorte, sakė tarnybos atstovė.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis šiuo metu Izraelyje yra maždaug 42 tūkst. migrantų iš Afrikos. Maždaug pusė jų yra vaikai, moterys ir vyrai su šeimomis, kuriems negresia neatidėliotina deportacija.

Holote, dykumoje veikiančiame atvirame centre galėjo gyventi 1200 migrantų, kuriems buvo leidžiama dienos metu iš jo išvykti dirbti. Šis centras buvo atidarytas 2013 metais, siekiant sumažinti migrantų skaičių pagrindiniuose miestuose, nurodė imigracijos tarnyba.

Kadangi į savo šalis sugrįžusiems migrantams gali grėsti įkalinimo bausmė, Izraelis siūlo juos perkelti į neįvardintą Afrikos šalį. Pasak deportuojamųjų ir pagalbos darbuotojų, tai galėtų būti Ruanda arba Uganda.

Migrantai į Izraelį pradėjo plūsti per korėtą Egipto sieną 2007 metais. Nuo to laiko sienos saugumas buvo sustiprintas, tačiau nelegalių migrantų srautas nenutrūko.

Izraelio planas deportuoti arba kalinti migrantus sulaukė Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros ir kai kurių izraeliečių bei teisių gynėjų kritikos.

Tačiau Izraelio pareigūnai žada nedeportuoti nė vieno pabėgėliu arba prieglobsčio prašytoju pripažinto imigranto, nors pats prieglobsčio suteikimo procesas taip pat sulaukia daug kritikos dėl ypatingai lėtų procedūrų ir priešiškumo atvykėliams.

Pastaraisiais metais prieglobsčio prašytojo statusas buvo suteiktas vos keliems imigrantams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius