-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 02 /13:12

Izraelyje prasidėjo teismo posėdis, po kurio premjeras B.Netanyahu gali būti apkaltintas korupcija

Izraelyje prasidėjo nekantriai lauktas teismo posėdis, po kurio vyriausybės vadovui Benjaminui Netanyahu gali būti oficialiai pareikšti kaltinimai.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Netanyahu advokatai atvyko į Teisingumo ministeriją Jeruzalėje. Jie sieks, kad premjerui nebūtų pareikšti kaltinimai korupcija.

Vyriausybės vadovo advokatas Ramas Caspi prieš uždarą posėdį žurnalistams sakė, kad medžiaga ir argumentai, kuriuos rengiasi pateikti gynyba, rodo, jog „esama tvirto pagrindo kursui pakeisti“.

R.Caspi taip pat sakė esąs tikras, kad generalinis prokuroras Avichai Mandelblitas priims sprendimą „profesionaliai, nekreipdamas dėmesio į aplinkinį triukšmą“.

„Ministras pirmininkas nėra aukščiau įstatymo. Tačiau nėra ir žemiau jo“, – sakė advokatas.

A.Mandelblitas atmetė premjero prašymą tiesiogiai transliuoti svarstymą.

Kitas premjero advokatas Amitas Hadadas pažymėjo, kad gynyba turi naujų įrodymų, kuriuos pateiks A.Mandelblitui.

„Galiausiai tos trys bylos turės būti nutrauktos“, – sakė jis.

Izraelio generalinis prokuroras rekomendavo trijose atskirose bylose apkaltinti B.Netanyahu kyšininkavimu, sukčiavimu ir piktnaudžiavimu pasitikėjimu.

Premjeras tvirtina nepadaręs jokių pažeidimų, o šiuos kaltinimus vadina žiniasklaidos prieš jį vykdoma raganų medžiokle ir priešininkų pastangomis pašalinti jį iš posto, kuriame jis išsilaikė jau daugiau kaip 13 metų – ilgiausiai per visą Izraelio istoriją.

B.Netanyahu nekart žadėjo, kad teismo posėdžio metu apgins savo gerą vardą.

Manoma, kad svarstymas tęsis mažiausiai keturias dienas, bet pats premjeras neturėtų jame dalyvauti. Gali prireikti kelių savaičių generaliniam prokurorui priimti galutinį sprendimą.

Svarstymas rengiamas po antrųjų šiais metais aiškaus nugalėtojo neiškėlusių visuotinių rinkimų, B.Netanyahu bandant suformuoti naują koalicinę vyriausybę.

Tačiau centristinis aljansas „Mėlyna ir balta“ dėl premjero teisinių problemų atsisako sudaryti koaliciją su jo vadovaujama partija „Likud“ ir atšaukė trečiadienį planuotą susitikimą.

Po šio centristų žingsnio B.Netanyahu ketina susitikti su dešiniojo sparno ir religinių partijų, palaikančių jo siekį po rugsėjo 17-osios rinkimų suformuoti naują vyriausybę, vadovais.

Benny Gantzo vadovaujamas aljansas „Mėlyna ir balta“ savo sprendimą atšaukti trečiadienį planuotą susitikimą argumentavo tuo, kad „nebuvo įvykdytos išankstinės sąlygos deryboms“.

„Nesivelsime į B.Netanyahu rinkiminius žaidimus“, – nurodė aljansas.

Prezidentas Reuvenas Rivlinas pavedė B.Netanyahu suformuoti naują koalicinę vyriausybę. Jei premjerui nepavyks to padaryti, prezidentas turės nuspręsti, ar pavesti šią užduotį B.Gantzui.

R.Rivlinas taip pat gali prašyti parlamento sutarti dėl kandidato į ministrus pirmininkus. Jį turėtų palaikyti mažiausiai 61 iš 120 Kneseto narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius