Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelyje: protestų bangos ir neapsisprendimas dėl saugumo priemonių

Izraelyje, nuo Šventyklos kalno, pašalintos neseniai įrengtos saugumo priemonės, kurių imtasi po teroristinės atakos prieš pareigūnus. Nors teigta, kad priemonės būtinos, jų atsisakyta dėl palestiniečių protestų, įtampa Jeruzalėje – itin politizuota. Izraelis ketina imtis ne taip gerai pastebimų saugumo priemonių, tačiau spekuliacijos apie jas jau kelia konservatyvių musulmonų pasipiktinimą.
 Susirėmimas tarp Izraelio policininkų ir palestiniečių Jeruzalėje
Susirėmimas tarp Izraelio policininkų ir palestiniečių Jeruzalėje / „Scanpix“ nuotr.

Bijodami protestų, atsisakė jau įrengtų saugumo priemonių

Greičiausia pabijojęs augančių palestiniečių gatvės protestų, Izraelio ministrų kabinetas nusprendė atsisakyti metalo detektorių, kamerų ir papildomų tvorelių ant Šventyklos kalno. Papildomų saugumo priemonių Izraelis ėmėsi liepos viduryje, kai trys arabai nušovė du Izraelio policijos pareigūnus, budėjusius prie Šventyklos kalno. Per kilusius neramumus ir susišaudymus žuvo keturi palestiniečiai, dar trys Izraelio civiliai buvo mirtinai subadyti Vakarų krante esančiose nausėdijose.

„Scanpix“ nuotr./ Susirėmimas tarp Izraelio policininkų ir palestiniečių Jeruzalėje
„Scanpix“ nuotr./ Susirėmimas tarp Izraelio policininkų ir palestiniečių Jeruzalėje

Izraelis teigė, kad papildomos saugumo priemonės būtinos, nes ginklai, kuriais buvo nužudyti prie Šventyklos kalno budėję policijos pareigūnai, buvo įsinešti į Šventyklos kalno kompleksą. Palestiniečių teigimu, taip Izraelis siekia įgyti visišką šventos vietos kontrolę ir pakeisti status quo, nes Šventyklos kalnas administruojamas musulmonų organizacijos, finansuojamos Jordanijos lėšomis.

Izraelis savo ruožtu tokius kaltinimus vadina absurdiškais ir teigia, kad bet kuri kita demokratinė šalis imtųsi veiksmų tam, kad užtikrintų savo piliečių ir turistų saugumą. Izraelio užsienio reikalų viceministrė Tzipi Hotovely, komentuodama šią situaciją BBC, sakė, kad palestiniečiai, įvykdę teroristinę ataką švenčiausioje Jeruzalės vietoje, esą naiviai tikisi, kad Izraelis nesiims jokių veiksmų saugumui užtikrinti.

Mečetė – paskutinė vieta save išreikšti

Kaip įprastai, įtampa Jeruzalėje buvo itin politizuota. Palestiniečių savivaldos vadovas Mahmoudas Abbasas, reaguodamas į Izraelio veiksmus Rytų Jeruzalėje esančiame Šventyklos kalne, sustabdė Izraelio ir Palestiniečių savivaldos ryšius ir bendradarbiavimą saugumo koordinavimo klausimas Jeruzalėje.

Al-Aksos mečetė yra paskutinė palestiniečiams likusi vieta, kur jie gali save išreikšti tiek religine, tiek politine prasme.

„Dabar visi mobilizuoti. Al-Aksos mečetė yra paskutinė palestiniečiams likusi vieta, kur jie gali save išreikšti tiek religine, tiek politine prasme“, – teigė palestiniečių nacionalinio saugumo ekspertas Zakaria Al-Qaqas iš Al-Quds universiteto Rytų Jeruzalėje.

Būtent dėl to musulmonų lyderiai protesto vardan ragino palestiniečius apskritai neiti į Šventyklos kalno kompleksą, musulmonų vadinamą Haram al-Sharif. Ten stovi Al-Aksos mečetė, trečia pagal šventumą vieta islame. Vietoje tradicinių vakaro maldų švenčiausioje Jeruzalės vietoje, musulmonai rinkosi masinei maldai už Jeruzalės senamiesčio sienų – vietos, kur vyko didžiausi palestiniečių protestai ir susirėmimai su Izraelio saugumo pajėgomis.

„Scanpix“ nuotr./ Susirėmimas tarp Izraelio policininkų ir palestiniečių Jeruzalėje
„Scanpix“ nuotr./ Susirėmimas tarp Izraelio policininkų ir palestiniečių Jeruzalėje

Spekuliacijos apie naujas saugumo priemones kelia pasipiktinimą

Užsitęsusiai Jeruzalės krizei spręsti ėmėsi tarpininkauti Jordanija. Po jos spaudimo Izraeliui, šis sutiko atsisakyti metalo detektorių ant Šventyklos kalno. Tačiau kompleksą administruojanti musulmoniška organizacija ragino palestiniečius tęsti protestą. Galiausiai, ketvirtadienį, Izraelis paskelbė grįžtantis prie tokių saugumo priemonių, kokios buvo prieš teroristinį išpuolį. Tik tada musulmonų lyderiai nutraukė savotišką Šventyklos kalno boikotą.

Žiniasklaida netruko pastebėti, kad Izraelis netikėtai savo pozicijas sušvelnino, kai savaitės pradžioje vienas Izraelio ambasados Amane, Jordanijos sostinėje, apsaugos darbuotojas buvo užpultas ambasados teritorijoje ir, atvėręs ugnį, nušovė du jordaniečius. Praėjus kelioms valandoms, kai Izraelio ambasados darbuotojai buvo atšaukti į Izraelį, šalies saugumo kabinetas nusprendė pašalinti metalo detektorius ir kameras. Tai leidžia manyti, kad Izraelis galbūt ne tiek baiminosi dar didesnių palestiniečių atakų, bet iškilusios grėsmės gana geriems Jordanijos ir Izraelio santykiams. Vengdamas eskaluoti krizę Izraelio ambasadoje Amane, Izraelis sutiko su Jordanijos reikalavimais dėl Šventyklos kalno.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Išmontuojami metalo detektoriai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Išmontuojami metalo detektoriai

Tačiau kai ketvirtadienį gausi palestiniečių minia patraukė į maldą ant Šventyklos kalno, Izraelis paskelbė, kad penktadienio (svarbiausiai musulmonų) maldai, prie Al-Aksos mečetės bus įleidžiami tik vyresni nei 50-ties vyrai ir bet kokio amžiaus moterys. Tokį sprendimą Izraelis grindė turima informacija, kad palestiniečiai planuoja naujų protestų bangą.

Izraelis taip pat paskelbė ketinantis įvesti papildomas saugumo priemones šalia Šventyklos kalno, tačiau teigiama, kad šios priemonės nebus taip gerai pastebimos, kaip metalo detektoriai. Palestiniečiai spekuliuoja, kad Izraelis greičiausia įmontuos kameras, kurios galėtų matyti per drabužius. Tai sukėlė papildomą pasipiktinimo audrą, ypač tarp konservatyvių musulmonių.

Izraelis tokias kalbas neigia. Visi lankytojai, norėdami aplankyti Izraelio kontroliuojamą Jeruzalės Vakarų arba Raudų sieną, privalo pereiti metalo detektorius. Tuo metu arabai į Haram Al-Sharif arba Šventyklos kalną gali patekti laisvai. Izraelio žydai ir turistai į Šventyklos kalną gali patekti tik tam tikromis valandomis, tačiau įėjimas į Al-Aksos mečetę galimas tik musulmonams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius