Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Assange'o advokatė: D.Trumpas „siūlė dovanoti“ jam, jei jis paneigs Rusijos vaidmenį

Prezidentas Donaldas Trumpas pažadėjo dovanoti vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjui Julianui Assange'ui, jei jis paneigs, kad Rusija nutekino JAV lyderio 2016 metų rinkimų varžovės kampanijos elektroninius laiškus, trečiadienį išgirdo Londono teismas.
J.Assange'as atvyko į teismą
J.Assange'as atvyko į teismą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Assange'o advokatė Jennifer Robinson viename dokumente nurodė, kad D. Trumpas šį pasiūlymą perdavė per buvusį JAV Atstovų Rūmų narį Daną Rohrabacherį, pranešė britų naujienų agentūra „Press Association“.

Baltieji rūmai greit paneigė, kad D.Trumpas siūlė malonę mainais į pagalbą dėl jo pirmąją kadenciją temdžiusios Rusijos kontroversijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Prezidentas vos pažįsta Daną Rohrabacherį, tik tiek, kad jis yra buvęs Kongreso narys. Jis niekada nesikalbėjo su juo šia tema ar, vargiai, bet kuria kita tema. Tai visiškas išsigalvojimas ir visiškas melas“, – sakoma D.Trumpo spaudos sekretorės Stephanie Grisham pareiškime.

„Tai turbūt dar viena niekada nesibaigianti [demokratų] apgavystė ir visiškas melas“, – sakė ji kitą dieną po to, kai D.Trumpas priėmė prieštaringai vertinamą sprendimą dovanoti bausmes ar paskelbti kitokių formų malonę 11 žmonių, įskaitant vieną dėl korupcijos įkalintą buvusį gubernatorių ir kitus garsius nusikaltusius tarnautojus.

Vestminsterio magistrato teismas svarstė, kaip bus nagrinėjama byla dėl Vašingtono ekstradicijos prašymo, kuri oficialiai bus pradėta pirmadienį. Vašingtonas prašo išduoti 48 metų J.Assange'ą, kad galėtų pateikti jam kalinimus šnipinėjimu.

Jei Jungtinėse Valstijose bus pripažinta jo kaltė, jis gali būti nuteistas kalėti 175 metus.

18 kaltinimų

J.Assange'o gynyba citavo J.Robinson pareiškimą, kuriame ji sakė, jog D.Rohrabacheris atvyko pasimatyti su J.Assange'u ir „prezidento nurodymu“ pasakė, kad „jis siūlo dovanoti bausmę ar kokią nors kitą išeitį, jei p. Assange'as... pasakytų, kad Rusija neturi nieko bendra su nutekintais“ Demokratų nacionalinio komiteto (DNC) laiškais.

Teisėja Vanessa Baraitser sakė, kad šis įrodymas priimtinas.

J.Robinson kol kas neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymus pakomentuoti.

D.Rohrabacheris antradienį vakare paneigė įtarimus, kad jis siūlęs J.Assange'ui susitarimą.

„Kalbėdamasis su Julianu Assange'u pasakiau jam, kad jei jis galėtų pateikti man informacijos ir įrodymų dėl to, kas iš tikrųjų davė jam tuos DNC elektroninius laiškus, aš tuomet paprašyčiau prezidento Trumpo dovanoti jam“, – sakoma D.Rohrabacherio pareiškime jo interneto svetainėje.

„Niekada nesiūliau prezidento... susitarimo ir nesakiau, kad atstovauju prezidentui“, – priduriama pareiškime.

JAV žvalgybos agentūros padarė išvadą, kad Rusija įsilaužė į DNC kompiuterius D.Trumpui per rinkimų kampaniją varžantis su demokratų kandidate Hillary Clinton.

„WikiLeaks“ vėliau paskelbė nutekintus DNC elektroninius laiškus, kurie prieš 2016 metų lapkričio rinkimus politiškai pakenkė H.Clinton.

Australijos piliečiui J.Assange'ui Jungtinėse Valstijose gresia 18 kaltinimų, 17 iš jų – pagal Šnipinėjimo įstatymą.

Nė vienas šių kaltinimų nėra susijęs su įsilaužimu į DNC kompiuterius; J.Assange'as kaltinamas dėl diplomatinių ir gynybos pranešimų apie JAV kampanijas Afganistane ir Irake paskelbimo svetainėje „WikiLeaks“.

D.Trumpas menkino Rusijos vaidmenį dėl DNC laiškų nutekinimo, taip pat ir tada, kai atrodė pritariantis Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, o ne savo žvalgybos vertinimui dėl to, kas įvyko.

„Labai pasitikiu savo žvalgybos žmonėmis. Tačiau pasakysiu jums, kad prezidentas Putinas šiandien itin griežtai ir tvirtai tai neigė“, – per bendrą su V.Putinu spaudos konferenciją po jų susitikimo Helsinkyje 2018 metų liepą sakė D.Trumpas.

Ekstradicijos svarstymas turi prasidėti Vulidžo Karūnos teisme. Teismas yra netoli griežto režimo Belmaršo kalėjimo Londono pietryčiuose, kur laikomas J.Assange'as.

Svarstymas turėtų trukti visą savaitę, o tada planuojama paskelbti pertrauką iki gegužės 18 dienos.

J.Assange'as teisme pasirodė vaizdo ryšiu, vilkėdamas tamsias sportines kelnes, baltus marškinėlius ir rudą džemperį.

Jis tik patvirtino savo vardą ir gimimo datą, o daugiau nekalbėjo. Posėdžio metu jis sėdėjo laikydamas popierių šūsnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius