-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bideną aktyviai palaikantys JAV lietuviai: „Mums svarbiausia užsienio politika“

Įprasta manyti, kad Amerikos lietuviai yra konservatyvių pažiūrų ir per rinkimus balsuoja už respublikonus. Tačiau kartos keičiasi, ir vis daugiau jaunesnių išeivių remia demokratus, o šiuo atveju – Joe Bideną. Tiesa, kaip 15min teigė pašnekovai, per šių metų rinkimus ne tiek remiamas Demokratų partijos kandidatas, kiek norima, kad vėl nelaimėtų Lietuvai esą nieko gera nežadantis Donaldas Trumpas.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Spalio pabaigoje D.Trumpo šalininkai Lietuvoje surengė netikėtą akciją Vilniuje, kai ant Gedimino kalno iš didžiulių raidžių sudėliojo JAV prezidento pavardę – TRUMP.

Taip nedidelis būrelis entuziastų esą parodė, kokio palaikymo Lietuvoje sulaukia perrinkimo siekiantis ir kol kas apklausose solidžiu skirtumu nuo J.Bideno atsiliekantis D.Trumpas.

VIDEO: Šeštadienio vakarą šalia Gedimino pilies bokšto išdygo milžiniškas užrašas su JAV prezidento D.Trumpo pavarde

Tokiems pastarojo gerbėjams mūsų šalyje turbūt nė motais, kad šiemet vasarį portalo „Delfi“ užsakyta „Spinter tyrimų“ apklausa parodė, jog net 58 proc. lietuvių D.Trumpo veiklą vertina neigiamai arba greičiau neigiamai. Teigiamai arba greičiau teigiamai – tik 23 proc.

Tikslių duomenų, kuri iš didžiųjų JAV politinių partijų priimtinesnė šimtams tūkstančių Amerikos lietuvių, nėra – tokie tyrimai nevykdomi. Vis dėlto beveik tūkstantis JAV lietuvių yra susibūrę „Facebook“ grupėje „Lithuanian Americans and Friends for Biden“.

Nuo šių metų pavasario veikia ir šio judėjimo tinklalapis, kuriame J.Bideną remiantys Amerikos lietuviai vaizdo atsiliepimuose pasakoja, kodėl, jų manymu, reikėtų balsuoti ne už D.Trumpą, o už demokratų kandidatą.

„Facebook“ nuotr./Amerikos lietuvių atsiliepimai grupėje
„Facebook“ nuotr./Amerikos lietuvių atsiliepimai grupėje

Kaip 15min pasakojo aktyviai šios grupės veikloje dalyvaujantys JAV lietuviai, daugelis įvairių kartų išeivių susirūpinę dėl D.Trumpo administracijos vykdomos užsienio politikos, o už J.Bideną šįkart žada balsuoti ir konservatyvių pažiūrų žmonės – esą jie nebegali remti dabartinio šalies lyderio.

VIDEO: Vilniečių nuomone, JAV renkasi iš „dviejų blogių“: tik vienam – „negerai su proteliu“, o kitas – palankesnis Lietuvai

„Nebegalime remti šito žmogaus“

Antai Filadelfijos lietuvių bendruomenės vadovas Vytautas Maciūnas 15min teigė, kad organizuoti „Facebook“ grupę, kuri reikštų palaikymą J.Bidenui, su bičiuliais apsisprendė prieš 5–6 mėnesius.

„Daug metų dalyvauju Amerikos lietuvių bendruomenės veikloje ir atsimenu, kad Joe Bidenas nuo senų laikų yra lietuvių draugas. Kai dirbome dėl nepriklausomybės, kai stojome į NATO, Bidenas ir jo kolega Johnas McCainas visada mus palaikė.

O kai Trumpas Helsinkyje pasisakė prieš savo paties žvalgybą ir stojo į Putino pusę, tai tapo paskutiniu šiaudu. Nusprendėme, kad nebegalime remti šito žmogaus“, – pasakojo V.Maciūnas.

„Lithuanian Americans and Friends for Biden“ nuotr./Vytautas Maciūnas
„Lithuanian Americans and Friends for Biden“ nuotr./Vytautas Maciūnas

Jis pabrėžia, kad svarbiausias faktorius, kodėl jis palaiko J.Bideną, yra būtent užsienio politika, nors, žinoma, D.Trumpas „grubus ir šlykštus“.

„Bet tai visą laiką egzistavo, ir jei jis gerai dirba, tai nieko gal ir tokio. Vienu metu maniau, kad gerai, jog Amerika turi tokių mužikų kaip jis. Bet mano pasirinkimą nulėmė užsienio politika, nes man nesuprantamas nuolaidžiavimas Rusijai ir nepagarba sąjungininkams.

Net negali prezidento rodyti vaikams ir anūkams kaip pavyzdžio, kuriuo reikia sekti“, – tvirtino V.Maciūnas, manantis, kad D.Trumpas sumenkino JAV institucijų svarbą.

„Jis niekino FTB, Teisingumo departamentą, mokslininkus iš Ligų prevencijos ir kontrolės centrų. Jis visada kartoja, kad reikia tikėti tik juo – kaip galima taip galvoti?“ – pridūrė Amerikos lietuvis.

Nevykusi kova su koronavirusu irgi padėjo V.Maciūnui apsispręsti, nes D.Trumpas esą „pradėjo kalbėti nesąmones ir pasidarė visiškai nerimtas“.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

V.Maciūnas, gyvenantis prie pat Filadelfijos, didžiausio per šiuos prezidento rinkimus labai svarbios Pensilvanijos valstijos miesto, teigė manantis, kad šį kartą demokratai nesuklys taip, kaip 2016-aisiais – esą žmonės jau motyvuoti balsuoti už J.Bideną.

„Visi labai atsargūs ir atsisako spėlioti, kaip bus. Bet kontekstas kitas: 2016-aisiais vyko referendumas dėl Hillary Clinton, o dabar vyksta referendumas dėl Trumpo. Bidenas neturi didelių minusų ir žmonės labai aktyviai už jį balsuoja. Mobilizacija balsuoti yra didžiulė“, – 15min teigė pašnekovas.

V.Maciūnas: vienu metu maniau, kad gerai, jog Amerika turi tokių mužikų kaip jis. Bet mano pasirinkimą nulėmė užsienio politika, nes man nesuprantamas nuolaidžiavimas Rusijai ir nepagarba sąjungininkams.

68-erių V.Maciūnas pripažino, kad pats dažniau balsuoja už respublikonus, kurių Rusijos politika tradiciškai būdavo ryžtingesnė nei demokratų. Bet už D.Trumpą balsuoti negali.

„Nupiešti tikslų Amerikos lietuvių preferencijų paveikslą labai sunku. Skirtingos kartos, skirtingos motyvacijos – apibendrinimo nėra. Bet man Trumpo šalininkų pažiūros labai keistos“, – svarstė Amerikos lietuvis.

„Trumpas net nežino, kas yra Baltijos šalys“

Savo ruožtu Baltimorės mieste Merilando valstijoje gyvenanti Liepa Boberienė 15min teigė mananti, kad D.Trumpo elgesys tiesiog „destruktyvus“ ir pavojingas tiek JAV, tiek Lietuvai – nors pati pripažino, kad šiaip nelabai domisi politika.

„Lietuvybė man labai svarbi. Pati nesu demokratė, bet palaikau Bideną todėl kad destruktyvus Trumpo elgesys kelia pavojų tiek Lietuvai, tiek JAV“, – kalbėjo L.Boberienė.

Asmeninio albumo nuotr./Liepa Boberienė
Asmeninio albumo nuotr./Liepa Boberienė

Moteris užaugo žavėdamasi savo seneliu, kuris paauglystėje savanoriavo nepriklausomos Lietuvos kariuomenėje ir priešinosi tiek sovietinei, tiek nacių okupacijai.

Juozas Vėbra, kuris buvo vienas 1941 m. Birželio sukilimo karinių vadovų, buvo suimtas ir kalintas gestapo, bet jį išlaisvino JAV kariai, o Amerikos priimtas pabėgėlis toliau garsino kovą už Lietuvos nepriklausomybę.

L.Boberienė teigia negalinti ignoruoti grėsmės, kurią kelia Kremlius: „Trumpas giria Putiną kiekviename žingsnyje, jis ragina Putiną kištis į JAV rinkimus, jis destabilizuoja mūsų institucijas, o visa tai – didelė dovana Rusijos diktatoriui.

Liepa Boberienė: visada respublikonai būdavo labiau prieš Rusiją, o dabar yra atvirkščiai. Vadinasi, reikia galvoti apie tai, kas geriau apsaugotų Lietuvą.

Joe Bidenas kaip tik priešinasi diktatoriams ir palaiko visus laisvės siekiančius žmones. Palaikyti Joe yra ne partinis, o egzistencinis sprendimas. Laikas pakeisti naikinančią jėgą padoriu, kompetentingu vadovu.“

Amerikos lietuvė save laiko nepriklausoma rinkėja ir jos pasirinkimo šių metų rinkimuose nekeistų net kitas demokratų kandidatas, pavyzdžiui, kur kas kairuoliškesnis Bernie Sandersas. Ji pripažino, kad Lietuvai iki šiol buvo palankesnės Respublikonų partijos pozicijos.

„Bet Donaldas Trumpas nėra respublikonas. Jis gerbia ir žavisi diktatoriais. Jis ragina valstijų gubernatorius naudoti jėgą per protestus prieš policijos smurtą.

Asmeninio albumo nuotr./Liepa Boberienė
Asmeninio albumo nuotr./Liepa Boberienė

Respublikonai būdavo labiau prieš Rusiją, o dabar yra atvirkščiai. Vadinasi, reikia galvoti apie tai, kas geriau apsaugotų Lietuvą. Bidenas siekia saugoti Baltijos šalis nuo Rusijos agresijos, jis kalba apie Lietuvą kaip sėkmės istoriją, o Trumpas to nedaro.

Jis net nežino, kas yra Baltijos šalys. Jis Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentus barė už tai, kad jie pradėjo karus, privedusius prie Jugoslavijos iširimo. Tai visiška gėda“, – vardijo L.Boberienė.

Moteris teigė matanti, kad Kremliaus propagandinės linijos jau yra įsigalėjusios JAV, o jas esą kartoja ir pats prezidentas: „Rusija išnaudoja mūsų atviros visuomenės principus. Negalime leisti Kremliaus informaciniam karui sunaikinti mūsų demokratiją.“

L.Boberienė atskleidė, kad jos tėvas palaiko D.Trumpą, ir pabrėžė: „Manau, kad tai gėda. Trumpas labai dažnai meluoja, bet žmonės tiki tuo, kuo nori tikėti. Todėl labai svarbu diegti medijų raštingumą.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Joe Bidenas ir Dalia Grybauskaitė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Joe Bidenas ir Dalia Grybauskaitė

„Yra dalykų, dėl kurių galima pykti ant demokratų. Bet dėl to dabar palaikyti žmogų, kuris kenkia demokratijai ir per rinkiminius renginius leidžia skleisti virusą? Nesuvokiama“, – pridūrė moteris.

Sukandę dantis parems J.Bideną

Buvęs Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio padėjėjas užsienio politikai Darius Sužiedėlis gyvena vadinamojoje svyruojančioje Floridos valstijoje, Sent Pitersbergo mieste.

52 metų buvęs diplomatas irgi aktyviai dalyvauja minėtos JAV lietuvių, palaikančių J.Bideną, grupės veikloje. D.Sužiedėlis 15min kartojo, kad jam svarbiausia ne tik tai, kad J.Bidenas nėra D.Trumpas.

„Twitter“ nuotr./Darius Sužiedėlis
„Twitter“ nuotr./Darius Sužiedėlis

„Mano amžius toks, kad aš prisimenu Bideno paramą Lietuvos nepriklausomybės bylai nuo pat jo kadencijos Senate pradžios. Jis visada remdavo vadinamąsias Baltijos laisvės rezoliucijas, o nuo 1994 metų buvo pagrindinis NATO plėtros į Rytų Europą šalininkas.

Matau jį kaip labai stiprų Lietuvos draugą, ir, taip, šiame gyvenime mano pagrindinis rūpestis yra užsienio politika“, – tvirtino D.Sužiedėlis.

Jis sutiko, kad D.Trumpą galima smerkti dėl daugybės sprendimų, bet pabrėžia, jog „galima sustoti“ ties COVID-19 pandemijos klausimu: „Mūsų valdžia visiškai nesugeba susidoroti su virusu. Mirusiųjų skaičius iki vasario gali padvigubėti, nors jau dabar yra virš 200 tūkstančių aukų.

O Trumpo administracija prieš porą dieną pripažino, kad viruso nebesuvaldys. Pripažino, kad pralaimėjo kovą.“

VIDEO: JAV prezidento rinkimų sistema: kokia ji ir kodėl gali apsisukti galva?

„Dar yra sveikatos draudimo klausimai. Be to, mano vyras ir aš susituokėme Obamos laikais, ir man kaip gėjui svarbu, kad Aukščiausiasis Teismas nepersvarstytų sprendimų dėl tos pačios lyties asmenų santuokų.

Bet konkrečiai Lietuvai nieko gero antrojoje Trumpo kadencijoje nematyčiau. Priešingai, tai būtų katastrofiška“, – 15min teigė D.Sužiedėlis, pabrėžiantis, kad žalą transatlantiniams santykiams daro vien D.Trumpo abejonės, pavyzdžiui, NATO nauda.

„Prognozuojamumas tarptautinėje politikoje yra labai svarbus. O jei Lietuva negali turėti JAV užnugario, ji lieka viena.

Darius Sužiedėlis: pažįstu daug buvusių respublikonų, kurie jokiu būdu nebalsuos už Trumpą. Jie sukandę dantis, bet noriai parems Bideną.

Jei Trumpas perkelia tūkstantį karių į Lenkiją, kitais metais jis juos gali perkelti į kokią Rumuniją. Jis neprognozuojamas ir siekia naudos tik sau. Respublikonai aiškina, kad štai koks Trumpas yra Lietuvos draugas, bet aš matau visišką Lietuvos pralaimėjimą“, – tikino buvęs diplomatas.

D.Sužiedėlis pabrėžia, kad „Facebook“ grupę „Lithuanian Americans and Friends for Biden“ sudaro įvairių pažiūrų žmonės – yra daug dabartinių ir buvusių respublikonų, demokratų: „Mūsų koalicija labai plati.“

„Iš esmės esame Amerikos veidrodis. Aš gyvenu Floridoje, kuri yra labai susiskaldžiusi, bet čia pažįstu daug buvusių respublikonų, kurie jokiu būdu nebalsuos už Trumpą. Jie sukandę dantis, bet noriai parems Bideną“, – teigė D.Sužiedėlis.

Jis 15min tvirtino, kad būtų visai kitaip, jei demokratai kandidatu į prezidentus būtų pasirinkę ne nuosaikų J.Bideną, o kairuoliškesnį B.Sandersą: „Situacija būtų visiškai kitokia. Aš labai aktyviai agitavau prieš Sandersą – labai jį gerbiu, bet man būtų buvę labai sunku priimti jo pasisakymus apie SSRS.“

„Scanpix“/AP nuotr./Bernie Sandersas
„Scanpix“/AP nuotr./Bernie Sandersas

D.Sužiedėlis mano, kad dauguma, nors ir nedidelė JAV lietuvių dauguma, yra respublikonai, bet pastebi: „Visada buvo ir lietuvių demokratų, kurie balsavo už Jimmy Carterį, Billą ir Hillary Clintonus, Obamą.

Sakyčiau, kad vis dar dauguma respublikonų, koks 51 proc. Bet tada klausčiau, už ką jie balsuoja. Pavyzdžiui, mano tėvas visą gyvenimą buvo ir bus respublikonas, bet jis tikrai nebalsuos už Trumpą.“

„Dalyvaudamas grupės veikloje bendravau su daugybe JAV lietuvių. Mažuma remia Trumpą. Įdomiausia, kad garsiausiai jį palaiko naujieji imigrantai, atvykę per pastaruosius dešimt metų ir turbūt net neturintys balso teisės“, – kalbėjo D.Sužiedėlis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius