TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

J. Bidenas aukščiausiu JAV apdovanojimu pagerbs daugelį demokratų partijos veteranų

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) aukščiausiu Jungtinių Valstijų apdovanojimu penktadienį pagerbs virtinę Demokratų partijos veteranų. 
Ken Cedeno - Pool via CNP / picture alliance / Consolidated News Photos
Ken Cedeno - Pool via CNP / picture alliance / Consolidated News Photos

Baltuosiuose rūmuose vyksiančioje ceremonijoje Prezidento laisvės medaliu bus pagerbtas buvęs viceprezidentas Alas Gore'as (Alas Goras) ir buvęs valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris). 

Buvusi Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) ir buvęs Niujorko meras Michaelas Bloombergas (Maiklas Blumbergas) irgi bus tarp 19 apdovanojimą gausiančių asmenų. 

Apdovanojimą kiekvienam laureatui asmeniškai įteiks 81-erių J. Bidenas. 

Pranešime spaudai teigiama, kad šie Prezidento laisvės medalio laureatai „pavyzdingai prisidėjo prie Jungtinių Valstijų klestėjimo, vertybių ar saugumo, taikos pasaulyje ar kitų svarbių visuomeninių, vyriausybinių ar privačių pastangų“.

Baltieji rūmai pabrėžė, kad klimato aktyvistas A. Goras, dirbęs Billo Clintono (Bilo Klintono) administracijoje, siekęs prezidento posto, bet 2000 metais dramatiškai pralaimėjęs tuometiniam Teksaso gubernatoriui George'ui W. Bushui (Džordžui V. Bušui), sutiko su rezultatais, siekiant užtikrinti JAV vienybę.

Tuo metu buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas vis dar ginčija savo pralaimėjimą J. Bidenui 2020-ųjų prezidento rinkimuose, dėl kurio jo šalininkai 2021-ųjų sausio 6 dieną surengė JAV Kapitolijaus šturmą. 

84-erių N. Pelosi, vadovavusią pastangoms inicijuoti D. Trumpo apkaltą dėl Kapitolijaus šturmo, Baltieji rūmai apibūdino kaip tvirtą demokratijos gynėją. 

Prieš ketverius metus 82-ejų M. Bloombergas pralaimėjo J. Bidenui kovoje dėl demokratų nominacijos, o vėliau savo paramą, taip pat ir finansinę, skyrė dabartiniam JAV prezidentui. 

Tarp apdovanojimo laureatų yra ir įtakingas juodaodis demokratų kongresmenas Jimas Clyburnas (Džimas Klaibernas). 2020 metais jis išgelbėjo J. Bideno rinkimų kompaniją ir užtikrino jam juodaodžių rinkėjų paramą demokratų pirminiuose rinkimuose Pietų Karolinoje.

Baltieji rūmai pridūrė, kad 61-erių malaiziečių kilmės aktorė Michelle Yeoh (Mišel Jio), kuri 2023-aisiais tapo pirmąja azijiete, laimėjusia „Oskarą“ už vaidmenį „Viskas iškart ir visur“ (Everything Everywhere All At Once), laužo stereotipus ir turtina amerikiečių kultūrą. 

Pats J. Bidenas Prezidento laisvės medaliu buvo apdovanotas 2017 metų sausio mėnesį, tuo metu jis ėjo JAV viceprezidento pareigas. Apdovanojimą jam įteikė tuometinis prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius