Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 12 02 /10:33

J.Bidenas ir E.Macronas žada JAV ir Prancūzijos aljansą dėl Ukrainos ir demokratijos

JAV prezidentas Joe Bidenas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas po ketvirtadienio derybų Baltuosiuose rūmuose pažadėjo drauge padėti Ukrainai ir spausti Rusijos lyderį Vladimirą Putiną nutraukti karą.
Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir JAV prezidentas Joe Bidenas
Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir JAV prezidentas Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“

Po ilgo pokalbio Ovaliajame kabinete jie taip pat užsiminė, kad užgniaužė JAV ir Europos Sąjungos prekybos ginčą.

Bendroje spaudos konferencijoje, surengtoje antrą E.Macrono valstybinio vizito dieną, abu lyderiai akcentavo savo troškimą sudaryti galingą transatlantinį aljansą, kuris remtų demokratiją ir duotų atkirtį Rusijai bei Kinijai.

Ukrainos klausimu J.Bidenas sakė: „Vėl patvirtiname, kad Prancūzija ir Jungtinės Valstijos drauge, su visais mūsų sąjungininkais NATO, Europos Sąjunga ir G-7, kaip visada tvirtai stoja prieš žiaurų Rusijos karą.“

JAV prezidentas taip pat sakė, kad yra pasirengęs pirmą kartą nuo invazijos į Ukrainą pradžios pasikalbėti su Vladimiru Putinu, tačiau tik tuo atveju, jei Rusijos lyderis tikrai nori užbaigti karą.

Tai kol kas akivaizdžiausia J.Bideno užuomina, kad jis būtų pasirengęs susėsti derybų su V.Putinu, bet E.Macronas sakė, jog abu jie sutarė, kad „mes niekada neraginsime ukrainiečių leistis į kompromisą, kuris jiems nebus priimtinas“.

„Reuters“/„Scanpix“/Vakarinės susitikimo dalies Baltuosiuose rūmuose akimirkos
„Reuters“/„Scanpix“/Vakarinės susitikimo dalies Baltuosiuose rūmuose akimirkos

Prekybos ginčas

Valstybinis vizitas – pirmoji tokia oficiali proga nuo tada, kai J.Bidenas 2021 metų sausį pradėjo eiti prezidento pareigas, – simbolizuoja, kad Vašingtonas ir Paryžius užglaistė praėjusiais metais kilusį ginčą, kuomet Australija vietoje prancūzų pasiūlyto povandeninių laivų sandorio nusprendė įsigyti JAV branduolinių povandeninių laivų.

Per prabangią vėlyvą vakarienę po stikliniu paviljonu Pietinėje Baltųjų rūmų pievelėje J.Bidenas savo tostą užbaigė žodžiais: „Vive la France!“ arba „Tegyvuoja Prancūzija!“.

Savo ruožtu E.Macronas sakydamas tostą citavo JAV Konstituciją ir teigė, kad abi šalys dažnai kartu kovojo gindamos demokratiją. Kalbėdamas apie žmones, bandančius paneigti rinkimų rezultatus Jungtinėse Valstijose, jis sakė, kad atėjo laikas vėl stoti „petys į petį“.

Buvo baiminamasi, kad susitikimą gali užgožti ginčas dėl JAV subsidijų besiformuojančiai žaliųjų technologijų ekonomikai. Tačiau vadovų elgesys ir kalbos įtikino, kad po rytinių valandą ir 45 minutes trukusių derybų Ovaliajame kabinete jiems pavyko bent jau sušvelninti šį kivirčą.

„Sutarėme aptarti praktinius veiksmus, kaip koordinuoti ir derinti mūsų požiūrius, kad galėtume sustiprinti ir apsaugoti tiekimo grandines, gamybą ir inovacijas abiejose Atlanto pusėse“, – sakė J.Bidenas jų bendroje spaudos konferencijoje.

„Sutarėme iš naujo suderinti savo požiūrius“, – pakartojo E.Macronas.

Šis klausimas susijęs su J.Bideno pasirašytu teisės aktu infliacijos mažinimui „Inflation Reduction Act“ (IRA), pagal kurį milijardai dolerių bus skirti aplinkai nekenksmingoms pramonės šakoms, stipriai remiant JAV įsikūrusius gamintojus.

Europos Sąjungos vyriausybės tuo piktinasi, grasindamos pradėti prekybos karą ir subsidijuoti savo žaliosios ekonomikos sektorių.

JAV lyderis pabrėžė, jog bus „patobulinimų“, kad Europos bendrovėms nebūtų taikomos neteisingos sąlygos.

„Ketiname ir toliau kurti gamybinio darbo vietas Amerikoje, bet ne Europos sąskaita“, – sakė J.Bidenas.

Kalbant apie Pekiną – dar vieną sritį, kurioje Europos ir JAV nuomonės ne visada sutampa, – bendrame pareiškime vadovai teigė, kad jie „toliau derins savo veiksmus dėl susirūpinimą keliančių Kinijos iššūkių taisyklėmis grindžiamai tarptautinei tvarkai, įskaitant pagarbą žmogaus teisėms, ir bendradarbiaus su Kinija sprendžiant tokius svarbius pasaulinius klausimus kaip klimato kaita“.

„Reuters“/„Scanpix“/Tokio pobūvio Vašingtone nebuvo nuo tada, kai COVID-19 pandemija sustabdė JAV sostinėje mėgstamas linksmybes
„Reuters“/„Scanpix“/Tokio pobūvio Vašingtone nebuvo nuo tada, kai COVID-19 pandemija sustabdė JAV sostinėje mėgstamas linksmybes

21 šautuvo salvė

Dienos pradžioje E.Macroną pasitiko karinė garbės sargyba, kurioje buvo jūrų pėstininkų, kariuomenės ir oro pajėgų atstovų ir net būrys karių, vilkinčių XVIII amžiaus JAV nepriklausomybės karo drabužiais. Artilerija iššovė 21 šautuvo salvę, siųsdama baltų dūmų debesėlius į giedrą, vėsų gruodžio dangų.

Ant raudonu kilimu išklotos pakylos kartu su svečiu iš Paryžiaus stovintis J.Bidenas pareiškė, kad „Prancūzija yra seniausia mūsų sąjungininkė, mūsų nepajudinama partnerė laisvės reikaluose“.

Dviejų lyderių abipusė simpatija buvo juntama visą dieną – jie vis keitėsi apsikabinimais, rankų paspaudimais ir komplimentais.

Po daugiau nei 12 valandų valstybinis vizitas baigėsi didžiuliu banketu, kokio Vašingtone nebuvo nuo tada, kai COVID-19 pandemija sustabdė JAV sostinėje mėgstamas linksmybes.

Svečius, tarp kurių buvo komikas Stephenas Colbertas, ritmenbliuzo dainininkas Johnas Legendas ir mados žurnalo „Vogue“ legenda Anna Wintour, linksmino „Grammy“ apdovanojimą pelnęs JAV muzikantas Jonas Batiste'as.

Vakaro meniu buvo svieste virti Meino omarai su ikrais bei moliūgų ravioliai su pelėtrūnų padažu, o pagrindinis patiekalas buvo jautiena ir sviestinės bulvės.

Puotą užbaigė JAV sūriai, apelsininis tortas, keptos kriaušės su citrusinių vaisių padažu ir ledai.

Visa tai buvo užsigerta trimis skirtingų rūšių vynais iš JAV vynuogynų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius