Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas gegužės 12–13 dienomis JAV susitiks su Pietryčių Azijos šalių lyderiais

JAV prezidentas Joe Bidenas gegužės viduryje susitiks su Pietryčių Azijos šalių lyderiais Jungtinėse Valstijose, o susitikime daugiausia dėmesio greičiausia bus skirta didėjančiai Kinijos galiai, šeštadienį paskelbė Baltieji rūmai.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Azija Joe Bidenas

Viršūnių susitikimas, kuris iš pradžių buvo numatytas kovo mėnesį, bus skirtas „pademonstruoti ilgalaikį Jungtinių Valstijų įsipareigojimą Pietryčių Azijos valstybių asociacijai (ASEAN)“, – pranešė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki.

„J.Bideno ir Kamalos Harris administracijai yra svarbu būti stipriu ir patikimu partneriu Pietryčių Azijai“, – sakoma pranešime.

Planuojama, kad viršūnių susitikimas, kuris iš pradžių buvo numatytas kovo 28 ir 29 dienomis, o vėliau buvo atidėtas nenurodant naujos datos, dabar įvyks gegužės 12 ir 13 dienomis.

Susitikimas buvo atidėtas, nes buvo pranešta, kad kai kurių ASEAN narių lyderiai negalėjo atvykti dėl savo tvarkaraščių bei toliau gilėjant Ukrainos krizei.

JAV jau seniai teigė, kad ryšių su Azija stiprinimas yra šalies užsienio politikos prioritetas.

Kovo 29 dieną J.Bidenas Baltuosiuose rūmuose susitiko su svarbaus ASEAN nario – Singapūro – ministru pirmininku Lee Hsienas Loongu ir pareiškė norintis užtikrinti, kad regionas išliktų „laisvas ir atviras“ – padarydamas užuominą į tai, ką JAV laiko stiprėjančiais Kinijos mėginimais dominuoti tarptautiniuose prekybos keliuose.

J.Bidenas spalio mėnesį dalyvavo virtualiame viršūnių susitikime su ASEAN lyderiais.

Po šio susitikimo paskelbtame pranešime J.Psaki pažymėjo, kad J.Bidenas paskelbė apie iniciatyvas plėsti JAV bendradarbiavimą su ASEAN koronaviruso, klimato kaitos, ekonomikos augimo ir kitais klausimais.

Įtempta konkurencija su Kinija tapo vienu didžiausių JAV užsienio politikos iššūkių, nors kiti klausimai – chaotiškas pasitraukimas iš Afganistano ir karas Ukrainoje – taip pat pareikalavo daugiau dėmesio.

ASEAN narės yra Brunėjus, Kambodža, Indonezija, Laosas, Malaizija, Mianmaras, Filipinai, Singapūras, Tailandas ir Vietnamas.

JAV šeštadienį paskelbtame pranešime nenurodyta, ar Mianmaro lyderiai dalyvaus susitikime. J.Bideno administracija apkaltino šios šalies karinius vadovus vykdant „genocidą“ prieš rohinjų mažumą.

ASEAN iki šiol nepavyksta rasti diplomatinį sprendimą nuo tada, kai kariškiai po perversmo perėmė valdžią šalyje 2021 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius