Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas įšaldė dronų smūgius už karo zonų, kur veikia JAV pajėgos, ribų

JAV prezidentas Joe Bidenas įšaldė bepiločių orlaivių smūgius už konfliktų zonų, kuriose veikia amerikiečių pajėgos, ribų, atsisakydamas savo pirmtako Donaldo Trumpo, suteikusio kariuomenei veiksmų laisvę tokiose šalyse kaip Somalis, politikos.
JAV bepilotis orlaivis
JAV bepilotis orlaivis / „Scanpix“ nuotr.

Dabar bet kokius planuojamus bepiločių orlaivių smūgius prieš džihadistų grupuočių pozicijas už Afganistano, Sirijos ar Irako ribų, turės iš pradžių patvirtinti Baltieji rūmai, pirmadienį sakė Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby.

Pasak jo, ši priemonė yra „laikinoji gairė“, taikoma „siekiant užtikrinti, kad prezidentas galėtų visiškai aiškiai suprasti siūlomų veiksmų reikšmingumą“.

Priemonė „nebus nuolatinio pobūdžio ir nereiškia, kad bus nutraukti“ aviacijos smūgiai, per spaudos konferenciją sakė J.Kirby.

„Aiškiai telkiame dėmesį į nuolatinę smurtinių ekstremistinių organizacijų grėsmę. Be to, akivaizdžiai vis tiek būsime pasiryžę bendradarbiauti su tarptautiniais partneriais, kad likviduotume šias grėsmes“, – nurodė pareigūnas.

Anot laikraščio „The New York Times“, naujosios gairės buvo slapta perduotos kariuomenės vadams J.Bidenui atėjus į valdžią sausio 20 dieną, bet paviešintos tik prieš kelias dienas.

Vos perėmęs Baltųjų rūmų vairą 2016 metais D.Trumpas atšaukė savo pirmtako Baracko Obamos įvestą priežiūros mechanizmą, leidusį prezidentūra kontroliuoti ginkluotas operacijas prieš džihadistų grupuotes. D.Trumpas tuomet pareiškė, kad pasitiki vadų vietoje priimamais sprendimais.

Vėliau bepiločių orlaivių smūgių greitai padaugėjo; jie tapo vienintele operacijų forma kai kuriose šalyse, kur vietos vyriausybėms remti dislokuotos negausios JAV specialiosios pajėgos – pavyzdžiui, Somalyje, kur amerikiečiai grumiasi su islamistų grupuote „al Shabaab“, arba Libijoje, kur jų priešas yra džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Nors amerikiečių kariuomenė tvirtina rengianti tik „chirurginius“ smūgius, nevyriausybinės organizacijos perspėja, kad per tokias atakas dažnai žūva civilių, todėl jos nėra veiksminga priemonė kovai su ekstremizmu.

Vasarį paskelbtoje pirmojoje viešoje ataskaitoje apie JAV karines operacijas Somalyje Pentagono generalinis inspektorius Glennas Fine'as priminė, jog dalis amerikiečių pajėgų Afrikoje deklaruojamos misijos – garantuoti, kad iki 2021 metų „al Shabaab“, „Islamo valstybės Somalyje“ ir kitų teroristinių organizacijų veikla būtų „taip susilpninta, kad jos negalėtų daryti reikšmingos žalos JAV interesams“.

Tačiau, kaip parašė G.Fine'as, „nepaisant besitęsiančių JAV antskrydžių Somalyje ir JAV teikiamos pagalbos partnerių pajėgoms Afrikoje, atrodo, kad „al Shabaab“ kelia vis didesnę grėsmę, galinčią pasiekti ir JAV teritoriją“.

Mažiausiai 10 žmonių žuvo penktadienį prie vieno populiaraus restorano Somalio sostinėje Mogadiše susprogus automobilyje paslėptai bombai. Atsakomybę už tą išpuolį prisiėmė „al Shabaab“ kovotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius