Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J. Bidenas iškilmingai priėmė su valstybiniu vizitu atvykusį Japonijos premjerą

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį Baltuosiuose rūmuose priėmė Japonijos ministrą pirmininką Fumio Kishidą (Fumiją Kišidą).
Bonnie Cash - Pool via CNP / picture alliance / Consolidated News Photos
Bonnie Cash - Pool via CNP / picture alliance / Consolidated News Photos

Šio valstybinio vizito, kurį papildys ir Filipinų prezidento Ferdinando Marcoso (Ferdinando Markoso) atvykimas, metu bus stiprinami gynybos ryšiai priešinantis savo įtaką Azijos ir Ramiojo vandenyno regione plečiančios Kinijos dominavimui.

Trečiadienį oficialioje vizito dalyje numatyta iškilminga vakarienė ir spaudos konferencija Rožių sode. Tai rodo, kad Vašingtonas labai vertina santykius su Japonija.

Tikimasi, kad abu vadovai pristatys planus pertvarkyti JAV karinę vadovybę Japonijoje – didžiausią bendradarbiavimo gynybos srityje atnaujinimą nuo septintojo dešimtmečio – kad ji galėtų geriau reaguoti į grėsmes Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

66 metų F. Kishida antradienio vakarą į Baltuosius rūmus atvyko kartu su žmona Yuko (Juko). Po velionio Shinzo Abe (Šindzo Abės) vizito 2015 metais tai pirmas toks ceremoningas Japonijos vadovo priėmimas Vašingtone.

81-erių J. Bidenas ir pirmoji ponia Jill Biden (Džil Baiden) svečius nusivedė į prabangų restoraną Vašingtono Džordžtauno rajone.

J. Biden žurnalistams sakė, kad vizito metu bus „švenčiama klestinti Jungtinių Valstijų ir Japonijos draugystė“.

„Mūsų tautos yra partnerės pasaulyje, kuriame mes renkamės kūrimą, o ne naikinimą, taiką, o ne kraujo praliejimą, ir demokratiją, o ne autokratiją“, – kalbėjo ji.

Vizitas rodo, kokią svarbą J. Bidenas teikia sąjungų kūrimui konkuruojant su tokiomis šalimis kaip Kinija, Rusija ir Iranas.

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) teigė, kad abu lyderiai „paskelbs apie priemones, skirtas bendradarbiavimui saugumo srityje stiprinti, geresniam mūsų pajėgų koordinavimui ir integracijai“.

Ketvirtadienį J. Bidenas surengs pirmąjį istorijoje trišalį Japonijos, Filipinų ir Jungtinių Valstijų aukščiausiojo lygio susitikimą, kurio tikslas – dar labiau išplėsti aljansus kaip atsvarą Kinijai itin geopolitiškai svarbiame regione.

Tačiau virš JAV ir Japonijos vadovų galvų kabės opi tema dėl japonų vykdomo plieno korporacijos „United States Steel“ („US Steel“) perėmimo, kuriam priešinasi J. Bidenas.

„Reikšmingi pokyčiai“

Oficialus aukščiausiojo lygio susitikimas prasidės trečiadienį iškilmingu pasveikinimu, kuriame dalyvaus kariniai orkestrai, po to įvyks susitikimas Ovaliajame kabinete ir bendra J. Bideno ir F. Kishidos spaudos konferencija Rožių sode.

Po to Joe ir Jill Bidenai surengs iškilmingą vakarienę, kurios metu didinga Baltųjų rūmų Rytinė salė bus paversta tuo, ką J. Biden pavadino gyvybingu pavasario sodu.

Ketvirtadienį F. Kishida kreipsis į abejus Kongreso rūmus, o po to kartu su F. Marcosu susitiks su J. Bidenu.

Tai naujausias J. Bideno surengtas svečių iš sąjungininkių Azijos ir Ramiojo vandenyno regione priėmimas. Praėjusį rugpjūtį Kemp Deivide jį kartu su F. Kishida lankė Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas).

J. Bidenas taip pat ėmėsi veiksmų, kad sumažintų įtampą su Kinija: praėjusią savaitę su prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) jis surengė dviejų valandų trukmės pokalbį telefonu, o lapkritį su juo akis į akį susitiko San Franciske.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, J. Bidenas ir F. Kishida gali susitarti dėl didžiausio per pastaruosius dešimtmečius JAV ir Japonijos kariuomenių vadovavimo ir kontrolės struktūrų atnaujinimo.

Ekspertų teigimu, tai padėtų abiejų šalių kariuomenėms būti efektyvesnėms krizės, pavyzdžiui, Kinijos invazijos į Taivaną, atveju.

JAV Japonijoje turi 54 tūkst. karių, kurie dėl bendrų operacijų reikalų turi informuoti Indijos-Ramiojo vandenyno regiono vadavietę Havajuose, esančią už maždaug 6,5 tūkst. kilometrų.

Žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad abi šalys taip pat gali susitarti leisti Japonijoje privačiose laivų statyklose remontuoti didelius JAV karo laivus ir bendrai gaminti gynybos įrangą.

JAV ambasadorius Japonijoje Rahmas Emanuelis prieš vizitą sakė, kad Japonija, dešimtmečius buvusi tvirtai pacifistinė, pastaraisiais metais įvykdė kai kuriuos svarbiausius ir reikšmingiausius pokyčius po Antrojo pasaulinio karo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius