-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas pakvietė Japonijos ir Pietų Korėjos vadovus į derybas Jungtinėse Valstijose

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį pakvietė Japonijos ir Pietų Korėjos vadovus į oficialias trišales derybas Vašingtone, pranešė aukšto rango JAV administracijos pareigūnas.
Antony Blinkenas, Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“/AP nuotr.

Vadovai trumpai susitiko Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo, į kurį Japonija pakvietė kelias šalis, kurios nėra grupės narės, įskaitant Pietų Korėją, kuluaruose, gerėjant ilgą laiką įšaldytiems kaimyninių šalių santykiams.

Tokijas ir Seulas, abu svarbūs JAV sąjungininkai, jau seniai nesutaria dėl klausimų, susijusių su žiauriu Japonijos 1910–1945 metais vykdytu kolonijiniu Korėjos valdymu, įskaitant seksualinę vergiją ir priverstinį darbą.

Tačiau Pietų Korėjos lyderis Yoon Suk-yeolas ir Japonijos premjeras Fumio Kishida deda aktyvias pastangas atkurti pašlijusius ryšius nuo tada, kai Seulas paskelbė planą išmokėti kompensacijas asmenims, nukentėjusiems nuo karo laikų priverstinio darbo, Tokijui nedalyvaujant.

J.Bidenas gyrė drąsų jųdviejų darbą gerinant dvišalius ryšius, sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Pareiškime taip pat priduriama, kad trys lyderiai aptarė naują koordinavimą dėl Šiaurės Korėjos neteisėtų branduolinių ir raketinių grėsmių.

Pareigūnas teigė, kad susitikimo laikas bus suderintas netrukus, o daugiau informacijos pateikta nebuvo.

Anksčiau sekmadienį Yoon Suk-yeolas ir F.Kishida nuvyko prie istorinio paminklo, skirto korėjiečiams, žuvusiems per Hirošimos atominį bombardavimą. Tai pirmas kartas, kai abiejų šalių vadovai kartu aplankė memorialą, ir tik antras kartas, kai tai padarė Japonijos premjeras.

„Tai bus prisimenama kaip drąsus ministro pirmininko Kishidos veiksmas, kuris atveria kelią taikiai ateičiai, kartu išreiškiant sielvartą dėl atominio bombardavimo Korėjos aukų“, – sakė Yoon Suk-yeolas po apsilankymo memoriale vykusio dvišalio susitikimo pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius