-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas Papua Naujojoje Gvinėjoje susitiks su 18 regiono šalių lyderiais

JAV prezidentas Joe Bidenas, gegužę lankydamasis Papua Naujojoje Gvinėjoje, susitiks su 18 Ramiojo vandenyno pietinės dalies šalių lyderiais, šeštadienį sakė Papua Naujosios Gvinėjos užsienio reikalų ministras.
JAV prezidentas Joe Bidenas
JAV prezidentas Joe Bidenas / „AP“/„Scanpix“

Tokie planai rodytų, kad JAV vėl skiria didesnį dėmesį sąjungininkėms šiame regione.

JAV ir Kinija varžosi dėl įtakos šioje pasaulio dalyje, kažkada laikytoje diplomatiniu užkampiu, bet dabar vis dažniau vadinamoje itin svarbia erdve komercinei, politinei ir karinei įtakai.

Papua Naujosios Gvinėjos užsienio reikalų ministras Justinas Tkatchenko sakė, kad J.Bidenas dalyvaus dvišalėse derybose su šalies šeimininkės vadovais ir susitiks su 18 lyderių iš Ramiojo vandenyno salų forumo – regioninio bloko, kurį sudaro daugiausia mažos valstybės.

Tarp dalyvių bus Australijos ir Naujosios Zelandijos ministrai pirmininkai.

J.Bidenas gegužės 22-ąją turi tapti pirmuoju per mažiausiai šimtmetį pareigas einančiu JAV prezidentu, apsilankiusiu Papua Naujojoje Gvinėjoje.

Kelionės metu J.Bidenas taip pat turi dalyvauti Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikime Hirošimoje Japonijoje ir vadinamojo Ketverto – Australijos, Indijos, Japonijos ir JAV – viršūnių susitikime Sidnėjuje Australijoje.

JAV specialusis pasiuntinys Josephas Yunas šią savaitę pripažino, kad Jungtinės Valstijos bando prisivyti po santykinio nesirūpinimo laikotarpio, kai regione smarkiai išaugo Kinijos įtaka.

„Pripažinkime – tai strateginė Kinijos ir mūsų konkurencija“, – sakė jis.

J.Bideno kelionės metu gali būti baigtas rengti JAV ir Papua Naujosios Gvinėjos bendradarbiavimo gynybos srityje susitarimas, pagal kurį būtų galima rengti daugiau bendrų pratybų ir kurti saugumo infrastruktūrą.

Šis regionas gali būti gyvybiškai svarbus galimo karinio konflikto dėl Taivano atveju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius