Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas per pokalbį su Kinijos vadovu iškėlė klausimų dėl žmogaus teisių ir prekybos

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį pirmąkart nuo darbo šiame poste pradžios telefonu pasikalbėjo su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu ir iškėlė klausimų dėl prekybos, Pekino griežtų priemonių prieš demokratijos aktyvistus Honkonge ir kitų su žmogaus teisėmis susijusių klausimų.
Joe Bidenas ir Xi Jinpingas
Joe Bidenas ir Xi Jinpingas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis pokalbis įvyko praėjus tik kelioms valandoms po J.Bideno apsilankymo Pentagone, per kurį prezidentas nurodė įkurti darbo grupę, turėsiančią persvarstyti JAV karinę strategiją Kinijos atžvilgiu.

JAV prezidentas taip pat paskelbė įvesiantis sankcijų Mianmaro kariškiams po šį mėnesį toje Pietryčių Azijos šalyje įvykdyto karinio perversmo.

Baltųjų rūmų pranešime sakoma, kad J.Bidenas per pokalbį išreiškė susirūpinimą dėl Pekino „prievartinės ir nesąžiningos ekonominės praktikos“. J.Bidenas taip pat spaudė Xi Jinpingą dėl Pekino susidorojimo su aktyvistais Honkonge, žmogaus teisių pažeidimais uigūrų ir kitų tautinių mažumų atžvilgiu vakarinėje Sindziango provincijoje, taip pat dėl Kinijos politikos Taivano atžvilgiu.

Tuo metu Kinijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad Xi Jinpingas per šį pokalbį pabrėžė, jog lygiavertiškumo principu pagrįsta teigiama dvišalių santykių plėtra atitinka Pekino, Vašingtono ir tarptautinės bendrijos interesus.

„Xi Jinpingas pabrėžė, kad šiuo metu Kinijos ir Amerikos santykiai yra pasiekę svarbų etapą. Sveikų ir stabilių Kinijos ir JAV santykių plėtros skatinimas yra abiejų valstybių ir tarptautinės bendrijos bendra viltis“, – sakoma URM pranešime.

Ministerija citavo Kinijos lyderio žodžius, kad tokie santykiai „abiem šalims duos apčiuopiamos naudos, įneš svarų indėlį į kovą su koronaviruso pandemija, skatins pasaulio ekonomikos atsigavimą ir taikos bei stabilumo palaikymą regione“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas

Xi Jinpingas ragino J.Bideną „atkurti įvairius dialogo mechanizmus, aiškiai suprasti abiejų šalių politinius ketinimus ir vengti nesusipratimų ir neteisingų vertinimų“.

Jis pabrėžė, kad „klausimai, susiję su Taivanu, Honkongu ir Sindziangu, yra Kinijos vidaus reikalai, susiję su Kinijos suverenitetu ir teritoriniu vientisumu“.

J.Bidenas, jau anksčiau bendraudavęs su Kinijos lyderiu, kai dirbo viceprezidento poste Baracko Obamos administracijoje, per pirmąsias tris savo darbo Baltuosiuose rūmuose savaites pasikalbėjo telefonu su keliais Indijos ir Ramiojo vandenyno regiono lyderiais.

Jis stengėsi pasiųsti žinią, kad naujos JAV administracijos politika Kinijos atžvilgiu radikaliai skirsis nuo vykdytos ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo, daugiausiai dėmesio skyrusio dvišalių ryšių prekybos ir ekonomikos aspektui.

Praeitą mėnesį per pokalbį su Japonijos ministru pirmininku Yoshihide Suga J.Bidenas pabrėžė JAV įsipareigojimą ginti Senkaku salas – Tokijo administruojamą negyvenamą teritoriją, į kurią pretenzijas reiškia Pekinas. Paskambinęs Indijos premjerui Narendrai Modi JAV vadovas atkreipė dėmesį, kad abiejų šalių aljansas yra gyvybiškai svarbus palaikant stabilumą regione, nurodė Baltieji rūmai.

Kaip pranešama, J.Bideno aukšto rango padėjėjai pastarosiomis savaitėmis užmezgė kontaktų su savo kolegomis Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalių, nerimavusių dėl D.Trumpo aštrios retorikos Vašingtono sąjungininkų atžvilgiu, kalbų apie JAV pajėgų mažinimą Pietų Korėjoje ir keistų ryšių su Šiaurės Korėjos diktatoriumi Kim Jong Unu, su anonimiškumo sąlyga sakė vienas aukšto rango administracijos darbuotojas.

Sąjungininkai šiame regione leido suprasti norintys plėtoti sukonkretintus ir pastovesnius ryšius, taip pat užsitikrinti garantijų, kad JAV vykdys įsipareigojimus, nurodė pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius