-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

J.Bidenas planuoja gegužę JAV nutraukti nepaprastąją padėtį, susijusią su COVID-19

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas pirmadienį informavo JAV Kongresą, kad planuoja gegužės 11 dieną nutraukti dvigubą nacionalinę nepaprastąją padėtį, susijusią su COVID-19, nes didžioji dalis pasaulio po beveik trejų metų nuo tada, kai ji buvo paskelbta pirmą kartą, grįžo į normalią padėtį.
JAV prezidentas Joe Bidenas
JAV prezidentas Joe Bidenas / „CNP“/„startraksphoto“/„Scanpix“ /

Panaikinus nacionalinę nepaprastąją padėtį ir ekstremaliąją situaciją visuomenės sveikatos srityje, federalinis atsakas į COVID-19 būtų oficialiai pertvarkytas, ir virusas būtų traktuojamas kaip endeminė grėsmė visuomenės sveikatai, kurią galima valdyti pagal įprastus agentūrų įgaliojimus.

Įstatymų leidėjai jau yra atšaukę nepaprastąsias priemones, kurios pandemijos metu apsaugojo milijonus JAV piliečių.

Kartu su didžiąja dalimi federalinio finansavimo, skirto COVID-19 pagalbos programai, nutraukus tiesioginį JAV vyriausybės valdymą, vakcinų ir gydymo metodų kūrimas taip pat būtų perkeltas iš tiesioginio federalinės vyriausybės valdymo srities.

J.Bideno paskelbtame pareiškime nepritariama JAV Atstovų Rūmų respublikonų paskelbtoms rezoliucijoms, kuriomis siekiama nedelsiant nutraukti nepaprastąją padėtį.

Jie taip pat ruošiasi pradėti tyrimą dėl federalinės vyriausybės reakcijos į COVID-19.

Tuometinio JAV prezidento Donaldo Trumpo sveikatos apsaugos ir socialinio aprūpinimo sekretorius Alexas Azaras 2020 metų sausio 31 dieną pirmą kartą paskelbė nepaprastąją padėtį visuomenės sveikatos srityje, o vėliau, tų pačių metų kovą, D.Trumpas pranešė, kad COVID-19 pandemija yra nepaprastoji padėtis nacionaliniu lygmeniu.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, nuo 2020-ųjų nuo COVID-19 mirė daugiau kaip 1,1 mln. Jungtinių Valstijų gyventojų, įskaitant maždaug 3 700 žmonių praėjusią savaitę.

„Tam tikrais atžvilgiais J.Bideno administracija supranta tai, ką patyrė daugelis šalies gyventojų“, – teigė nevyriausybinės organizacijos „Kaiser Family Foundation“ vykdomasis viceprezidentas Larry Levittas, kuris atsakingas už sveikatos politiką.

„Vis dėlto šimtai žmonių kasdien vis dar miršta nuo COVID-19“, – pridūrė jis.

L.Levittas pažymėjo, kad kai kurie dalykai JAV gyventojams vis dėlto pasikeis, kai baigsis nepaprastoji padėtis.

Manoma, kad COVID-19 vakcinų kainos taip pat smarkiai šoktels, kai vyriausybė nustos jas pirkti, bendrovė „Pfizer“ mano, kad tuomet už vieną dozę teks mokėti iki 130 JAV dolerių (119,90 eurų).

Nuo praėjusių metų rudens rekomenduojama atnaujinta stiprinamąja doze pasiskiepijo tik 15 proc. JAV gyventojų.

Taip pat nebebus galima nemokamai atlikti COVID-19 testų namuose, o ligoninės negaus papildomų išmokų už koronavirusu sergančių pacientų gydymą.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį pareiškė, kad kororavirusas tebėra nepaprastoji padėtis pasaulinės sveikatos apsaugos srityje, nors jos pagrindinė patariamoji grupė nustatė, kad pandemija galimai artėja prie „lūžio taško“, kai dėl didesnio imuniteto lygio gali sumažėti su virusu susijusių mirčių skaičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius