Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas prieš susitikimą su V.Putinu žada palaikyti sąjungininkes Europoje

Jungtinės Valstijos bendraudamos su Rusija palaikys savo sąjungininkes Europoje, pažadėjo prezidentas Joe Bidenas, šį mėnesį susitiksiantis su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu.
Joe Bidenas, Vladimiras Putinas
Joe Bidenas, Vladimiras Putinas / „Scanpix“/„Reuters“/ITAR-TASS nuotr./15min koliažas

J.Bidenas trečiadienį išvyks į Europą, kur dalyvaus Didžiojo septyneto (G-7) ir NATO viršūnių susitikimuose, o birželio 16-ąją Ženevoje surengs pirmą savo, kaip JAV prezidento, susitikimą su V.Putinu.

Šis svarbus JAV ir Rusijos lyderių susitikimas akis į akį rengiamas kilus didžiausiai per daug metų Vašingtono ir Maskvos santykių krizei. Įtampą kelia virtinė įvairių klausimų, įskaitant įtarimus kibernetinėmis atakomis, žmogaus teisių pažeidimais ir kišimusi į rinkimus.

Šeštadienį laikraštyje „The Washington Post“ paskelbtame straipsnyje J.Bidenas rašė, kad stiprins Vašingtono „demokratinius aljansus“ daugelio krizių ir augančios Maskvos bei Pekino grėsmės akivaizdoje.

„Vieningai spręsime Rusijos iššūkius Europos saugumui, pradedant [Rusijos] agresija Ukrainoje, ir nebus jokių abejonių dėl Jungtinių Valstijų pasiryžimo ginti mūsų demokratines vertybes, kurių negalime atskirti nuo savo interesų“, – rašė jis.

„Prezidentas Putinas žino, kad aš nedvejodamas reaguosiu į būsimą žalingą veiklą, – sakė J.Bidenas. – Kai susitiksime, vėl akcentuosiu Jungtinių Valstijų, Europos ir panašiai galvojančių demokratijų įsipareigojimą ginti žmogaus teises ir orumą.“

Nuo sausio, kai pradėjo darbą JAV prezidento poste, J.Bidenas didina spaudimą Kremliui, o jo komentaras, kuriuo jis palygino V.Putiną su žudiku, išprovokavo Maskvos įtūžį.

Tačiau abu lyderiai yra išreiškę viltį, kad šalių santykiai gali gerėti. Rusijos prezidentas penktadienį sakė, jog tikisi pozityvaus derybų rezultato.

J.Bidenas straipsnyje „The Washington Post“ taip pat pabrėžė, kad Vašingtonas „nesiekia konflikto“, ir kaip savo troškimo mažinti įtampą įrodymą paminėjo naujosios Strateginės ginkluotės mažinimo sutarties (START) pratęsimą.

„Norime stabilių ir prognozuojamų santykių tais klausimais, kuriais galime dirbti su Rusija, tokiais kaip strateginis stabilumas ir ginklų kontrolė“, – rašė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius