Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

J. Bidenas ragina Egiptą ir Katarą spausti „Hamas“ derybose dėl įkaitų paleidimo 

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį paprašė Egipto ir Kataro vadovų padėti pasiekti, kad „Hamas“ sutiktų sudaryti susitarimą su Izraeliu, pranešė vienas amerikiečių pareigūnas prieš derybas Kaire.
Ting Shen - Pool via CNP / POOL via CNP/INSTARimages.com
Ting Shen - Pool via CNP / POOL via CNP/INSTARimages.com

Jungtinės Valstijos, Kataras ir Egiptas jau kelias savaites dalyvauja užkulisinėse derybose, siekdami užtikrinti paliaubas Gazos Ruože ir Izraelio įkaitų paleidimą mainais į Izraelio kalėjimuose laikomus palestiniečių kalinius.

Anksčiau penktadienį Baltieji rūmai pranešė, kad derybos vyks savaitgalį Kaire, tačiau nepatvirtino JAV žiniasklaidos pranešimų, kad jose dalyvaus JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas), Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ direktorius Davidas Barnea (Davidas Barnėja), Kataro ministras pirmininkas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani (Mohamedas bin Abdulrahmanas Tanis) ir Egipto žvalgybos vadovas Abbasas Kamelis (Abasas Kamelis).

Ketvirtadienį paskambinęs  Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) J. Bidenas „aiškiai pasakė, kad reikia padaryti viską, kad būtų paleisti įkaitai, įskaitant Amerikos piliečius, kuriuos jau beveik šešis mėnesius laiko „Hamas“ teroristai“, – naujienų agentūrai AFP sakė aukšto rango J. Bideno administracijos pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Pareigūnas teigė, kad J. Bidenas penktadienį „parašė laiškus Egipto prezidentui ir Kataro emyrui apie derybų situaciją ir paragino juos užtikrinti, kad „Hamas“ įsipareigotų pritarti susitarimui ir jo laikytis“.

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis) anksčiau žurnalistams sakė, kad J. Bidenas su B. Netanyahu aptarė „įkaitų sandorio sudarymo klausimus, suteikiant derybininkams įgaliojimus padaryti išvadą šiuo klausimu“.

„Šis pagrindinis faktas išlieka tiesa: šiandien Gazos Ruože ugnis būtų nutraukta, jei „Hamas“ paprasčiausiai sutiktų paleisti pažeidžiamiausiai kategorijai priklausančius įkaitus – ligonius, sužeistuosius, pagyvenusius žmones ir jaunas moteris“, – penktadienio vakarą sakė JAV pareigūnas.

Karas prasidėjo po beprecedenčio „Hamas“ spalio 7-osios išpuolio Izraelyje, oficialiais duomenimis, pareikalavusio apie 1 170 žmonių, daugiausia civilių, gyvybių.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra apie 130, įskaitant 31 žuvusį įkaitą.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 33 137 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, skelbia „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius