Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas: respublikonai 2016 metais neleido B.Obamai prabilti apie Rusijos kišimąsi į prezidento rinkimus

Buvęs JAV viceprezidentas Joe Bidenas antradienį pareiškė, kad 2016-aisiais Baracko Obamos administracija buvo pasiryžusi garsiai prabilti apie Rusijos kišimąsi į prezidento rinkimų kampaniją. Tačiau tam esą sutrukdė Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas, kuris atsisakė prisidėti prie bendro pareiškimo, pasmerkiančio Kremliaus veiksmus.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“/AP nuotr.

J.Bidenas teigė, kad tuomet pagalvojo, jog „tinklai jau buvo užmesti“. Esą „visa tai buvo politinis žaidimas“.

Buvęs JAV viceprezidentas taip pat pripažino dabar besigailintis dėl to, kad buvusi administracija taip ir neprabilo, mat po rinkimų dienos – 2016 metų lapkričio 8-osios – apie Maskvos kėslus gauta žymiai daugiau informacijos.

„Jei būtume žinoję tai, ką sužinojome po trijų savaičių, galbūt būtume nuveikę ką nors daugiau“, – kalbėjo J.Bidenas, kuris vis minimas kaip galimas Demokratų partijos kandidatas į prezidentus 2020 metais.

Jis paaiškino, kad kartu su B.Obama būgštavo, jog administracija, nesusitarusi dėl bendro pareiškimo su respublikonais, garsiais kaltinimais Rusijai pati būtų sukėlusi abejonių rinkimų legitimumu, o tai tik būtų pagelbėję Kremliui.

„Ar galėtume įsivaizduoti? Prezidentas būtų spalio mėnesį sušaukęs spaudos konferenciją – šalia tas vyrukas Bannonas su kompanija – ir pasakęs: „Žinote ką? Rusai bando kištis į mūsų rinkimus ir mums reikia kažką daryti.“

Kaip manote, kas būtų nutikę? Ar situacija būtų pagerėjusi, ar atrodytų, kad mes bandome pakenkti rinkimų procesui?“ – samprotavo J.Bidenas.

Anot jo, buvusi administracija nuolat vaikščiojo lynu ir negalėjo nuspręsti, kiek pareiškimų būtų per daug, o kiek – per mažai. Esą J.Bidenas su B.Obama sėdėdavo po rytinių ataskaitų ir svarstydavo, „ką, po velnių, dabar daryti“.

J.Bidenas teigė manantis, kad dabartinė Donaldo Trumpo administracija nepersistengia kovodama su destruktyviais Rusijos veiksmais Amerikoje ir kitur pasaulyje.

Tiesa, buvęs JAV viceprezidentas nemanantis, kad dabartinį konfliktą su Rusija reikėtų vadinti antru Šaltuoju karu, nes tai esą yra ne „didi ideologinė kova, o iš esmės kleptokratijos bandymas išlikti“.

Jis taip pat atskleidė, kad B.Obamos administracijoje kunkuliavo vidinės diskusijos, ar reikėtų atskleisti nuodugnius skaičiavimus, koks asmeninis Rusijos prezidento Vladimiro Putino turtas. J.Bideno tvirtinimu, informacija būtų parodžiusi, kaip korupcija praturtino V.Putiną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius