Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas sakys kalbą dėl JAV pajėgų pasitraukimo iš Afganistano

JAV prezidentas Joe Bidenas pranešė, kad antradienį kreipsis į tautiečius dėl galutinio Amerikos pajėgų pasitraukimo iš Afganistano po 20 metų trukusio karo su Talibanu.

„Rytoj popiet kreipsiuosi į Amerikos žmones dėl savo sprendimo nepratęsti mūsų buvimo Afganistane po rugpjūčio 31 dienos“, – cituojamas prezidentas pareiškime, išplatintame Pentagonui vėlai pirmadienį patvirtinus, kad iš Kabulo išskrido paskutinis JAV karinis lėktuvas.

Pasak Baltųjų rūmų, J.Bideno kalba bus transliuojama nuo 13 val. 30 min. vietos (20 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

J.Bideno pareiškime kariuomenė giriama dėl sėkmingų pastangų evakuoti paskutinius JAV karius, diplomatus ir beveik visus Amerikos piliečius, taip pat dešimtis tūkstančių afganistaniečių, talkinusių tarptautinėms pajėgoms arba kariavusių jų pusėje.

„Per pastarąsias 17 dienų mūsų kariai įvykdė didžiausią oro evakuacijos operaciją JAV istorijoje ir evakavo daugiau nei 120 tūkst. JAV piliečių, mūsų sąjungininkų piliečių ir Jungtines Valstijas rėmusių afganistaniečių“, – sakė J.Bidenas.

„Jie tai padarė su neprilygstama drąsa, profesionalumu ir ryžtu. Dabar mūsų 20 metų trukęs karinis buvimas Afganistane baigėsi“, – pabrėžė prezidentas.

JAV pareigūnų duomenimis, Afganistane lieka kažkiek amerikiečių, tarp jų – nemažai dvigubą pilietybę turinčių asmenų, neprašiusių išgabenti jų iš šalies, taip pat daug afganistaniečių, norėjusių išvykti, bet nesugebėjusių patekti į JAV lėktuvus.

J.Bidenas pirmadienį antrino amerikiečių pareigūnams, patikinusiems, kad Talibanas, dabar kontroliuojantis visą Kabulą, įskaitant oro uostą, sutiko leisti šioms grupėms išvykti ir ateityje.

„Tarptautinė bendruomenė tikisi, kad Talibanas užtikrins pažangą, visų pirma dėl kelionių laisvės. Talibai prisiėmė įsipareigojimus dėl saugaus perkėlimo, ir pasaulis stebės, kad jie vykdytų savo įsipareigojimus“, – pažymėjo J.Bidenas.

Pasak JAV prezidento, siekiama, kad oro uostas vėl atsidarytų ir „būtų sudarytos sąlygos toliau išvykti asmenims, norintiems palikti šalį, taip pat teikti humanitarinę pagalbą Afganistano žmonėms“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius