Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas: Ukrainos generalinis prokuroras atleistas tik pagrasinus atšaukti JAV paskolą

Buvęs JAV viceprezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad korupcija įtariamas Ukrainos generalinis prokuroras Viktoras Šokinas buvo atstatydintas tik pagrasinus atšaukti JAV pažadėtas milijardo dolerių vertės kreditines garantijas, praneša naujienų agentūra „Unian“.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“/AP nuotr.

2016-aisiais buvo skelbiama, kad V.Šokinas buvo atstatydintas po to, kai esą atsisakė tirti korupcijos bylas ir mėgino dangstyti valstybės turto grobstymo atvejus.

Vis dėlto JAV Užsienio reikalų taryboje kalbėjęs J.Bidenas atskleidė tikrąją generalinio prokuroro atstatydinimo priežastį.

„Man skyrė užduotį, susijusią su Ukraina. Pamenu, kaip ten vykau, kad įtikinčiau mūsų komandą, jog mums reikia suteikti Ukrainai ilgalaikes kreditines garantijas. Vykau į Kijevą 12-13 kartų, galiausiai reikėjo paskelbti, kad mes siūlome dar vieno milijardo dolerių vertės kreditines garantijas“, – pasakojo J.Bidenas.

„Gavau Porošenkos ir Jaceniuko pažadą, kad jie imsis veiksmų generalinio prokuroro atžvilgiu, tačiau jie to nepadarė. Todėl nuvykęs į spaudos konferenciją pasakiau: „Mes jums neduosime milijardo dolerių“. Jie man atsakė: „Jūs neturite tokių įgaliojimų, jūs – ne prezidentas, o prezidentas sakė, kad jis duos“, – teigė buvęs JAV viceprezidentas.

„Aš atsakiau: „Paskambinkite jam“. Pasakiau, kad jie negaus milijardo dolerių. Pasakiau: „Po šešių valandų išvykstu, jei ligi tol jūsų generalinis prokuroras nebus atstatydintas, jūs negausite pinigų.“ Ir tas kalės vaikas buvo atstatydintas. Ir į jo vietą paskyrė tą, kuriuo tuo metu pasitikėjo“, – sakė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Šokinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Šokinas

J.Bidenas taip pat kalbėjo apie antikorupcinių institucijų Ukrainoje problemą.

„Jie įgyvendino keletą labai svarbių, būtinų institucinių ir personalo pokyčių. Tačiau dėl vieno iš trijų pagrindinių institutų – antikorupcinio teismo – jie dabar atsitraukia. Jie žadėjo, kad tai neįvyks“, – sakė J.Bidenas.

2016-ųjų pabaigoje JAV prezidentas Barackas Obama Branduolinio saugumo viršūnių susitikime Vašingtone Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai patvirtino, kad po to, kai Ukrainoje bus suformuota vyriausybė, JAV yra pasiruošusios suteikti trečią dalį kredito garantijų, siekiančių milijardą dolerių.

Finansinės garantijos – finansinės pagalbos Ukrainai dalis. Ją tarptautinė bendruomenė nutarė skirti po 2014-ųjų Maidano revoliucijos.

Giria K.Volkerį

J.Bidenas duodamas interviu „Radio Free Europe/Radio Liberty“ (RFE/RL) gyrė Kurtą Volkerį – Donaldo Trumpo administracijos paskirtą specialųjį JAV atstovą Ukrainai.

Nors buvęs JAV viceprezidentas pavadino K.Volkerį „kietu vyruku“, teigė, esą specialiajam atstovui nebuvo suteikta pakankamai įgaliojimų daryti didesnį spaudimą Ukrainos lyderiams – ne tik korupcijos srityje, bet ir įgyvendinant Minsko taikos susitarimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kurtas Volkeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kurtas Volkeris

2014-aisiais B.Obamos administracija Maskvai skyrė ekonomines sankcijas dėl Krymo pusiasalio aneksijos ir paramos separatistams, kurie Rytų Ukrainoje kovoja su Kijevo pajėgomis. Šis karas nusinešė jau daugiau nei 10 tūkst. gyvybių.

Vis dėlto Vašingtonui nepavyksta priversti nuversto prezidento Viktoro Janukovyčiaus įpėdinio P.Porošenkos įgyvendinti didelių vyriausybės reformų ir išnaikinti šalyje įsišaknijusios korupcijos.

Anot J.Bideno, jis ir kiti administracijos pareigūnai turi sunkiai dirbti, kad įtikintų Europos lyderius ir toliau palaikyti Rusijai skirtus sankcijas.

„Jei, tiesą sakant, nedemonstruosite progreso korupcijos klausimu, mes negalėsime priversti likusios Europos išlaikyti sankcijas, – J.Bidenas teigia pasakęs Ukrainos lyderiams. – Rusija neperžengs ribos ir neužims visos šalies su tankais. Jie ketina perimti jūsų ekonomiką, ir jūs nuo to smarkiai nukentėsite.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius