-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

J.Bidenas užsitikrino JAV Demokratų partijos kandidato į prezidentus nominaciją

Buvęs JAV viceprezidentas Joe Bidenas penktadienį oficialiai užsitikrino pakankamą palaikymą, kad taptų Demokratų partijos kandidatu į prezidentus, ir dabar turės ruoštis sunkiai kovai su valstybės vadovu Donaldu Trumpu, vyksiančiai beprecedenčiame pandemijos, ekonominio kracho ir pilietinių neramumų fone.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Man buvo garbė varžytis su viena talentingiausių kandidatų grupių, kurią kada nors buvo iškėlusi Demokratų partija, – penktadienio vakarą paskelbtame pareiškime nurodė J.Bidenas, – ir man garbė pasakyti, kad žengiame į šiuos visuotinius rinkimus kaip vieninga partija.“

Buvęs viceprezidentas faktiškai tapo savo partijos vedliu balandį, kai paskutinis jo varžovas senatorius Bernie Sandersas baigė savo kampaniją. Po antradienį septyniose valstijose ir Kolumbijos apygardoje surengtų preliminarinių rinkimų J.Bidenas iš viso užsitikrino daugiau nei 1 991 delegato paramą, kurios jam reikėjo norint tapti oficialiu kandidatu.

J.Bidenas peržengė šį slenkstį trys dienos po balsavimų, nes kelios valstijos, susidūrusios su didžiuliu kiekiu paštu atsiųstų balsalapių, kelias dienas juos skaičiavo. Paskui naujienų agentūros AP analitikų komanda išnagrinėjo balsus atskirose rinkimų apygardose. Demokratai skirsto daugumą delegatų, atiduodančių savo balsus per partijos nacionalinį suvažiavimą, priklausomai nuo rezultatų tokiose apygardose.

Dabar J.Bidenas turi 1 995 delegatus, bet dar laukiama balsavimų rezultatų dar aštuoniuose valstijose ir trijose JAV užjūrio teritorijose.

Ši akimirka buvo sutikta be tradicinio džiūgavimo, valstybei vienu metu išgyvenant kelias krizes. Nors J.Bidenas šią savaitę pradėjo dažniau rodytis viešumoje, dėl koronaviruso pandemijos jis pastaruosius tris mėnesius išbuvo savo namuose Vilmingtone Delavero valstijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

J.Bideno sprendimas apeliuoti į savo partijos kairįjį sparną galėtų padėti jam suvienyti demokratų elektoratą, kuris buvo labai susiskaldęs po 2016-ųjų preliminarinių rinkimų, o tai iš dalies nulėmė Hillary Clinton pralaimėjimą D.Trumpui. Tačiau tokia strategija taip pat galėtų pakenkti J.Bideno pastangoms atkurti eksprezidento Baracko Obamos šalininkų koaliciją, kuriai dažnai priskiriami mažumų nariai ir jaunimas, taip pat išsilavinę amerikiečiai ir dalis darbininkų klasės atstovų.

Buvęs viceprezidentas nuo pat įsitraukimo į prezidentines lenktynes siekė vaizduoti rinkimus kaip kovą „už valstybės sielą“, žadėdamas atkurti tvarką ir orumą Baltuosiuose rūmuose, taip pat „išgelbėti“ JAV įvaizdį pasaulio arenoje. Tačiau toks požiūris yra labiau susijęs su pastangomis pozicionuoti save kaip alternatyvą D.Trumpui, nei siūlyti iš esmės naujas politines idėjas. Šis faktas dar labiau išryškina J.Bideno sunkią užduotį – pamėginti suvienyti partijos elektoratą ir tuo pat metu pritraukti visiškai naujų rinkėjų.

„Ketinu kiekvieną dieną nuo dabar iki lapkričio 3-osios kovoti už amerikiečių balsus visoje šioje didžioje šalyje, – penktadienį pažadėjo J.Bidenas, – kad kartu galėtume laimėti kovą už šios valstybės sielą ir užtikrinti, kad būtų atkurta mūsų ekonomika – visi gali prie to prisidėti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius