Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bideno demokratijos forume – žinutė apie JAV sugrįžimą ir Maskvos bei Pekino pyktis

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį sukvietė daugiau kaip 100 valstybių atstovus į demokratijos susitikimą. Tačiau tuo pačiu jis sulaukė kritikos iš Rusijos ir Kinijos, kurioms vietos forume neatsirado. Dviejų dienų renginyje dėmesys skiriamas ne tik žmogaus teisėms ir laisvėms, bet ir korupcijai, kurią J.Bidenas vadina grėsme nacionaliniam saugumui.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Baltieji rūmai dviejų dienų renginį, kuris dėl pandemijos vyksta nuotoliniu būdu, vadina JAV lyderystės apraiška demokratijų ir galingų autokratijų ar diktatūrų egzistencinėje kovoje.

„Neapsigaukite – išgyvename demokratijos permąstymo momentą“, – sakė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja civilių saugumo, demokratijos ir žmogaus teisių klausimams Uzra Zeya.

Ketvirtadienį ir penktadienį vykstančiame susitikime, kurį pradės J.Bideno kalba iš Baltųjų rūmų, dalyvaus maždaug 100 vyriausybių, nevyriausybinių organizacijų, privataus verslo, filantropinių organizacijų ir parlamentų atstovai.

Dar prieš susitikimą kilo įtampa dėl to, kas turėtų ir kas neturėtų dalyvauti. Kinija ir Rusija, kurias J.Bidenas priskiria autokratijos stovyklai, nebuvo pakviestos ir sako, kad tai kursto ideologinę „nesantaiką“.

„Jokia šalis neturi teisės vieninteliu matu matuoti didžiulę ir įvairią pasaulio politinę sanklodą“, – praėjusį mėnesį bendrame pareiškime rašė Rusijos ir Kinijos ambasadoriai Anatolijus Antonovas ir Qin Gangas.

Organizacijos „Freedom House“ atstovybės Lietuvoje direktorius Vytis Jurkonis 15min sakė, kad J.Bideno organizuojamas forumas – žinutė pasauliui, jog JAV sugrįžta į pasaulinę areną kaip demokratijos ir žmogaus teisių gynėja. Tačiau tai nereiškia, kad Vašingtonas nutrauks bendradarbiavimą su Maskva ar Pekinu.

Dar prieš šį renginį buvo skelbiama, kad jo metu daug dėmesio bus skiriama kovai su korupcija. J.Bideno administracija pirmadienį paskelbė apie naują kovos su korupcija ir neteisėtu finansavimu strategiją. Manoma, kad renginio metu susitikimą bus paskelbta daugiau pranešimų apie kovą su korupcija.

JAV numato savo patarėjų siuntimą ir kitokios pagalbos teikimą užsienio šalims, siekiančioms įgyvendinti savo antikorupcines reformas.

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas komentare 15min sakė, kad kova su korupcija ir demokratija yra stipriai tarpusavyje susijusios. Pasak jo, šiuo metu šalys susiduria su iššūkiu iš naujo įvertinti, kas yra laikoma sėkminga kova su korupcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius