-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenui iškėlus J.Khashoggi nužudymo klausimą, Rijadas ragina jį palikti praeityje

Saudo Arabijos pareigūnai šeštadienį pareiškė, kad norėtų palikti praeityje žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymą, JAV prezidentui Joe Bidenui per derybas su sosto įpėdiniu Mohammedu bin Salmanu išvakarėse iškėlus šią temą.
Jamalas Khashoggi
Jamalas Khashoggi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV vadovo apsilankymas Džidoje sulaukė daug dėmesio, nes J.Bidenas yra pavadinęs Saudo Arabiją „atstumtąja“ dėl šios šalies žurnalisto ir disidento, JAV gyvenusio J. Khashoggi nužudymo 2018 metais. Amerikiečių žvalgyba yra padariusi išvadą, kad šis veikėjas buvo nužudytas su M.bin Salmano žinia.

Penktadienio vakarą J.Bidenas pavadino J.Khashoggi mirtį „pasibaisėtina“ ir sakė įspėjęs princą M.bin Salmaną nesigriebti atakų prieš disidentus, tačiau nenurodė, kokių veiksmų jis galėtų imtis, jei taip nutiktų.

Kanalas „al Arabiya“ citavo vieną Saudo Arabijos pareigūną, kuris teigė, kad lyderiai „greitai aptarė klausimą dėl Jamalo Khashoggi“ ir kad M. bin Salmanas „patvirtino, jog tai, kas įvyko, yra apgailėtina, ir mes ėmėmės visų teisinių priemonių, kad tai nepasikartotų“.

M.bin Salmanas taip pat pabrėžė, kad „tokių incidentų įvyksta bet kur pasaulyje“, ir atkreipė dėmesį į „daugybę klaidų“, kurias padarė Vašingtonas, pavyzdžiui, dėl žiauraus amerikiečių karių elgesio su kaliniais, laikytais liūdnai pagarsėjusiame Irako Abu Graibo kalėjime, pranešė „al Arabiya“.

Interviu CNN Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras Adelis al Jubeiras suabejojo JAV žvalgybos bendruomenės išvadomis, kad M.bin Salmanas „pritarė“ 2018 metų operacijai, nukreiptai prieš žurnalistą J.Khashoggi. Jo šiurpus nužudymas Saudo Arabijos konsulate Stambule sukėlė visuotinį pasipiktinimą.

Karalystės pareigūnai neigia, kad sosto įpėdinis kaip nors susijęs su Saudo Arabijos agentų įvykdyta operacija, bet ši žmogžudystė sutepė M.bin Salmano reputaciją.

„Mes žinome, koks buvo žvalgybos bendruomenės vertinimas dėl Sadamo Husseino masinio naikinimo ginklų“, – pareiškė A.al Jubeiras per pokalbį su Wolfu Blitzeriu, kuriuo plačiai dalijosi socialinių tinklų vartotojai iš Saudo Arabijos.

Kaltinimai kad Irako diktatorius kaupia didėjantį masinio naikinimo ginklų arsenalą, išprovokavo JAV įsiveržimą į Iraką 2003 metais, nors tokių ginklų šioje šalyje niekada nebuvo rasta.

„Dvigubi standartai“

A.al Jubeiras taip pat leido suprasti, kad karalystė mano, jog J. Khashoggi nužudymo byla yra pakankamai išnagrinėta, nors žurnalisto palaikai taip ir nebuvo rasti.

2020 metais Saudo Arabijos teismas dėl šios žmogžudystės aštuoniems asmenims skyrė įkalinimo nuo septynerių iki 20 metų bausmes. Jų pavardės niekada nebuvo paskelbtos, o J.Khashoggi sužadėtinė šį sprendimą pavadino „farsu“.

„Saudo Arabijos Karalystė ištyrė šį nusikaltimą. Saudo Arabijos Karalystė patraukė už tai atsakingus asmenis atsakomybėn, ir šiuo metu jie moka už padarytą nusikaltimą“, – sakė šalies diplomatijos vadovas.

„Atlikome tyrimą, nubaudėme ir įvedėme procedūras, kad tai nebepasikartotų. Šalys taip elgiasi tokiose situacijose“, – kalbėjo jis.

Nepaisant užsitęsusių nesutarimų dėl J.Khashoggi reikalo, M.bin Salmano ir J.Bideno susitikimas „praėjo gerai, buvo atvirai pasikeista nuomonėmis“, naujienų agentūrai AFP sakė analitikas iš Saudo Arabijos Ali Shihabi.

M.bin Salmanas „atsakė J.Bidenui atkreipdamas dėmesį į dvigubus JAV standartus, nes jos kelia didžiulį triukšmą dėl Khashoggi, bet iš visų jėgų stengiasi sumenkinti Shireen Abu Akleh nužudymą, nors ji yra JAV pilietė“, sakė A.al Shihabi, paminėdamas JAV pilietybę turėjusią garsią palestiniečių žurnalistę, žuvusią gegužę, jai rengiant reportažą apie Izraelio kariuomenės reidą okupuotame Vakarų Krante.

„Tačiau be šio atviro pasikeitimo nuomonėmis, susitikimas buvo labai nuoširdus ir svarbus siekiant užmiršti įsisenėjusią nesantaiką, atsiradusią dėl J.Bideno pareiškimo“, – sakė Saudo Arabijos diplomatijos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius