-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Borrellis: ES labai apgailestauja dėl turkų aktyvisto O. Kavalos įkalinimo

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis antradienį paragino Ankarą paleisti į laisvę turkų aktyvistą Osmaną Kavalą, pareiškęs, kad „labai apgailestauja“ dėl jam paskirtos įkalinimo iki gyvos galvos bausmės už bandymą nuversti vyriausybę.
Osmanas Kavala
Osmanas Kavala / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Kiek anksčiau panašią poziciją išsakė Prancūzija, Vokietija ir Jungtinės Valstijos, taip pat išreiškusios apgailestavimą dėl Stambulo teismo pirmadienį paskelbto nuosprendžio.

„Labai apgailestaujame dėl šio nuosprendžio“, kuris buvo paskelbtas praėjus mažiau nei trims mėnesiams po to, kai Europos Taryba pradėjo pažeidimo tyrimo procedūrą prieš Turkiją dėl atsisakymo vykdyti teisiškai privalomą Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) nutartį, sakoma J.Borrellio pareiškime.

Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano kritikas O.Kavala buvo kaltinamas finansavęs 2013 metais vykusius antivyriausybinius protestus ir dalyvavęs 2016 metų nepavykusiame kariniame perversme.

Iki pirmadienį paskelbto verdikto jis ilgiau nei ketverius metus buvo kalinamas be teismo nuosprendžio.

„2019 metų gruodį Teismas nusprendė, kad ponas Kavala buvo suimtas nesant pakankamai įrodymų, kad jis padarė nusikaltimą“, – sakė J.Borrellis.

„Teismas nustatė, kad sulaikymu ir kardomuoju kalinimu buvo siekiama užslėpto tikslo, t. y. nutildyti jį ir atgrasyti kitus žmogaus teisių gynėjus nuo teisėtos veiklos“, – pabrėžė jis.

J.Borrellis sakė, kad Turkija, kaip Europos Tarybos narė, privalo vykdyti teismo sprendimus.

Ankaros tolesnis atsisakymas įgyvendinti šiuos sprendimus padidintų „ES susirūpinimą dėl Turkijos teismų sistemos atitikimo tarptautiniams ir Europos standartams“, sakė Bendrijos užsienio politikos vadovas.

„Raginame Turkiją paleisti Osmaną Kavalą. Dabartiniu sudėtingu laikotarpiu kaip niekada svarbu saugoti ir puoselėti mūsų bendras vertybes, ypač žmogaus teisių apsaugą“, – sakė ispanas J.Borrellis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius