Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.C.Junckeris: ES laukia iš Londono aiškumo dėl būsimų santykių

Jungtinė Karalystė (JK) turi paaiškinti Europos Sąjungai, ko ji nori iš būsimų santykių po „Brexit“, ketvirtadienį pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.
Theresa May ir Jeanas-Claude'as Junckeris
Theresa May ir Jeanas-Claude'as Junckeris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mums norėtųsi, kad per kelias savaites mūsų draugai britai informuotų mus, ko jie tikisi. Nes kartais veliamės į miglotus, neaiškius debatus, o aš norėčiau suprantamo paaiškinimo šiuo klausimu“, – po ES viršūnių susitikimo pirmosios dienos Briuselyje sakė J.C.Junckeris.

„Kadangi nežinome, kokia bus kolektyvinė 27 Europos valstybių ir Jungtinės Karalystės reakcija (ratifikuojant susitarimą), Europos Komisija gruodžio 19 dieną paskelbs visą naudingą informaciją, susijusią su pasirengimu „Brexit“ be susitarimo“, – pranešė EK vadovas.

VIDEO: Patvirtintas „Brexit“ susitarimo projektas: patenkinti ne visi, bet lietuviai teisės gyventi JK nepraras

Jis paaiškino, kad tikisi iš Londono aiškių pasiūlymų dėl būsimų santykių, nes Britanija palieka ES, ir jai derėtų pranešti Bendrijai, ko būtent ji nori.

J.C.Junckeris sakė, kad britų premjerės Theresos May kova dėl „Brexit“ susitarimo patvirtinimo yra drąsi, tačiau, jo teigimu, jos rezultato kol kas nėra.

EK pirmininkas patikino, kad ES ateityje nori gerų santykių su Britanija.

„Tačiau mes ypač norime, kad Jungtinė Karalystė nebeturėtų minties, jog dėl kažko galima surengti pakartotines derybas. Nebus kitų teisinių įsipareigojimų, kurie galėtų būti įpiršti Europos Sąjungai“, – pabrėžė J.C.Junckeris.

ES gali pateikti papildomų paaiškinimų, tačiau pakartotinių derybų nebus, pridūrė jis.

EK pirmininko teigimu, ketinama pradėti derybas dėl būsimų Londono ir Briuselio santykių iškart po to, kai „Brexit“ susitarimą ratifikuos britų įstatymų leidėjai ir Europos Parlamentas. Pasak jo, reikia ruoštis toms deryboms.

„Kai tik įvyks abipusis susitarimo patvirtinimas parlamentuose, (jį) pasirašę nedelsdami pradėsime derybas. Noriu pasakyti mūsų draugams britams, kad, žinoma, mums reikia Bendruomenių Rūmų „taip“. Tačiau mums reikia ir Europos Parlamento „taip“. Abu parlamentai yra svarbūs: tiek žemyninis, tiek salos. Tačiau jų reikšmė (susitarimo patvirtinimui) lygi“, – sakė J.C.Junckeris.

VIDEO: Mokosi iš T.May: Jeanas-Claude'as Junckeris atkartojo Didžiosios Britanijos ministrės šokių judesius

Vis dėlto jis atkreipė dėmesį į dalies Bendruomenių Rūmų nepasitikėjimą ES; tai, EK pirmininko nuomone, nėra pats geriausias pagrindas būsimoms deryboms.

„Noriu pademonstruoti jiems, kad užsiimame šiuo klausimu labai rimtai. Greitiname procesą, susijusį su mūsų būsimais santykiais“, – teigė J.C.Junckeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius