Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

J.C.Junckeris vėl prisikalbėjo: šįkart ne tik apie Rusiją, bet ir apie Italiją

Keistais pasisakymais ir taip garsėjantis Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris šįkart per vieną renginį sugebėjo supykdyti dvi auditorijas – milijonus italų ir europiečius, pagrįstai kritiškai vertinančius Vladimiro Putino režimą Rusijoje, rašo „Politico“.
Jeanas-Claude'as Junckeris
Jeanas-Claude'as Junckeris / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.C.Junckeris pradėjo nuo Italijos, kur prezidentas Sergio Mattarella ką tik vis dėlto suteikė mandatą paskirtajam premjerui Giuseppe Conte suformuoti naują populistų vyriausybę.

Kartu dirbs kraštutinių dešiniųjų „Šiaurės lyga“ ir prieš politinį elitą nusistatęs „Penkių žvaigždžių judėjimas“.

Daugiau darbo, mažiau korupcijos

„Italai turi rūpintis skurdžiaisiais šalies regionais. Tai reiškia daugiau darbo ir mažiau korupcijos, daugiau rimtumo, – per klausimų ir atsakymų sesiją Briuselyje pareiškė EK pirmininkas. – Nebesutinku, kad visa, kas blogai Italijos pietuose, yra paaiškinama faktu, jog ES ar Europos Komisija daro nepakankamai.“

Buvęs Liuksemburgo premjeras taip pat kritiškai atsiliepė apie kai kuriuos Italijos politikus, kurie kaltina Briuselį dėl šalies problemų. Omenyje J.C.Junckeris akivaizdžiai turėjo „Penkių žvaigždžių judėjimo“ lyderį Luigi Di Maio ir „Šiaurės lygos“ vadovą Matteo Salvini.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luigi Di Maio (kairėje) ir Matteo Salvini
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luigi Di Maio (kairėje) ir Matteo Salvini

Tokie jo žodžiai netrukus susilaukė atsako ne iš paprastų italų, kurie tinkle „Twitter“ EK pirmininkui priminė, kad prieš įsivesdama eurą Italija, kurios ekonomika yra ketvirtoji pagal dydį euro zonoje, gyveno geriau, o dabar nesulaukia pagalbos iš ES į šalį plūstant tūkstančiams migrantų iš Šiaurės Afrikos.

Atsiliepė net Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani, kuris yra italas. Jis pareikalavo iš J.C.Junckerio paneigimo ir įspėjo, kad jo žodžiai, jei teisingai pacituoti, yra nepriimtini.

Aišku, sureagavo ir M.Salvini, kuris J.C.Junckerio komentarus pasmerkė ir pavadino juos „gėdingais bei rasistiniais“.

EK teko skubiai gelbėti padėtį. Komisijos atstovė AFP teigė, kad „J.C.Junckeriui priskiriami žodžiai dėl Italijos buvo pateikti be konteksto.“

„ES struktūrinių fondų paramos įsisavinimas galėtų būtų pagerintas, kad žmonės greičiau pajustų rezultatus. ES toliau bendradarbiaus su Italija, kad užtikrintų pagalbos atvykimą ten, kur jos labiausiai reikia“, – pareiškė EK atstovė.

„Užteks plūsti Rusiją“

Vis dėlto netrukus pykčio bangos J.C.Junckeris sulaukė iš iš dar vienos stovyklos – Kremlių dėl Krymo aneksijos, karo Rytų Ukrainoje ir kitų agresyvių veiksmų užsienio politikoje pagrįstai kritikuojančių europiečių.

J.C.Junckeris: „Yra tiek daug erdvių, kur galime geriau bendradarbiauti tyrimų, inovacijų ir kitose srityse – nepamiršdami, kokie mūsų skirtumai. Šis Rusijos plūdimas turi liautis.“

EK pirmininkas paragino nustoti „plūsti Rusiją“ ir pridūrė manantis, esą laikas atnaujinti santykius su V.Putino vyriausybe, nes Rusija neva yra per didelė ir per svarbi valstybė, kad ją būtų galima ignoruoti.

„Manau, kad mums reikėtų rasti ryšį su Rusija. Nesu labai patenkintas dabartine santykių būkle. Niekada nesusitaikysime su tuo, ką Rusija padarė Kryme ir Rytų Ukrainoje. Bet turime prisiminti, kad visa ES teritorija užima 5,5 mln. kvadr. km, o Rusijos – 70,5 mln. kvadr. km.

Tad turime sugrįžti prie, na, nesakyčiau, kad normalių santykių su Rusija... Bet yra tiek daug erdvių, kur galime geriau bendradarbiauti tyrimų, inovacijų ir kitose srityse – nepamiršdami, kokie mūsų skirtumai. Šis Rusijos plūdimas turi liautis“, – kalbėjo J.C.Junckeris.

Kažin ar tokius EK pirmininko komentarus teigiamai įvertins Jungtinė Karalystė, kuri kovą apkaltino Rusiją Anglijos apnuodijus buvusį dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją bei išsiuntė iš šalies dešimtis rusų diplomatų.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

Be to, praėjusią savaitę Nyderlandų premjeras Markas Rutte pareiškė sieksiantis, kad Kremlius būtų nubaustas dėl „Malaysia Airlines“ lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos 2014 metų liepą.

Galiausiai J.C.Junckerio žodžiais greičiausiai nusivils amerikiečiai. Vašingtonas pastarosiomis savaitėmis ragino ES skelbti griežtesnes sankcijas Rusijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius