Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Comey pagaliau liudijo: ar JAV prezidentui D.Trumpui gresia apkalta?

Nors ketvirtadienį įvyko ilgai lauktas Jameso Comey liudijimas Senate, vis dar nėra aišku, ar buvusio Federalinių tyrimų biuro (FTB) vadovo parodymų užteks apkaltinti JAV prezidentą Donaldą Trumpą trukdymu įvykdyti teisingumą, skelbia CNN.
Donaldas Trumpas ir Jamesas Comey
J.Comey pagaliau liudijo, tačiau D.Trumpo apkaltos dar nematyti / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nacionalinio konstitucijos centro prezidentas Jeffrey Rosenas teigė, kad J.Comey liudijimas prieš Senatą buvo „jaudinanti konstitucinė drama“, tačiau buvęs FTB direktorius nepasakė „nieko konkretaus, kas galėtų padėti atsakyti į pagrindinį klausimą – ar buvo bandoma sukliudyti teisingumui“.

Anot J.Roseno, dabar didėja spaudimas specialiajam tyrėjui Robertui Muellerui „atkapstyti daugiau faktų“.

J.Comey ketvirtadienį Senate teigė, kad D.Trumpas prašė jo nutraukti tyrimą dėl buvusio prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Michaelo Flynno, sakydamas: „Tikiuosi, kad gali jį paleisti.“

J.Comey sakė priėmęs šiuos žodžius kaip įsakymą, tačiau respublikonai su juo griežtai nesutiko.

Teisės profesorius iš Dedmano teisės mokyklos Dale'as Carpenteris svarstė, kad toks J.Comey liudijimas neabejotinai paklos pamatus tyrimui dėl galimų D.Trumpo bandymų įvykdyti teisingumą.

D.Carpenteris: „Nesvarbu, ar D.Trumpas pavartojo žodį „tikiuosi“ vietoj „įsakau“. Svarbu yra tai, ar prezidentas, kalbėdamas su direktoriumi J.Comey, ketino priversti užbaigti tyrimą dėl M.Flynno. Man gana aišku, kad tai ir vyko.“

„Nesvarbu, ar D.Trumpas pavartojo žodį „tikiuosi“ vietoj „įsakau“.

Svarbu yra tai, ar prezidentas, kalbėdamas su direktoriumi J.Comey, ketino priversti užbaigti tyrimą dėl M.Flynno. Man gana aišku, kad tai ir vyko“, – sakė D.Carpenteris.

Posėdžio pabaigoje respublikonas Bradas Shermanas taip pat sakė, kad dėl J.Comey liudijimas paskatins tolesnį tyrimą.

„Buvo aišku, kad J.Comey norėjo išsaugoti darbo vietą, o D.Trumpas jam grasino. D.Trumpas iš tiesų vėliau jį atleido. Akivaizdu, kad jo darbui grėsė pavojus. Manau, kad tai buvo kliudymas teisingumui“,– sakė B.Shermanas.

Įvertinęs dar prieš liudijimą paviešintas J.Comey raštu parengtas pastabas, konstitucinės teisės profesorius Harvardo universitete Laurence'as Tribe'as sakė manantis, kad D.Trumpas bandė kliudyti teisingumui.

„J.Comey paruošti teiginiai sustiprina mano įsitikinimą, kad prezidentas bandė daryti įtaką ir nutraukti tyrimą dėl rimtų M.Flynno ir kitų prezidentui artimų asmenų nusikaltimų. Tai reiškia trukdymą teisingumui“, – „The Guardian“ teigė L.Tribe'as.

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas

G.Busho administracijoje patarėju etikos klausimais dirbęs Richardas Painteris mano, kad tam, jog būtų patvirtinti įtarimai ir pradėta apkalta, būtina surinkti daugiau įrodymų.

R.Painteras: „Vakarykščio J.Comey liudijimo pakanka, kad Senato teisės komitetas pradėtų rengti posėdžius ir kviesti liudininkus.“

„Pagrindinis klausimas yra tas, ar J.Comey, nesutikusiam daryti kas liepta, kilo grėsmė būti atleistam. Tai, kad buvo prašoma lojalumo ir tyrimo dėl M.Flynno nutraukimo, bei faktas, jog galiausiai FTB vadovas buvo atleistas, sufleruoja: prezidentas bandė pasakyti, kad J.Comey bus atleistas, jei nedarys, kas prašoma“, – svarstė R.Painteris.

„Vis dėlto neaišku, ar to užteks įtikinti prisiekusiuosius. Labai daug priklauso nuo to, ar yra liudininkų, girdėjusių D.Trumpą sakant, kad J.Comey bus atleistas, jei nenutrauks tyrimo.

Taip pat nuo to, ar egzistuoja tokius žodžius patvirtinantis įrašas. Tačiau vakarykščio J.Comey liudijimo pakanka, kad Senato teisės komitetas pradėtų rengti posėdžius ir kviesti liudininkus“, – mano R.Painteras.

„Tai buvo sukrečianti diena D.Trumpo Baltiesiems rūmams. Kai bus rašoma D.Trumpo prezidentavimo istorija, šis liudijimas bus laikomas viena svarbiausių akimirkų.

Manau, kad J.Comey pateikė faktus, kurie neabejotinai paskatins R.Muellerį tęsti tyrimą dėl galimo prezidento kliudymo teisingumui“, – „The New York Times“ tikino buvęs G.Busho patarėjas Peteris Wehneris.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Kol ekspertai J.Comey išsakytus kaltinimus laiko gana svariais, prezidentas juos pavadino melagystėmis.

„Nepaisant tiek daug neteisingų teiginių ir melų, visiškas ir absoliutus išteisinimas... Ir OHO, Comey nutekino“, – „Twitter“ rašė D.Trumpas, greičiausiai turėdamas omeny tai, kad J.Comey prisipažino, jog paprašė bičiulio žiniasklaidai perduoti informaciją apie tai, ką kalbėjo su prezidentu.

„Pamaniau, jog tai galėtų paspartinti specialiojo prokuroro paskyrimą“, – sakė J.Comey.

Gudrybė suveikė. Tyrimui dėl galimo Rusijos kišimosi dabar vadovauja plačius įgaliojimus turintis specialusis prokuroras.

Iki šiol apkalta buvo skelbta tik dviem JAV prezidentams – Richardui Nixonui ir Billui Clintonui. Nors kai kurie ekspertai mano, kad D.Trumpui mesti kaltinimui prilygsta tiems, kurie buvo mesti jo pirmtakams, reikia nepamiršti vieno svarbaus skirtumo.

Tiek R.Nixonas, tiek B.Clintonas stojo prieš Atstovų rūmus, kuriuose daugumą turėjo opozicinė partija. Šiuo metu instituciją kontroliuojantys respublikonai vargu ar norės pradėti apkaltos procesą.

Be to, Kongresas yra itin susiskaldęs pagal tai, kokias partijas palaiko jo nariai: kol demokratai puola prezidentą, respublikonai jį arba gina, arba išlieka tylūs. Vadinasi, D.Trumpo ateitis itin priklausys nuo specialaus tyrėjo R.Muellerio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius