Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

J.Mattisas: B.al Assadas sureagavo į D.Trumpo perspėjimą nerengti cheminės atakos

Pasirodo, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo perspėjimas Sirijos vyriausybei nerengti cheminės atakos suveikė, trečiadienį pareiškė Pentagono vadovas Jimas Mattisas
Basharas al Assadas
J.Mattisas: B.al Assadas sureagavo į Trumpo perspėjimą nerengti cheminės atakos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pasirodo, kad jie rimtai sureagavo į šį perspėjimą“, – sakė J.Mattisas, kalbėdamas apie Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą.

Baltųjų rūmų atstovas Senas Spiceris pirmadienio vakarą perspėjo, kad jeigu „Assadas surengs dar vieną masinio naikinimo ataką, panaudodamas cheminį ginklą, jis ir jo kariuomenė brangiai sumokės“.

Šis perspėjimas nuskambėjo, JAV žvalgybai Sirijoje užfiksavus „aktyvių pasiruošimų“ Šairato oro pajėgų bazėje naujai cheminei atakai; iš šios bazės prieš du mėnesius pakilę Sirijos oro pajėgų lėktuvai smogė, kaip įtariama, cheminiais ginklais sukilėlių kontroliuojamam Chan Šeichūno miestui Idlibo provincijoje.

„Manau, kad prezidento pasisakymas apie (šiuos pasiruošimus) rodo, kaip rimtai mes tai vertiname. Jis norėjo juos atgrasinti“, – J.Mattisas sakė žurnalistams, skrisdamas į NATO gynybos ministrų susitikimą Briuselyje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jamesas Mattisas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jamesas Mattisas

Per balandžio 4 dienos ataką Chan Šeichūne žuvo mažiausiai 87 žmonės, tarp jų daug vaikų. Ši ataka, kurios aukų nuotraukos pasklido po visą pasaulį, išprovokavo JAV atsakomąjį smūgį sparnuotosiomis raketomis, bet Sirijos vyriausybė savo kaltę griežtai neigia.

Paklaustas, iš kur jis žino, kad į D.Trumpo perspėjimą buvo sureaguota, J.Mattisas atsakė: „Jie to nepadarė“, turėdamas galvoje tai, kad nuo pirmadienio cheminės atakos nebuvo.

Tačiau JAV gynybos sekretorius perspėjo, kad „Assado cheminė programa gerokai peržengia vieno aerodromo ribas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius