-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J. Stoltenbergas ragina Armėniją ir Azerbaidžaną pasirašyti taikos susitarimą

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį paragino Armėniją ir Azerbaidžaną sudaryti taikos susitarimą, siekiant išspręsti dešimtmečius trunkantį konfliktą.
Stepan Poghosyan / via REUTERS
Stepan Poghosyan / via REUTERS

Ir Armėnija, ir Azerbaidžanas neseniai pabrėžė, kad po kelerius metus trukusių, bet nevaisingų derybų, kurioms tarpininkavo tarptautinė bendruomenė, pavyko kaip niekada arti atsidurti prie išsamaus taikos susitarimo pasirašymo.

„Armėnija ir Azerbaidžanas turi galimybę pasiekti ilgalaikę taiką“, – nurodė J.Stoltenbergas per spaudos konferenciją Jerevane kartu su Armėnijos premjeru Nikolu Pašinianu.

„Raginu abi šalis pasiekti susitarimą, kuris atvertų kelią santykių normalizavimui ir ilgalaikei taikai jūsų žmonėms“, – pridūrė generalinis sekretorius.

Jo teigimu, saugumas Kaukazo regione yra svarbus NATO stabilumui.

Armėnija ir Azerbaidžanas kariavo du karus – XX amžiaus dešimtajame dešimtmetyje ir 2020 metais – dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono kontrolės.

Praėjusių metų rugsėjį Azerbaidžanas surengė žaibišką karinę operaciją Kalnų Karabache, per kurią Baku atkovojo anklavą iš tris dešimtmečius jį kontroliavusių armėnų separatistų pajėgų.

Beveik visi Kalnų Karabacho etniniai armėnai – apie 100 tūkst. žmonių – po šio puolimo pabėgo į Armėniją, taip sukeldami pabėgėlių krizę.

Armėnijos sostinė yra paskutinė J.Stoltenbergo trijų dienų vizito Kaukaze stotelė. Kelionės metu jis taip pat lankėsi Sakartvele ir Azerbaidžane.

Pirmadienį lankydamasis Sakartvele jis paragino šios Juodosios jūros valstybės, siekiančios narystės NATO, vyriausybę įtvirtinti demokratines reformas prieš spalio mėnesį įvyksiančius parlamento rinkimus.

Sekmadienį Azerbaidžane, kuris lapkričio mėnesį surengs Jungtinių Tautų klimato kaitos aukščiausiojo lygio susitikimą COP29, J.Stoltenbergas pabrėžė būtinybę kovoti su visuotiniu atšilimu ir nurodė, kad klimato kaita yra svarbi krizių, darančių įtaką pasaulio saugumui, priežastis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius