-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 14 /12:56

JAE prezidentu išrinktas šeichas Mohamedas bin Zayedas al Nahyanas

Jungtinių Arabų Emyrarų ilgametis faktinis valdytojas šeichas Mohamedas bin Zayedas al Nahyanas šeštadienį buvo išrinktas naujuoju šalies prezidentu, mirus ankstesniam lyderiui Khalifai bin Zayedui al Nahyanaui, pranešė valstybinė žiniasklaida.
Mohamedas bin Zayedas al Nahyanas
Mohamedas bin Zayedas al Nahyanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šeichas Mohamedas buvo išrinktas Federacinės Aukščiausiosios Tarybos, pranešė naujienų agentūra WAM. Tokiu būdu jis tapo naftos turtingos valstybės, įkurtos jo tėvo 1971 metais, oficialiu vadovu.

Šeichas, dažnai vadinamas tiesiog MBZ, susitiko su Federacinės Aukščiausios Tarybos, sudarytos iš septynių šalies emyratų valdytojų, nariais.

Vis dėlto šeichas Mohamedas jau daug metų faktiškai vadovavo 10 mln. gyventojų turinčiai Persijos įlankos šaliai, o jo netikro brolio šeicho Khalifos, kurio sveikata buvo smarkiai pašlijusi nuo 2014 metais atliktos operacijos po insulto, indėlis priimant sprendimus buvo menkas.

Šeichui Khalifai penktadienį mirus, Jungtiniuose Arabų Emyratuose buvo paskelbtas 40 dienų gedulas.

Vadovaujant šeichui Mohamedui Jungtiniai Arabų Emyratai pasiuntė į kosmosą pirmąjį savo astronautą, nuskraidino zondą į Marsą ir paleido savo pirmąjį atominį reaktorių. Be to, naudodamasis įtaka dėl savo turimų naftos išteklių, Abu Dabis vystė ryžtingesnę užsienio politiką.

JAE palaiko glaudžius ryšius su Saudo Arabija ir tapo lyderiais persitvarkiusiuose Vidurio Rytuose, iš regiono pasitraukus tradicinėms galybėms ir sumažėjus Jungtinių Valstijų įsitraukimui. Abu Dabis plėtojo ryšius su Izraeliu ir prisidėjo prie karo Jemene prieš Irano remiamus kovotojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius