Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAE smogus smarkiai liūčiai, Dubajaus oro uostas susiduria su dideliais trikdžiais

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) ketvirtadienį stengėsi atsigauti po smarkiausios kada nors šioje dykumų šalyje praūžusios liūties, užtvindžiusios judriausią pasaulyje Dubajaus tarptautinį oro uostą ir sutrikdžiusio skrydžius jame.

Valstybinė naujienų agentūra WAM antradienio liūtį pavadino istoriniu meteorologiniu reiškiniu, pranokstančiu visus rekordus nuo tada, kai 1949 metais buvo pradėti registruoti tokie duomenys.

Kaimyninės šalys Bahreinas, Omanas, Kataras ir Saudo Arabija taip pat nukentėjo nuo lietaus, tačiau kritulių kiekis ten buvo daug mažesnis nei JAE.

VIDEO: Dubajus stengiasi atsigauti po smarkiausios kada nors praūžusios liūties

Debesų sėja

Rekordinis kritulių kiekis paskatino spėliones, kad prie to galėjo prisidėti debesų sėja, kurią atlieka nedideli lėktuvai, skraidantys per debesis ir skleidžiantys chemines medžiagas, kad paskatintų lietų. Tačiau ekspertai teigia, kad audra buvo prognozuojama gerokai iš anksto ir JAE debesų sėja tiesiog negalėjo sukelti tokių kritulių.

Anot Nacionalinio meteorologijos centro specialistų, prieš liūtį buvo atlikti šeši ar septyni debesų sėjos skrydžiai. Naujienų agentūros AP išanalizuoti skrydžių sekimo duomenys parodė, kad pirmadienį aplink šalį skraidė vienas su JAE debesų sėja susijęs orlaivis.

Trečiadienį su JAE vyriausybe susijęs laikraštis „The National“ citavo su anonimiškumo sąlyga kalbėjusį pareigūną, kuris teigė, kad antradienį debesys nebuvo sėjami, tačiau nepatvirtino ankstesnių skrydžių.

Klimato kaitos komunikacijos programos „Yale Climate Connections“ meteorologas Jeffas Mastersas (Džefas Mastersas) nurodė, kad stiprią liūtį Dubajuje sukėlė neįprastai stipri žemo slėgio sistema.

„Norint paaiškinti rekordinį potvynį Dubajuje, nereikia debesų sėjos įtakos, – pareiškė jis.

Su šiais teiginiais sutiko ir kitas ekspertas, Stevenas Siemsas iš Australijos Monašo universiteto.

Jo teigimu, atsižvelgiant į audros stiprumą, debesų sėjos pastangos atrodo tiesiog bevaisės.

„Gamta ir taip puikiai atlieka šį darbą“, – sakė S.Siemsas.

Mokslininkai taip pat teigia, kad dėl klimato kaitos visame pasaulyje stiprėja ir dažnėja ekstremalios audros, sausros, potvyniai ir gaisrai. JAE, kuriuose praėjusiais metais vyko Jungtinių Tautų derybos dėl klimato kaitos COP28, jau seniai jaučia grėsmę dėl kylančios temperatūros ir kitų visuotinio atšilimo padarinių.

Sutrikimai oro uoste ir keliuose

Dubajaus tarptautinis oro uostas jau trečią dieną iš eilės susidūrė su dideliais trikdžiais.

JAE pagrindinė oro transporto bendrovė „Emirates“ ir jos seserinė aviakompanija „flydubai“ ketvirtadienį atnaujino registraciją, Dubajaus tarptautinį oro uostą užplūdus tūkstančiams keleivių. Trečiadienį jiems buvo liepta niekur nekeliauti.

Lietui užliejus lėktuvų pakilimo ir nusileidimo takus bei aplinkinius kelius, antradienį ir trečiadienį buvo atšaukti maždaug 1 244 skrydžiai, o 41 skrydis buvo nukreiptas.

Ketvirtadienį eismo spūstys Dubajuje išliko didelės, nes mažiausiai vienas pagrindinis greitkelis buvo užlietas, o sankryžos ir keliai užblokuoti dėl potvynių.

Tuo metu tūkstančiai Dubajaus tarptautiniame oro uoste įstrigusių keliautojų reikalavo informacijos apie savo skrydžius.

Kiti Dubajaus oro uostai pranešė, kad „Emirates“ ir „flydubai“ aptarnaujamuose terminaluose fiksuojamas didžiulis žmonių antplūdis, o bendrovės dar kartą paragino keliautojus nevykti į oro uostus, kol nebus patvirtintas jų išvykimas.

„Atvykstantys ir išvykstantys skrydžiai vis dar gali vėluoti“, – sakoma „Emirates“ išplatintame pranešime, kuriame įspėjama, kad oro uostai yra perpildyti.

„Mūsų komandos deda visas pastangas, kad kuo greičiau atnaujintų įprastą veiklą“, – priduriama jame.

Ketvirtadienį Dubajaus tarptautinio oro uosto interneto svetainėje buvo nurodyta, kad atidėta arba atšaukta beveik 200 išvykimo skrydžių.

Daugelis keleivių, negalinčių išskristi ar išvykti iš oro uosto dėl užlietų kelių, buvo priversti miegoti oro uoste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius