-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jamesas Clapperis: Donaldas Trumpas puola demokratines institucijas

Buvęs JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis apkaltino prezidentą Donaldą Trumpą šalies demokratinių institucijų puolimu. J.Clapperis perspėjo, kad Federalinių tyrimų biuro (FTB) direktoriaus Jameso Comey atleidimas yra dar viena Rusijos pergalė, praneša „The Guardian“.
Jamesas Clapperis
Jamesas Clapperis: D.Trumpas puola demokratines institucijas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Clapperis kritikos pažėrė po to, kai Teisingumo departamentas pradėjo skelbti kandidatus pakeisti J.Comey vietą, o demokratai atnaujino reikalavimus tyrimui dėl galimos Rusijos įtakos 2016-ųjų rinkimams skirti specialų prokurorą.

Sekmadienį J.Clapperis CNN sakė: „Manau, kad mūsų institucijos yra puolamos. Išoriškai tai – Rusijos įtaka mūsų rinkimų sistemai. Taip pat manau, kad mūsų institucijos yra puolamos iš vidaus.“

Paprašytas patikslinti, ar vidinį puolimą tiesiogiai vykdo JAV prezidentas, buvęs Nacionalinės žvalgybos direktorius atsakė „būtent“.

Vėliau duodamas interviu „ABC News“ J.Clapperis pridėjo, kad „rusai šį J.Comey atleidimą turi laikyti dar viena pergale jų turnyro lentelėje“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./FTB direktorius Jamesas Comey
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./FTB direktorius Jamesas Comey

Tai buvo pareikšta po to, kai D.Trumpas „Twitter“ parašė, kad J.Clapperis nustatė, „jog nėra jokio slapto susitarimo“. J.Clapperis tokį pareiškimą paneigė.

J.Clapperis: „Aš nežinau, ar buvo sąmokslas... Ir nežinau, ar yra įrodymų, todėl negaliu to nei paneigti, nei patvirtinti.“

Buvęs Nacionalinės žvalgybos direktorius, tarnybą pradėjęs Baracko Obamos prezidentavimo laikotarpiu 2010-aisiais, o baigęs prezidentu tapus D.Trumpui, kovą sakė neturintis žinių apie jokį slaptą susitarimą tarp respublikonų kampanijos ir Rusijos operatyvininkų.

Tuomet jis tikino, kad dirbdamas Nacionalinėje žvalgyboje nežinojo apie FTB tyrimą dėl galimos Rusijos įtakos. Sekmadienį J.Clapperis pridūrė: „Aš nežinau, ar buvo koks nors sąmokslas... Ir nežinau, ar yra įrodymų, todėl negaliu to nei paneigti, nei patvirtinti.“

„NBC“ ir „Wall Street Journal“ sekmadienį paskelbti apklausų rezultatai rodo, kad tik 29 proc. amerikiečių palaiko J.Comey atleidimą.

Tuo tarpu 78 proc. apklaustųjų norėtų, kad tiriant galimą Rusijos įtaką JAV prezidento rinkimams, būtų skirta nepriklausoma komisija ar specialus prokuroras.

Rezultatai, panašu, bus naudingi demokratams. Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeris atnaujino reikalavimą skirti specialų prokurorą ir dar kartą iškėlė klausimą, ar JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas, rekomenduodamas atleisti J.Comey, nepažeidė nusišalinimo nuo tyrimo taisyklių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chuckas Schumeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chuckas Schumeris

J.Sessionsas nusišalino nuo tyrimo, kai buvo išaiškinta, kad 2016-ųjų kampanijos metu jis bendravo su Rusijos ambasadoriumi JAV Sergejumi Kisliaku.

Senato demokratai svarsto galimybę neleisti D.Trumpo kandidatui užimti J.Comey posto tol, kol nebus tyrime nebus skirtas specialus prokuroras.

Ch.Schumeris CNN teigė: „Pastarųjų savaičių įvykiai rodo, kad yra dar daugiau priežasčių, kodėl jis neturėtų būti generaliniu prokuroru.“

Senato demokratai svarsto galimybę neleisti D.Trumpo kandidatui užimti J.Comey posto tol, kol tyrime nebus skirtas specialus prokuroras.

Ch.Schumeris teigė palaikantis tokį žingsnį.

Tuo tarpu J.Comey atmetė kvietimą liudyti uždarame Senato komiteto posėdyje kitą savaitę, tačiau išreiškė norą vėliau liudyti viešai. J.Clapperis sekmadienį sakė, kad su buvusiu FTB direktoriumi kontaktavo elektroniniu paštu, tačiau atsisakė atskleisti pokalbių turinį.

Po atleidimo J.Comey susilaikė nuo viešų pasisakymų, tačiau šeštadienį buvo pastebėtas besilankantis Vašingtone gastroliuojančiame Brodvėjaus miuzikle „Fun Home“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas

Sekmadienį teisingumo departamente mažiausiai aštuoni kandidatai į J.Comey postą susitiko su J.Sesssionsu ir generalinio prokuroro pavaduotoju Rodu Rosensteinu.

D.Trumpas: „Beveik visi jie labai gerai žinomi. Jie buvo gerai patikrinti, jie yra labai gerbiami, labai talentingi žmonės. To mums ir reikia FTB.“

Tarp kandidatų - laikinasis FTB direktorius Andrew McCabe'as, buvusi aukšto rango Teisingumo departamento pareigūnė Alice Fisher, Teksaso senatorius respublikonas Johnas Cornynas ir buvęs respublikonų kongresmenas bei FTB agentas Mike'as Rogersas.

Pastarasis gavo FTB agentų asociacijos, kuriai priklauso 13 tūkst. buvusių ir esamų agentų, palaiminimą.

D.Trumpas šeštadienį žurnalistams teigė, kad naujojo FTB vadovo skyrimo procesas „bus greitas“.

„Beveik visi jie labai gerai žinomi. Jie buvo gerai patikrinti, jie yra labai gerbiami, labai talentingi žmonės. To mums ir reikia FTB“, – teigė JAV prezidentas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpas po susitikimo su S.Lavrovu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpas po susitikimo su S.Lavrovu

Sekmadienį Ch.Schumeris sakė, kad pasirinktas kandidatas „neturėtų stipriai palaikyti kurios nors partijos“ ir „turėtų turėti drąsos“ atlaikyti „bandymą įsikišti“ į Rusijos tyrimą.

Ch.Schumerio pasisakymą sekmadienį atkartojo respublikonų senatorius Lindsey Grahamas. NBC jis sakė, kad naujasis FTB direktorius turėtų ateiti iš „FTB gretų ar būti visiškai nesusijęs su politika“.

Tuo tarpu L.Grahamas, kalbėdamas apie tyrimą dėl galimos Rusijos įtakos rinkimams, sakė: „Čia prezidentas turi atsitraukti ir leisti tyrimui judėti pirmyn.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius