-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos prezidento rinkimai: Janukovyčius – nebepavejamas (atnaujinta 17.33 val.)

Suskaičiuoti dar ne visi antrojo Ukrainos prezidento rinkimų turo balsai, tačiau jau aišku, kad juos laimėjo Viktoras Janukovyčius. Taip paskelbė šalies Centrinė rinkimų komisija (CRK).
Viktoras Janukovyčius
Viktoras Janukovyčius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Suskaičiavus 98,7 proc. rinkimų biuletenių paskelbta, kad už V.Janukovyčių balsavo 48,64 proc., už J.Tymošenko – 45,78 proc. rinkėjų. 4,38 proc. balsavusiųjų neparėmė nė vieno kandidato. Skirtumas tarp varžovų kiek padidėjo ir siekia 2,86 proc.

Ukrainos CRK patvirtino, kad V.Janukovyčius tapo nebepavejamas, jau anksčiau, suskaičiavus 98 proc. rinkimų protokolų. Promaskvietišku politiku vadinamam dabartiniam Ukrainos opozicijos lyderiui tuomet buvo priskirta 48,54 proc., o jo varžovei šalies premjerei Julijai Tymošenko – 45,87 proc rinkėjų balsų. 2,67 proc. skirtumas jau tada buvo didesnis, nei liko suskaičiuoti rinkimų protokolų, pranešė portalas „Ukrainian News“.

Beje, taip pat suskaičiuoti 99,11 proc. užsienyje balsavusių ukrainiečių biuleteniai. Paaiškėjo, kad 60,04 proc. jų parėmė J.Tymošenko. V.Janukovyčius sulaukė tik 34,36 proc. paramos.

Nugalėtoju jau pasiskelbė

Pirmadienį ryte V.Janukovyčius pasiskelbė laimėjęs Ukrainos prezidento rinkimų antrąjį ratą, tačiau jo nesutaikoma varžovė pareiškė nepasiduosianti be mūšio ir teigė, kad balsų skirtumas tarp jų yra per mažas. 

Rinkėjų apklausos, paskelbtos vos baigus balsuoti, parodė, kad Regionų partijos vadovas sekmadienį vykusiuose rinkimuose nedidele persvara nugalėjo J.Tymošenko.

V.Janukovyčiaus pergalė gali atverti kelią Maskvai susigrąžinti įtaką šioje valstybėje, kuri pastaraisiais metais aktyviai siekė stiprinti ryšius su Vakarais. Jo pergalė taip pat reikš šalies politinės istorijos laikotarpio, paženklinto vadinamosios Oranžinės revoliucijos protestais, pabaigą.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad dauguma ukrainiečių vis dar remia ekonominius ir politinius 2004-ųjų Oranžinės revoliucijos tikslus, tačiau yra smarkiai nusivylę, kad buvę revoliucijos lyderiai nesugebėjo įgyvendinti žadėtų reformų. V.Janukovyčius nelaukė oficialių rezultatų ir pasveikino savo šalininkus, pažadėdamas neieškoti priešų ir atsižvelgti į kitos rinkėjų pusės interesus.

Nuo šios dienos Ukrainai atsiveria naujas kelias, – sakė V.Janukovyčius.„Aš sveikinu visus jus su pergale rinkimuose. Mes nuėjome nelengvą kelią į šią pergalę“, – perskaitė V.Janukovyčius pareiškimą rusų kalba savo štabo nariams ir televizijos kameroms, per kurias kreipėsi ir į tuos, kurie balsavo prieš jį.

„Aš manau, kad į jūsų balsus bus atsižvelgta. Aš pasistengsiu vykdyti tokią politiką, kad pelnyčiau jūsų pasitikėjimą, – sakė jis. – Nuo šios dienos Ukrainai atsiveria naujas kelias.“

„Žmonės norėjo permainų. Ir šiuose rinkimuose, aš manau, mes žengėme žingsnį į šalies susivienijimą“, – sakė V.Janukovyčius ir pažadėjo reformas, kurioms jam prireiks daugumos parlamente ir J.Tymošenko atsistatydinimo iš premjero posto.

Trijų rinkėjų apklausų duomenimis, V.Janukovyčius keliais procentais išsiveržė į priekį, bet charizmatiška J.Tymošenko pareiškė, kad negalima skubėti daryti išvadų iš šių apklausų, nes atotrūkis yra labai mažas.

„Dar per anksti daryti kokias nors išvadas“, – sakė ji ir paragino savo šalininkus kovoti dėl kiekvieno balsalapio.

Dar per anksti daryti kokias nors išvadas, – pareiškė J.Tymošenko.Jei V.Janukovyčiaus pergalę patvirtins galutiniai oficialūs rezultatai, 59 metų buvęs mechanikas galės jaustis visiškai atsirevanšavęs už 2004 metais patirtą nešlovingą pralaimėjimą po masinių Oranžinės revoliucijos gatvių protestų dėl sukčiavimo, kuriems vadovavo J.Tymošenko ir po kurių į valdžią atėjo provakarietiška Vyriausybė.

Centrinės rinkimų komisija pranešė, kad sekmadienį rinkėjų aktyvumas siekė apie 70 proc. ir buvo 3,2 proc. didesnis nei pirmajame prezidento rinkimų ture, kuris vyko sausio 17 dieną ir kuriame varžėsi 18 kandidatų.

2004 metais vykusiuose rinkimuose balsavo 77,32 proc. rinkėjų. Iš viso Ukrainoje yra 37 mln. rinkėjų.

Pirmieji duomenys rodo, kad sekmadienį rinkėjų aktyvumas buvo didesnis V.Janukovyčiaus elektorato baze laikomuose rytiniuose rajonuose, kuriuose dominuoja rusakalbiai gyventojai, o ne ukrainietiškai kalbančiuose šalies Vakaruose, kur daugiau yra J.Tymošenko šalininkų.  Atotrūkis tarp V.Janukovyčiaus ir J.Tymošenko gerokai sumažėjo, palyginti su sausio 17 dieną vykusiu balsavimu, kai opozicijos lyderis Vyriausybės vadovę aplenkė 10 proc. balsų.

V.Janukovyčiaus rinkimų kampanijos būstinėje aukščiausi Regionų partijos pareigūnai ėmė entuziastingai ploti, kai sužinojo balsavusių rinkėjų apklausų duomenis, o partijos vicepirmininkė Ana German paragino J.Tymošenko pripažinti pralaimėjimą.

„Pirmoji tikrosios demokratijos taisyklė yra pripažinti pralaimėjimą, kuris yra žmonių valia, – sakė A.German. – Dabar J.Tymošenko pareiga tai padaryti.“

J.Tymošenko pažadėjo užginčyti balsavimo rezultatus, kurie, jos teigimu, buvo suklastoti V.Janukovyčiaus naudai, kaip tai įvyko per 2004-ųjų rinkimus, kurie išprovokavo Oranžinę revoliuciją.

Tuomet po ne vieną savaitę trukusių demonstracijų teismas anuliavo rinkimų rezultatus ir nurodė surengti pakartotinį balsavimą, po kurio pergalę šventė tuometis J.Tymošenko sąjungininkas, kadenciją baigiantis prezidentas Viktoras Juščenka.

Šį kartą V.Juščenka net nesurinko pakankamai balsų, kad patektų į sekmadienį vykusį antrąjį rinkimų turą. 

Stebėtojai pripažįsta rinkimus

J.Tymošenko rinkimų kampanijos vadovas Oleksandras Turčynovas sekmadienį tvirtino, kad yra sukčiavimo įrodymų. „Intrigos tebevyksta, mes neabejojame“, – sakė jis.

Tačiau Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) rinkimų stebėtojų misijos vadovas Matyasas Eorsi balsavimą pavadino ramiu bei profesionaliu ir pareiškė, jog nesama įrodymų, kad rezultatai buvo suklastoti.

„Esame 100 proc. įsitikinę, kad šie rinkimai buvo legitimūs, – sakė M.Eorsi. – Visa tarptautinė bendrija ir, dar svarbiau, Ukrainos visuomenė gali sutikti su tokiu rezultatu.“

Ukrainos centrinės rinkimų komisijos narys Mychaila Ochendovskis sakė, kad komisija neturi duomenų apie didelio masto falsifikavimą, tačiau mano, jog rinkimus pralaimėjęs kandidatas bet kokiu atveju skųs rezultatus teisme.

„Ukrainos rinkimų tradicija tokia, kad pralaimėjusysis niekada nesutinka su pralaimėjimu“, – sakė M.Ochendovskis prieš uždarant balsavimo apylinkes.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tymošenko
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tymošenko

J.Tymošenko ugningas vadovavimas 2004-ųjų Oranžinės revoliucijos protestams pavertė ją tarptautine žvaigžde ir pastarosiomis savaitėmis premjerė smarkiai stengėsi vėl pakurstyti karštą tų dienų atmosferą bei emocijas. Neseniai ji televizijos studijoje kalbėjo prieš tuščią tribūną, siekdama sutirštinti spalvas dėl jos oponento atsisakymo dalyvauti rinkimų debatuose.

J.Tymošenko aktyviai siekė vaizduoti save kaip paprastų žmonių interesų gynėją, kuriai rūpi visi į labiau nacionalistinius Vakarus ir rusakalbių gyventojų dominuojamus Rytus pasidalijusios Ukrainos gyventojai. Tačiau penkerius metus trukusios politinės rietenos su V.Janukovyčiumi ir V.Juščenka bei jos nesėkmingos pastangos įveikti sunkią Ukrainos ekonomikos krizę neliko be pėdsako.

V.Janukovyčius, kuriam sunkiai sekasi sklandžiai kalbėti viešai, artėjant antrajam valstybės vadovo rinkimų turui tapo apdairesnis ir dažniausiai apsiribodavo pozavimu fotografams bei nuobodžiais pareiškimais. Jis nesileido įveliamas į diskusijas, kas geriau – Rusija ar Vakarai, bet pažadėjo subalansuoti santykius tarp skirtingų Ukrainos kaimynių.

„Ukraina niekada nebus Rusijos draugė santykių su Europa sąskaita ir niekada nebus Europos draugė santykių su Rusija sąskaita, – sakė V.Janukovyčiaus Regionų partijos vicepirmininkas Borisas Kolesnikovas. – Tai bus V.Janukovyčiaus prezidentavimo užsienio politikos orientyras.“

Vis dėlto V.Janukovyčius įkūnija daugelio rusakalbių šalies gyventojų Rytų Ukrainoje, kurie jaučiasi antrarūšiai piliečiai, palyginti su miestiečiais, rėmusiais Oranžinės revoliucijos politines jėgas, viltis.

Jei V.Janukovyčius iškovos pergalę, tai bus įspūdingas likimo kuriozas. Per 2004 metų gatvių protestus politiniai priešininkai jį vaizdavo kaip Kremliaus pakaliką. Tačiau jis nepasitraukė į politikos šešėlį ir net kurį laiką vadovavo Vyriausybei, kai prezidento postą užėmė jo pagrindinis Oranžinės revoliucijos laikotarpio priešininkas V.Juščenka.

Sekmadienį atiduodamas balsą Kijeve, kuris anksčiau buvo Oranžinės revoliucijos jėgų bastionas, V.Janukovyčius sakė, kad šie rinkimai yra „pirmasis žingsnis krizei įveikti“.

„Aš esu tikras, kad Ukrainos liaudis nusipelnė geresnio gyvenimo, todėl balsuoju už geras permainas, už stabilią ir stiprią Ukrainą“, – sakė jis žurnalistas po balsavimo.

J.Tymošenko balsavo gimtajame Dniepropetrovske – V.Janukovyčiaus elektorato baze laikomuose pramoniniuose Ukrainos rytuose. Į rinkimų apylinkę ją palydėjo vyras Oleksandras ir duktė Jevhenija.

„Aš balsavau už naują Ukrainą, gražią, europinę Ukrainą, kurios žmonės gyvens laimingai. Aš tarnausiu Ukrainai visa širdimi“, – sakė J.Tymošenko, stovėdama greta savo vyro.

Sekmadienio rinkimai gali pakeisti Ukrainos valdžios balansą, tačiau nepašalins didelio Ukrainos visuomenės susiskaldymo.

„Aš balsuoju prieš mūsų sovietinės praeities grįžimą“, – rinkimų apylinkėje netoli Kijevo centrinės aikštės, kur 2004-ųjų pabaigoje ištisas savaites mitingavo didžiulės minios, sakė 40 metų verslininkas Volodymyras Chivrenka.

„Tymošenko pažadėjo mums naują kelią į Europą ir aš ja tikiu“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu 60-metė pensininkė Tatjana Volodasčuk sakė, kad pavargo nuo politinio nestabilumo.  „Aš noriu stabilumo ir tvarkos, – sakė ji. – Janukovyčius siūlo mums normalaus gyvenimo garantiją.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius