Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonija atnaujina komercinę banginių medžioklę

Japonų žvejai pirmadienį pirmą kartą per daugiau nei tris dešimtmečius išplauks medžioti banginių komerciniais pagrindais, Tokijui priėmus prieštaringai vertinamą sprendimą pasitraukti iš Tarptautinės banginių medžioklės komisijos (IWC), sukėlusį aplinkosaugos grupių pasipiktinimą. Tokia planuojama medžioklė, nors ir nedidelio masto bei vyksianti toli nuo tarptautiniu mastu saugomų vandenų, taip pat sukėlė pasipiktinimą šalyse, kur banginių medžioklė yra laikoma pasenusia ir kenksminga praktika.
Banginių medžioklė
Banginių medžioklė / „Scanpix“/AP nuotr.

Tačiau banginius medžiojančios bendruomenės Japonijoje pasveikino grįžimą prie šio verslo. Tokijas pareiškė, kad tai yra tradicija, kuri turi būti apsaugota nuo išorinio kišimosi.

Banginių medžioklė Japonijai ne vienerius metus buvo diplomatinis galvos skausmas. Šalis buvo kritikuojama, kad naudojosi IWC spraga, leidžiančia medžioti banginius „moksliniams“ tikslams.

Kritikai kaltina Japoniją faktiškai užsiimant užslėpta banginių medžiokle ir teigia, kad tokia veikla neturi jokios mokslinės vertės. Tuo pat metu šalis toliau siekė leidimo atnaujinti komercinę banginių medžioklę.

Tačiau pernai Tokijas pranešė paprasčiausiai pasitrauksiantis iš IWC ir nebesilaikysiantis kelis dešimtmečius galiojusio komercinės banginių medžioklės draudimo.

Toks sprendimas įsigalioja nuo liepos 1 d. Tuomet flotilė laivų, kurie anksčiau vykdė banginių medžioklę „moksliniams tyrimams“, išplauks iš Japonijos vakarinėje dalyje esančio Šimonosekio uosto.

Penki nedideli laivai iš visos šalies taip pat susirinks šiauriniame Kuširo uoste ir pradės maždaug savaitės trukmės mažųjų ruožuočių (jūrinių žinduolių, priklausančių bedančių banginių pobūriui) medžioklę. Tai bus simbolinis renginys švenčiant medžioklės atnaujinimą.

„Vilties kupina širdis“

„Labai džiaugiamės, kad atnaujinta komercinė banginių medžioklė, – agentūrai AFP sakė Japonijos smulkiosios banginių medžioklės asociacijos vadovas Yoshifumi Kai. – Mano širdis yra kupina vilties.“

Y.Kai priklauso Vakajamos prefektūroje veikiančiam žvejybos kooperatyvui. Šio regiono vandenyse medžiojami tiek banginiai, tiek ir delfinai.

Gruodį Japonijos priimtas sprendimas pasitraukti iš IWC sukėlė didžiulį aplinkosaugininkų ir kovos su banginių medžiokle aktyvistų pasipiktinimą tokiose šalyse, kaip Australija, Naujoji Zelandija ir Kanada.

Tokį sprendimą Tokijas priėmė po daugelį metų trukusių nesėkmingų pastangų įtikinti IWC leisti Japonijai atnaujinti komercinę banginių medžioklę. Šalis teigė, kad kai kurių rūšių banginių skaičius tiek išaugo, kad medžioklę jau galima atnaujinti.

Šis sprendimas reiškia, kad Japonija nutrauks savo labiausiai provokuojančias ekspedicijas saugomuose antarktiniuose vandenyje ir sutelks dėmesį į mažųjų ruožuočių ir kitokių banginių medžioklę prie savo krantų.

Japonija anksčiau ne vieną amžių medžiojo banginius, kurių mėsa buvo svarbus baltymų šaltinis šalyje po Antrojo pasaulinio karo, kai šalis itin skurdo. Tačiau pastaraisiais dešimtmečiais tokios mėsos suvartojimas gerokai sumažėjo: vis daugiau šalies gyventojų sako, kad labai retai arba niekada nevalgo banginių mėsos. Aktyvistai visuomet ragino Japonija visai atsisakyti tokios praktikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius