Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Japonija atšaukė draudimą gyventi mieste netoli Fukušimos atominės jėgainės

Japonijos vyriausybė šeštadienį pirmąkart atšaukė draudimą gyventi viename mieste netoli avarijos ištiktos Fukušimos atominės jėgainės, praėjus daugiau negu ketveriems metams po to, kai buvo evakuotos teritorijos aplink cunamio nuniokotą elektrinę.
Užrašas prie įvažiavimo į Futabos miestą „Atominė elektrinė – energija geresnei ateičiai“
Užrašas prie įvažiavimo į Futabos miestą „Atominė elektrinė – energija geresnei ateičiai“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iš gyvenamųjų vietovių, kurių visi gyventojai buvo priversti evakuotis po 2011 metų kovą prasidėjusios branduolinės krizės, Naraha yra pirmasis miestelis, kurio visiems gyventojams leista visam laikui grįžti namo.

Šis sprendimas laikomas pasiruošimu grąžinti gyventojus į kitas aplinkines teritorijas – premjero Shinzo Abe vyriausybė planuoja atšaukti virtinę evakuacijos įsakymų iki 2017 metų kovo.

Tačiau turbūt tik apie 10 proc. iš 7 368 Narahoje registruotų gyventojų grįš namo, nes daugelis bijo galbūt išlikusios radioaktyvios taršos ir nėra įsitikinę, ar pakankamai vietos žmonių, ypač jaunimo sugrįš atkurti tos bendruomenės.

Tačiau turbūt tik apie 10 proc. iš 7 368 Narahoje registruotų gyventojų grįš namo, nes daugelis bijo galbūt išlikusios radioaktyvios taršos.

Vietos meras Yukiei Matsumoto pažadėjo, kad Narahos atgimimas pagaliau prasidės.

„Dabar iš tikrųjų prasidės mūsų miestelio atstatymas, – jis sakė sakydamas kalbą savivaldybės darbuotojams miestelio merijoje. – Dirbkime kartu, kad sukurtume naują Narahą.“

Išsilydžius trijų reaktorių šerdims jėgainėje, esančioje už 20 km nuo Narahos, didelės teritorijos buvo užterštos radioaktyviais jodo ir cezio izotopais, susidarančiais per branduolines reakcijas ir galinčias pakenkti žmonių sveikatai, jeigu tos medžiagos patenka į organizmą.

Evakuacijos įsakymai jau anksčiau buvo atšaukti kai kurioms teritorijoms šio regiono miestuose; vyriausybė nurodė, kad pastangos išvalyti tas vietoves sumažino radioaktyviąją taršą.

Sprendimas atšaukti evakuacijos įsakymą yra „pagrįstas piliečių realiais balsais ir planais paspartinti atkūrimą“, meras Y.Matsumoto rašė liepą paskelbtame pranešime, pridūręs, kad „ilgalaikis gyvenimas evakuacijoje nėra pageidaujamas“.

Tačiau aktyvistai pabrėžė, kad daugelyje vietovių radioaktyvioji tarša tebėra didelė, ir daugelis jų išlieka netinkamos gyventi žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius