Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonija ir ASEAN susitarė stiprinti bendradarbiavimą jūrų saugumo srityje

Pietryčių Azijos šalių ir Japonijos vadovai sekmadienį susitarė stiprinti dialogą ir bendradarbiavimą jūrų saugumo srityje, atsižvelgiant į didėjantį Kinijos aktyvumą regione.
FRANCK ROBICHON / AFP
FRANCK ROBICHON / AFP
Temos: 1 Japonija

Pekinas pretenduoja į beveik visą Pietų Kinijos jūrą, kuri yra gyvybiškai svarbus prekybos koridorius, o tai, kad jis vis dažniau dislokuoja laivus ir taiko kitus būdus savo pretenzijoms ginčijamose teritorijose pareikšti, sukėlė nerimą viso regiono valstybėms ir Vašingtonui.

Japonija ir Pietryčių Azijos valstybių asociacija (ASEAN) susitarė „stiprinti dialogą ir bendradarbiavimą, kad būtų palaikomas jūrų saugumas ir sauga, teisine valstybe grindžiama jūrų tvarka, įskaitant laivybos ir skrydžių laisvę bei saugumą ir netrukdomą prekybą“, sakoma bendrame pareiškime po Tokijuje įvykusio aukščiausiojo lygio susitikimo.

Neįvardijant Kinijos, jame teigiama, kad šalys „didins informuotumą apie jūrų sritį, taip pat pakrančių apsaugos ir atitinkamų teisėsaugos institucijų bendradarbiavimą, stiprins bendradarbiavimą jūrų pajėgumų stiprinimo srityje ir užtikrins, kad ginčai būtų sprendžiami taikiomis priemonėmis, nesiimant grasinimų ar jėgos panaudojimo, laikantis visuotinai pripažintų tarptautinės teisės principų“.

Artima JAV sąjungininkė Japonija, kuri taip pat turi teritorinių ir kitokių ginčų su Kinija, didina išlaidas gynybai ir plečia bendradarbiavimą saugumo srityje su Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalimis.

Šeštadienį Japonija paskelbė, kad stiprins ryšius su Malaizija ir skirs 400 mln. jenų (2,6 mln. eurų) perspėjimo ir stebėjimo įrangai.

Praėjusį mėnesį Japonija sutiko padėti Filipinams nusipirkti pakrančių apsaugos laivų ir tiekti radarų sistemą, be to, abi šalys tariasi dėl leidimo dislokuoti karius viena kitos teritorijoje.

Praėjusią savaitę Tokijas išreiškė rimtą susirūpinimą dėl, jo teigimu, pavojingų veiksmų po pastarojo Filipinų ir Kinijos laivų susidūrimo, kuomet Kinijos laivai šaudė iš vandens patrankų.

Filipinų prezidentas Ferdinandas Marcosas (Ferdinandas Markosas) jaunesnysis šeštadienį interviu Japonijos visuomeniniam transliuotojui NHK sakė, kad padėtis Pietų Kinijos jūroje darosi vis sudėtingesnė.

Jo kanceliarija citavo jo žodžius, kad agresyvesnė Kinija yra tikras iššūkis jos kaimynėms Azijoje ir kad Manila stiprins bendradarbiavimą su Tokijumi, Vašingtonu ir kitomis panašiai mąstančiomis šalimis, rengdama bendras pratybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius