Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Japonija patvirtino apdoroto vandens išleidimo iš Fukušimos AE planą

Japonijos branduolinės energetikos priežiūros institucija trečiadienį patvirtino avarijos ištiktos Fukušimos atominės elektrinės operatorės planą ateinančiais metais išleisti į vandenyną nuo radioaktyvių teršalų apvalytą nutekamąjį vandenį, pripažinusi šį būdą pakankamai saugiu ir menkai paveiksiančiu aplinką.
Fukušimos atominė elektrinė
Fukušimos atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Planą gruodį pateikė bendrovė „Tokyo Electric Power Company Holdings“ (TEPCO), remdamasi pernai vyriausybės priimtu sprendimu išleisti komplekse susikaupusį užterštą vandenį, nes tai būtina jėgainės išvalymo ir uždarymo procesui.

2011 metais itin smarkaus žemės drebėjimo sukeltas katastrofinis cunamis sugadino Fukušimos jėgainės aušinimo sistemas. Dėl to galiausiai išsilydė trijų reaktorių aktyvioji masė ir į aplinką pakliuvo didelis kiekis radioaktyvių teršalų. Pažeistiems reaktoriams aušinti naudotas vanduo tebėra smarkiai radioaktyvus; jis buvo surinktas ir saugomas dideliuose rezervuaruose.

Japonijos visuomenė ir kaimyninės šalys nuogąstauja, kad išleidus apvalytą vandenį gali kilti pavojus žmonių sveikatai. Ypač nerimaujama dėl tričio, branduolinių reakcijų šalutinio produkto, galinčio sukelti vėžį.

Vyriausybė ir TEPCO nurodė, kad iš surinkto vandens gali būti pašalinta 60 radionuklidų, kad jų koncentracija atitiktų saugos normas. Nors tričio tokiu būdu pašalinti nepavyks, užterštą vandenį būtų saugu išleisti smarkiai praskiedus.

Mokslininkai sako, kad apie ilgalaikį mažos koncentracijos tričio poveikį aplinkai ir žmonėms mažai žinoma. Anot jų, tritis galėtų padaryti didesnį poveikį žmonėms, jeigu jo būtų gaunama iš suvalgytos žuvies, o ne iš vandens.

Japonijos branduolinės energetikos priežiūros institucijos pirmininkas Toyoshi Fuketa sakė, kad planas parengtas remiantis konservatyviomis nuostatomis, todėl radiacijos poveikis aplinkai bet kokiu atveju neviršytų leistinų ribų.

Numatoma, kad vandenį, apvalytą iki normas atitinkančio lygio, TEPCO vamzdynu pumpuos į pakrantėje įrengtą išleidimo stotį, kur nutekamasis vanduo bus praskiedžiamas vandenyno vandeniu.

Iš ten vanduo po jūros dugnu iškastu tuneliu bus išleidžiamas už 1 km nuo kranto, siekiant užtikrinti saugumą ir kiek įmanoma sumažinti poveikį vietos žuvų ištekliams bei aplinkai, rašo TEPCO.

Planas bus pristatytas visuomenei ir bus suteiktas 30 dienų laikotarpis pastaboms pareikšti, bet nesitikima, kad jis bus atmestas.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) direktorius Mariano Grossi šiuo metu yra atvykęs į Japoniją susitikti su aukšto rango japonų pareigūnais ir aptarti planą, sulaukusį tarptautinio dėmesio.

T.Fuketa su M.Grossi susitiks penktadienį. TATENA vadovas ketvirtadienį planuoja aplankyti Fukušimos jėgainę ir susitikti su kitais japonų pareigūnais.

Vyriausybė ir TEPCO planuoja, kad apdorotas vanduo bus pradėtas išleisti nuo 2023 metų pavasario.

Šiuo metu užterštas vanduo laikomas apie tūkstantyje rezervuarų nuniokotoje elektrinėje. Pareigūnai sako, kad šią saugyklą reikia likviduoti, kad būtų galima pastatyti jėgainės uždarymo procesui reikalingų objektų. Prognozuojama, kad vandens saugykla, kurios bendra talpa – 1,37 mln. tonų, bus visiškai pripildyta ateinančiais metais, tai yra vėliau negu rodė ankstesnė prognozė.

Japonija prašė TATENA pagalbos siekiant užtikrinti, kad vandens išleidimas atitiktų tarptautinius saugos standartus. Tokijas taip pat stengiasi užtikrinti vietos žvejus ir kitas bendruomenes, taip pat kaimynines šalis, griežtai kritikavusias naująjį planą, jog jų saugumui pavojus neiškils.

TATENA ekspertai lankėsi jėgainėje vasarį ir kovą, taip pat susitiko su Japonijos vyriausybės ir TEPCO pareigūnais. Darbo grupė balandžio pabaigoje paskelbtoje ataskaitoje nurodė, kad Japonija pasiekė „reikšmingą pažangą“ rengdama vandens išleidimo planą ir imasi tinkamų priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius